Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Koronalla lähes 100 eri oiretta

Moni Covid-19:n sairastanut kärsii vakavista oireista kuukausien ajan.

Tuoreen kyselyn perusteella koronavirusinfektioon voi liittyä lähes sata erilaista oiretta.

Monilla potilailla Covid-19:stä toipuminen voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia.

Terveydenhuollon työntekijöitä Australiassa. LEHTIKUVA / AFP William West
Terveydenhuollon työntekijöitä Australiassa. LEHTIKUVA / AFP William West

– He eivät ole aivan niin sairaita, että joutuisivat sairaalahoitoon. Mutta he kärsivät hyvin vakavista oireista kotona ja joskus pitkiäkin aikoja, Indianan yliopiston apulaisprofessori Natalie Lambert sanoo NBC Newsille.

Lambert kertoo keränneensä potilaiden kokemuksia taudista selvinneiden Facebook-ryhmästä. Yli 1 500 vastauksen perusteella eri oireita oli 98 kappaletta.

Näitä olivat muun muassa huimaus, ahdistus, päänsärky, ihottumat, nivelkivut, hengenahdistus, rintakipu, ripuli ja kuume.

Moni kertoi myös muistiin, ajatteluun, uneen ja näkökykyyn liittyvistä ongelmista. Neljäsosalla kiputilat olivat jatkuvia. On mahdollista, että osa nimettömänä kerrotuista oireista oli yhteydessä muuhun sairauteen tai pandemian aiheuttamaan yleiseen stressiin ja ahdistukseen.

Tutkijat keräävät parhaillaan tietoja koronaviruksen kansanterveydellisistä vaikutuksista. Esimerkiksi Britanniassa Covid-19:n sairastaneille tarjotaan yksilöllisiä kuntoutuspalveluita.

– Kuinka kauan kestää normaaliin paluu? Se on vielä avoin kysymys, sillä pandemian alusta on vasta kuusi kuukautta, Natalie Lambert sanoo.

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 30.07.2020