Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Koronan torjuntatoimien puute Suomessa

HUS:in diagnostiikkajohtaja hämmästelee koronan torjuntatoimien puutetta Suomessa: ”Suunnitelman olisi hyvä olla ollut valmiina, kun liikennettä avattiin”

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi viime viikolla, että toimenpiteitä virustartuntojen torjumiseksi rajanylityspaikoilla vielä valmistellaan.

Lentokentällä vilkastuu. Helsinki-Vantaan matkustajamäärä kävi alimmillaan tuhannessa, mutta on nyt noussut vilkkaimpina päivinä 7 000:een. Kuva: Kaisa Vehkalahti/Alma median arkisto
Lentokentällä vilkastuu. Helsinki-Vantaan matkustajamäärä kävi alimmillaan tuhannessa, mutta on nyt noussut vilkkaimpina päivinä 7 000:een. Kuva: Kaisa Vehkalahti/Alma median arkisto

Suomi on alkanut avata rajojaan sekä turismille että työmatkaliikenteelle ilman selkeää suunnitelmaa kansainvälisestä matkustamisesta aiheutuvien koronavirustartuntojen torjumisesta.

Rajaliikenteen rajoitusten purkamista käsitelleessä tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) totesi kysymyksen olevan ajankohtainen, mutta sanoi, ettei pysty kertomaan tulevista toimenpiteistä tarkemmin, sillä ne ovat vielä valmistelussa.

RAJOJEN AVAAMINEN

Suomalaiset saavat liikkua täysin vapaasti Euroopan maista, joissa virusta ilmaantuu yhtä vähän kuin Suomessa.

Lisäksi rajoja on avattu työmatkaliikenteelle Euroopan ulkopuolisista maista, joiden virustilanteen Suomi on arvioinut riittävän hyväksi.

Hallitus on ilmoittanut tarkastelevansa tilannetta kahden viikon välein.

”Kävimme keskustelua jo tulevaisuuden varalta ja pohdimme, millä tavalla syksyyn varaudutaan kaikin toimin, varsinkin kun rajapäätös, joka tänään tehtiin, tulee kiihdyttämään ulkomaalaisten ja suomalaisten matkustamista”, ministeri sanoi.

Viisi päivää tiedotustilaisuuden jälkeen valtioneuvosto tiedotti, että se perustaa yhteistyöryhmän koordinoimaan koronaepidemian torjuntaa rajanylityspaikoilla. Ilmoitus tuli samana päivänä, jona rajat avattiin.

Husin diagnostiikkajohtaja arvostelee

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen ihmettelee suunnitelman puutetta. Eristyksen purkaminen on taiteilua. Siksi Lehtosen mielestä olisi tärkeää, että rajoituksia puretaan vasta, kun purkamisesta mahdollisesti aiheutuvien tartuntojen ehkäisemiseksi on suunniteltu toimenpiteitä. ”Olisi tietysti ollut hyvä, että suunnitelma olisi ollut valmiina, kun liikennettä avattiin”.

Hän nostaa esimerkiksi turismista elävän Kreikan, jossa Rodoksella testataan kaikki ja muista poimitaan mahdolliset altistuneet ennakkoon täytettävän riskikyselyn avulla.

Lehtosen mukaan Suomen hybridistrategian tulee olla erityisen huolellinen, sillä sijaitsemme tartuntatilanteiltaan huomattavasti heikompien Ruotsin ja Venäjän välissä. On selvää, että liikennettä myös naapurimaihin on jossain vaiheessa alettava avata.

”Syksy tulee pian. Jos haluamme toimivan systeemin, sen pitäisi olla elokuussa jo aika pitkälle mietitty.”

Lehtonen on viime päivinä kommentoinut mediassa etenkin ulkomaalaisten työntekijöiden tartuntaketjuja. Hänen mielestään olisi järkevää testata jo lähtömaassa tai maahan tullessa henkilöitä, jotka tulevat maista, joissa koronavirusta on merkittävästi enemmän kuin Suomessa.

Epidemia voi kiihtyä uudelleen

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan Talouselämälle sähköpostitse, että maahantulijoille jaetaan paperisia ohjeita tai he voivat itse ottaa sellaisen mukaansa rajanylityspaikoilta.

Paperissa neuvotaan käsihygieniasta, yskimisestä ja turvaväleistä. Oireista kehotetaan tekemään ilmoitus omaolo.fi-palvelussa tai soittamaan omaan vakuutusyhtiöön, paikalliseen terveyskeskukseen tai kansalliseen neuvontanumeroon. Matkustajille, jotka saapuvat maista, joille on yhä voimassa matkustusrajoituksia, jaetaan erikseen ohje, jossa suositellaan omaehtoista karanteenia.

Suomessa epidemiatilanne on tällä hetkellä erittäin hyvä. THL:n tuoreimman seurannan mukaan ilmaantuvuusluku, eli tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohden viikossa, putosi viime viikolla 0,4:ään oltuaan sitä ennen 0,6. Esimerkiksi Israelissa on nähty, että tilanne voi muuttua nopeasti.

”Nyt pitäisi varmistaa, ettei kevään tilanne toistu ja meille kanneta koronaa muualta. On riski, että epidemia lähtee uudelleen liikkeelle”, Husin Lehtonen sanoo.

LÄHDE: Uusi Suomi/Essi Lehto 18.07.2020