Koronan varjolla tehdään pahaa

Tästä Snowden varoitti: näin koronan varjolla tehdään paljon pahaa

Qatarilla on varsin huono maine ihmisoikeuksien osalta.

Artikkeliin liittyvä kuva

The Next Webin mukaan Qatar on saanut koronavirustartuntoja seuraavan Ehteraz-mobiilisovelluksensa valmiiksi.

Qatar on myös ratkaissut ongelman siitä, että sovellus varmasti löytää tiensä riittävän monen kansalaisen kännykkään: jos Ehteraz-sovellusta ei asenna ja lähtee kotoa, edessä on jopa 50 000 euron sakot tai kolme vuotta vankilaa.

Sakot ovat tuntuvat, sillä Qatarissa keskiarvopalkka on noin 3200 euroa. Se ei kuitenkaan huomioi huonosti palkattua ja kaltoin kohdeltua ulkomaalaista siirtolaistyövoimaa, joka on pahassa pulassa näin tuhtien sakkojen osuessa kohdalle.

Sakkojen koko kannustaa siis ihmisiä asentamaan koronaseurantasovelluksen hyvällä.

Valitettavasti Ehteraz kätkee sisälleen ikäviä ominaisuuksia.

Sovelluksen asentajan on annettava Ehterazille lupa kerätä käyttäjästään melkoisesti dataa, kuten tämän arvioitu sijainti verkon perusteella, tarkka sijainti gps:n avulla, puhelinnumero, pikavalinnat, puhelimen tila sekä kännykän omistajan henkilöllisyys.

Tämän lisäksi Ehterazille on annettava lupa katsoa valokuvia, lukea usb-kortin sisältö sekä muokata tai poistaa sieltä tiedostoja, katsastaa laitteet joiden kanssa kännykkä on paritettu bluetoothin avulla, ottaa vastaan dataa, täydet oikeudet netin käyttöön, käynnistyä automaattisesti, poistaa puhelimesta lukitus ja estää puhelinta menemästä lepotilaan.

Ehteraz ei ole ainoa invasiivisesti käyttäjäänsä tarkkaileva sovellus. Kiinassa vastaava sovellus jakoi dataa viranomaisten kanssa, ja Venäjän uskotaan tekevän omansa, vielä kehitteillä olevan sovelluksensa kanssa samoin.

Juuri tällaisesta koronaviruksen varjolla toteutettavasta kansalaisten valvonnasta Edward Snowden maailmaa varoitteli.

LÄHDE: TIVI/Jori Virtanen 20.05.2020