Koronapassi ilman älypuhelinpakkoa

Kommentti: Koronapassin pitää toimia myös paperilla ilman älypuhelinpakkoa – Ylipäätään passi on askel kohti valvontayhteiskuntaa eikä edes torjuisi deltamuunnosta

Älypuhelimesta voi loppua akku, eikä kaikilla mobiililaitetta ole. Jos koronapassi tulee, sen pitää toimia myös paperilla tai henkilökortin kautta, pohtii toimittaja Tuomas Kangasniemi.

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Suomeen suunniteltua koronapassia on tarkoitus käyttää muun muassa yleisötilaisuuksien ja harrastusten kulunvalvontaan. Näin kertoivat Uutissuomalainen ja sitä siteeranneet mediat (esim. Iltalehti) viikonloppuna.

Itse en ole erityisen innostunut koronapassista. Passi saattaisi hyvinkin auttaa koronataudin torjunnassa jossain määrin, mutta katson haittojen ylittävän hyödyt.

Ensiksikin koronan deltamuunnos näyttää leviävän myös rokotettujen ihmisten kautta, vaikka rokotus helpottaakin taudin oireita. Tästä kerrottiin uutisissa viime viikolla (esim. Yle ja NY Times). Niinpä koronapassin koko pointti – rokotustodistus turvatoimenpiteenä – alkaa näyttää kyseenalaiselta.

Toiseksi, koronapassi olisi pieni mutta aivan todellinen askel kohti valvontayhteiskuntaa, jossa erinäisistä arkipäiväisistä asioista tulee luvanvaraisia ja valvottuja. Uutissuomalaisen mukaan ravintolat oltaisiin vapauttamassa koronapassista, mutta esimerkiksi kirjastoissa ja urheilutiloissa käynti vaatisi lupaleimat.

Koska deltamuunnoksen korkea tarttuvuus uhkaa nollata hyödyt rokotuksen todistamisesta, koronapassista saattaisi lopulta tulla pelkkä valvontajärjestelmä vailla aiottua hyötyä taudin torjunnassa.

Ehkä rajoitukset jäisivät lyhytaikaisiksi, mutta itse en ikävä kyllä luota siihen. On alkanut näyttää pelottavan todennäköiseltä, että korona vaivaa meitä vielä vuosia.

Rokotusten vastustamisesta ei ole omalla kohdallani kyse. Ennen kesälomaa otin ensimmäisen piikkini, ja parin viikon päähän on varattuna aika toiseen.

Qr-koodi paperille tai henkilökortin viivakoodi

Tämän kirjoituksen varsinainen pihvi ei ole kuitenkaan höyrytä politiikasta, vaan huomauttaa koronapassin teknisestä toteutuksesta. Jos se otetaan käyttöön, yksi asia on nähdäkseni täysin selvä: Passia ei voi missään tapauksessa rakentaa pelkän älypuhelinsovelluksen varaan.

Sen sijasta mobiilisovellukselle tulee rakentaa paperinen tai vastaava rinnakkais- ja varajärjestelmä. Esimerkiksi Helsingin Uutisten mukaan Italia käyttää samankaltaista ideaa kuin VR ja Onnibus matkalippujensa kanssa. Lippu tai passi toimii qr-koodilla tai jollakin muulla koodilla, ja se voi olla yhtä hyvin paperille tulostettu kuin puhelimen ruudulla.

Ainakin paperisen koronapassin kanssa pitäisi tietysti todistaa, että henkilöllisyys täsmää koodin tietoihin. Eihän pelkkä A4-lappu todista sinänsä mitään. Mahdollisesti sama pätee myös puhelimeen. Voihan luuriakin lainata kaverille, vaikka se ei yhtä huoletonta olekaan.

Vaihtoehtona paperin ja henkilökortin yhdistelmälle voisi olla korona- ja rokotustietojen integrointi väestötietojärjestelmiin. Se tarkoittaisi henkilökortin viivakoodin lukemista, minkä jälkeen järjestelmä palauttaisi tilan valvojalle vastauksen, onko kortin haltija ottanut rokotukset tai saanut negatiivisen testin.

Tätä omasta mielestäni kekseliästä vaihtoehtoa esitteli elokuun alussa Ilta-Sanomissa julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen.

Neljä perustetta varajärjestelmän tarpeelle

Perusteita paperisen tai edes jonkin varajärjestelmän tarpeelle on useita.

1. Puhelimista loppuu usein akku, ja ne voivat myös rikkoutua tai mennä haittaohjelmien takia jumiin. Ihmisten osallistumista yhteiskuntaan olisi ikävää rajoittaa sen vuoksi, että akku sammui.

2. Kaikilla älypuhelinta ei ole. Voiko valtio vaatia, että älypuhelimen omistaminen ja mukana kantaminen on vapaan elämän ja liikkumisen ehto?

3. Kaikki eivät edes tahdo hankkia älypuhelinta. Siihen voi olla syynä ainakin hinta tai digiriippuvuuden hallinta omassa elämässä – tai se seikka, että älypuhelimet lähettävät suuren määrän tietoa it-jättiyrityksille Kiinaan ja Yhdysvaltoihin.

Useimpia ihmisiä nämä näkökulmat eivät kiinnosta, mutta voiko valtio käskeä, että kaikkien on pakko sivuuttaa ne?

4. Viimeinen pointti on yleisempi, ei erityisesti koronapassiin liittyvä: Elämän ja yhteiskunnan rakentaminen pala palalta riippuvaiseksi yhdestä tietoteknisestä ekosysteemistä eli älypuhelimista ei ole kovin kaukonäköistä.

Koronapassin tapauksessa tällä ei ole suurta väliä, sillä koronapassi ei ole elintärkeä. Jos puhelinten käyttöjärjestelmät tai passisovelluksen rampauttaisi esimerkiksi laajalle levinnyt tietokonevirus, passi voitaisiin yksinkertaisesti sivuuttaa.

Sitä ajattelutapaa pitää kuitenkin pyrkiä aktiivisesti välttämään, että ”kyllähän kaikki hoituu älypuhelimella”. Esimerkiksi pankkien maksuliikenteen rakentamisessa pelkkien mobiilisovellusten varaan olisi aidosti merkittäviä huoltovarmuusriskejä.

Elokuvan sankareita vai systeemin puolella?

Kirjoituksen lopuksi palaan vielä valvontayhteiskuntiin. Tällaisista tulevaisuuden dystopioista olemme nimittäin saaneet katsella Hollywoodin elokuvia yksi toisensa jälkeen edelliset 15 vuotta.

Näissä ohjelmissa sankari tai sankaritar tietenkin puolustaa vapautta ja vastustaa kaikkialle lonkeronsa ulottavaa poliisivaltiota. Veikkaanpa, että harvassa ovat olleet ne katsojat, jotka ovat sympatisoineet valvontakoneistoa.

Mutta entäpä nyt? Kun arkielämää rajoittavaa valvonta- ja lupajärjestelmää aletaan pystyttää todellisuudessa eikä elokuvassa, sitä ei olekaan niin yksinkertaista kritisoida.

Tämä tietenkin kertoo siitä, että koronavirus on vakava paikka. Mahdollisesti tämä voi kertoa siitäkin, että kirjasto- ja kuntosalikäynteihin kohdistuvalla viranomaisvalvonnalla ei ole riskiä muuttua pahemmaksi.

Yhtä lailla on kuitenkin mahdollista, että me emme olekaan niitä sankareita, vaan rakennamme vahingossa alkua elokuvien dystopioille.

  • Lue myös koronapassista:

Tiesitkö tätä: Pankkikortti voisi nyt jo toimia rokotepassina – ”Puhutaan ainoastaan viikoista”

Väärennettyjen koronarokotustodistusten pimeät markkinat paisuvat – väärennöksiä kaupataan alle 100 euron hintaan

Koronapassilla on vahva tuki: Yli 60 prosenttia suomalaisista kannattaa käyttöönottoa – ”Passi myös kannustaisi rokotteen ottamiseen”

  • Lue myös (kommentteja kirjoittajalta):

Kommentti: Euroopan sähköverkko meinasi romahtaa 8.1., ja se kertoo, miten vaarallinen idea sähköautot ovat – Joskus toiste sähkö oikeasti pimenee, eikä kukaan pääse edes maalle karkuun

Käteisestä ei ­kannata luopua

Kommentti: Piilaakso alkoi sensuroida sosiaalista mediaa operaattoritasolla – Tie on hyvin vaarallinen, vaikka sitä ei ole ihan helppo vastustaa Washingtonin mellakan jälkeen

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuomas Kangasniemi 23.08.2021