Koronapassi käyttöön työpaikoilla

EK vaatii: Koronapassi käyttöön työpaikoilla – rokottamaton on voitava lomauttaa

Jotta työnantaja voi turvata työntekijöiden ja myös yrityksen asiakkaiden turvallisuuden, on työnantajan EK:n johtajan Ilkka Oksalan mukaan saatava tietää, ovatko työntekijät ottaneet koronarokotteen.

Tiukka linja. EK:n johtaja Ilkka Oksala esittää lakimuutosta, jotta työntekijöiltä voitaisiin edellyttää koronarokotusten ottaminen. Kuva: ROB ORTHEN
Tiukka linja. EK:n johtaja Ilkka Oksala esittää lakimuutosta, jotta työntekijöiltä voitaisiin edellyttää koronarokotusten ottaminen. Kuva: ROB ORTHEN

EK:n johtaja Ilkka Oksala esittää, että välittömästi käynnistetään lainvalmistelu, jonka tarkoituksena on mahdollistaa koronarokotteen edellyttäminen työntekijöiltä. Hänen mukaansa koronapassi on voitava ottaa käyttöön työpaikoilla.

LUE MYÖS

Suomen 80 % rikki luultavasti huomenna: ”Siitä on syytä olla ylpeä” – Rokottamattomien epidemia yllätti tartunnoillaan

”Jotta työnantaja voi turvata työntekijöiden ja myös yrityksen asiakkaiden turvallisuuden, on työnantajan saatava tietää ovatko työntekijät ottaneet koronarokotteen. Tämä tieto antaa työnantajalle sitten mahdollisuuden järjestää työt niin, että rokottamaton ei vaaranna muiden työntekijöiden tai asiakkaiden henkeä ja terveyttä”, Oksala kirjoittaa blogissa.

Mikäli töiden uudelleenjärjestely ei ole mahdollista, työnantajan on voitava Oksalan mukaan lomauttaa kyseinen rokottamaton työntekijä.

LUE MYÖS

Tehy kannattaa koronarokotteen lisäämistä lakiin – Poistaisi tarpeen sote-henkilöstön koronapassille

”Tämä seuraus ei ole mitenkään kohtuuton rokottamattoman osalta. Ongelmasta selviää, kun ottaa rokotteen. Yhteiskuntahan tarjoaa niin rokotteen kuin itse rokottamisen maksutta”, Oksala kirjoittaa.

Koronasta on nyt tullut Oksalan mukaan lähinnä rokottamattomien tauti.

”Kuinka kauan yhteiskunta voi toimettomana katsoa sivusta, kun rokottamattomat vaarantavat muiden hengen ja terveyden?” Oksala kirjoittaa.

Hän kirjoittaa myös, että Suomen perustuslaissa todetaan, että jokaisella on oikeus elämään ja että julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.

”Juuri nyt näiden perusoikeuksien toteutuminen edellyttää, että maan hallitus välittömästi aloittaa lainvalmistelun, jolla työnantajalle annetaan oikeus velvoittaa työntekijöitään kertomaan koronarokotteen ottamisesta”, Oksala kirjoittaa.

LÄHDE: Uusi Suomi/Olli Kuivaniemi 04.11.2021