Koronarokote tehoaa myös virusmuunnoksiin

Suomalaistutkimus vahvistaa: Tämä koronarokote tehoaa myös virusmuunnoksia vastaan – ”Yksi tehokkaimmista, joita olen tutkinut”

Tutkimuksessa immuunivaste oli yhtä voimakas alfamuutosta vastaan, mutta jonkin verran heikentynyt beetamuunnosta vastaan.

Rokotukset. Suomalaistutkimuksessa kaikilla rokotetuilla todettiin erinomainen vasta-ainetaso alkuperäistä virusta vastaan kahden rokoteannoksen jälkeen.
Rokotukset. Suomalaistutkimuksessa kaikilla rokotetuilla todettiin erinomainen vasta-ainetaso alkuperäistä virusta vastaan kahden rokoteannoksen jälkeen.

Kaksi BioNTech/Pfizerin rokoteannosta saaneilla, yhteensä 180 terveydenhuollon työntekijällä todettiin suomalaistutkimuksessa erittäin hyvä vasta-ainetaso SARS-CoV-2-virusta vastaan. Tutkimus on julkaistu Nature Communications -lehdessä.

Tutkimuksessa immuunivaste oli yhtä voimakas myös viruksen alfamuunnosta eli entistä Britannian muunnosta vastaan, mutta jossain määrin heikentynyt beetamuunnosta eli entistä Etelä-Afrikan varianttia vastaan.

Turun yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät Tyksin, Husin ja THL:n kanssa Suomessa joulukuussa aloitettujen koronarokotusten aikaansaamaa immuunisuojaa.

Tutkijat analysoivat rokotevasteita 180 terveydenhuollon työntekijältä, joista kukin sai kaksi annosta BioNTech/Pfizerin mRNA-rokotetta.

Kaikilla rokotetuilla todettiin erinomainen vasta-ainetaso alkuperäistä virusta vastaan kahden rokoteannoksen jälkeen. Immuunivaste oli yhtä voimakas myös viruksen alfamuunnosta vastaan. Vaikka immuunivaste beetamuunnosta vastaan oli heikompi, rokotetuilta löytyi myös sitä kohtaan neutraloivia vasta-aineita, jotka antanevat suhteellisen hyvän suojan tautia vastaan.

”Tutkimus osoittaa covid-19-rokotteen tehokkuuden ja kyvyn käynnistää vasta-aineiden tuotannon kaikissa työikäisissä tutkittavissa iästä ja sukupuolesta riippumatta. Rokote on yksi tehokkaimmista, joita olen tutkinut”, toteaa Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen tiedotteessa.

Julkusen johtama tutkimusryhmä keskittyy koronavirusrokotteiden ja luonnon infektion synnyttämän immuunivasteen selvittämiseen.

Kahden rokoteannoksen jälkeen covid-19-rokotteen synnyttämä immuunivaste oli jopa parempi kuin lieväoireisen koronavirusinfektion jälkeen, kertoo tohtorikoulutettava Pinja Jalkanen Turun yliopistosta tiedotteessa.

Lähes jokaisella rokotetulla oli pieni määrä beetamuunnosta neutraloivia vasta-aineita.

Se on professori Anu Kanteleen mukaan erittäin lupaavaa. Hän työskentelee HUSin ja Helsingin yliopiston Meilahden Rokotetutkimuskeskus MeVacissa.

Tutkimus jatkuu immuunivasteiden pitkäaikaisseurannalla ja immuunisuojan tutkimuksella muita maailmalla kiertäviä viruskantoja, kuten deltavirusmuunnosta eli entistä Intian muunnosta vastaan. Lisäksi tutkimus keskittyy muiden käytössä olevien koronavirusrokotteiden aikaansaamien vasteiden analysoimiseen.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Elise Mäki 30.06.2021

Lue myös:

THL:n ylilääkäri: Koronarokote antaa suojan myös deltavarianttia vastaan – näin se toimii

Ministereiltä vihreää valoa suomalaiselle rokotekehitykselle – Ei kuitenkaan apua koronarokotteen saatavuuteen

Hälyttävä tutkimustulos: Korona voi rappeuttaa aivot samalla tavalla kuin Alzheimer – ”Perusteellisia tulehduksen merkkejä”