Koronarokotuksesta kieltäytyjien vaino

Koronarokotuksesta kieltäytyjän palkanmaksu voidaan keskeyttää sote-alalla – Nyt sama pykälä halutaan koskemaan myös influenssarokotuksia

Husin mukaan rokotusvelvoite tiukkenee, kun sosiaali- ja terveysministeriö ryhtyy tänä vuonna uudistamaan tartuntatautilakia.

Tästä se alkoi. Suomen ensimmäisiä koronarokotuksia annettiin joulukuussa 2020 Tampereen yliopistosairaalan työntekijöille. Rokotteen sai Saija Johansson ja pistäjänä toimi Teija Frankton. Kuva: Mika Kanerva
Tästä se alkoi. Suomen ensimmäisiä koronarokotuksia annettiin joulukuussa 2020 Tampereen yliopistosairaalan työntekijöille. Rokotteen sai Saija Johansson ja pistäjänä toimi Teija Frankton. Kuva: Mika Kanerva

Tartuntatautilain määräaikainen muutos patistaa vakavalle koronalle alttiita potilaita hoitavat henkilöt ottamaan rokotteen. Rokottamaton työntekijä voidaan siirtää toisiin tehtäviin. Mikäli niitä ei löydy, voi työnantaja pykälä 48:aan tehdyn lisäyksen perusteella keskeyttää rokotteesta kieltäytyneen palkanmaksun.

LUE MYÖS

Hoitajille tulee koronarokotevelvoite – laki edellyttää jo nykyisellään hoitajilta tiettyjä rokotteita

Muillakin kuin rokottamattomilla on perusoikeuksia” – Nyt kohulaista puhuu perustuslakivaliokunnan johtaja

Hoivajätti Attendon ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan lain saattaminen käytäntöön ei aiheuta merkittäviä ongelmia.

”Attendossa rokotuskattavuus on erittäin hyvä. Meillä on yksittäisiä tapauksia, joissa rokotusta ei ole, mutta suurin osa henkilöstöstä toimii vastuullisesti”, sanoo henkilöstöjohtaja Terhi Lindgren.

”Laki ei tuota meille hankaluuksia”, sanoo puolestaan Husin infektiotautien ylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Ruotsalaisen mukaan väliaikaista lakimuutosta tulisi jatkaa, mikäli koronapandemia pitkittyy.

”Lisäksi voimassa olevan tartuntatautilain 48 pykälän jatkovalmistelu tulisi aloittaa välittömästi huomioiden vastaava 48 a pykälän työnantajan oikeus käsitellä ja varmistaa henkilöstön ja opiskelijoiden rokotustiedot muun muassa influenssan osalta.”

NÄIN SANOO PYKÄLÄ 48

”Tartuntatautilain 48 pykälä velvoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon työnantajat varmistamaan, että asiakas- ja potilastiloissa työskentelevillä on rokotus influenssaan sekä sairastetun taudin tai rokotuksen antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan. Mikäli henkilö työskentelee imeväisikäisten kanssa, laki edellyttää suojaa hinkuyskää vastaan.”

Näiden tietojen käsittely edellyttää työntekijän suostumista.

Lakiin tehty koronarokotuksia koskeva lisäys on voimassa vuoden 2022 loppuun.

THL:n arvion mukaan influenssakaudella 2017–2018 taudin aiheuttama ylikuolleisuus oli noin 1 000 henkeä. Vuoden 2012 jälkeen influenssaan on Tilastokeskuksen mukaan kuollut vuosittain 50–450 ihmistä.

Mikäli työntekijällä ei ole rokotusta, on työnantaja influenssakauden aikana velvoittanut tätä käyttämään potilaslähikontaktissa kirurgista suunenäsuojusta tai riskiyksiköissä työantaja on voinut tarjota tilapäisesti muuta työsopimusta vastaavaa työtä, jossa tartuntariskiä ei ole. Muita keinoja puuttua tilanteeseen ei ole ollut.

Velvoite on, työkalut puuttuvat

”Meille on säädetty velvoite, mutta ei työkaluja, joita käyttää, jos henkilö ei halua ottaa rokotusta”, sanoo Lindgren.

Ruotsalaisen mukaan tartuntatautilain 48 pykälän muita rokotuksia käsittelevä osa pitäisi muuttaa vastaamaan nyt väliaikaiseksi tarkoitettua lisäystä.

”Tätä olemme jo viestittäneet ministeriön suuntaan ja tartuntatautilain uudistusta vuosien 2022–23 aikana tehtäessä käsittääkseni näin on tapahtumassa. Meillä on vuosittain osastoepidemioita erityisesti perusterveydenhuollon hoivalaitoksissa. Näihin osastoepidemioihin on liittynyt myös ikääntyneiden menehtymisiä.”

Ruotsalaisen mukaan lakimuutos säädettiin väliaikaiseksi lähinnä siksi, että saataisiin etenemään nopeasti.

Ruotsalainen muistuttaa myös, ettei nyt voimaan tuleva laki tarkoita pakkorokotuksia.

”Se antaa kuitenkin työnantajalle velvoitteen huolehtia potilas- ja myös henkilöstön työturvallisuudesta lainsäädännön avulla.”

LÄHDE: UusiSuomi/Ilkka Jauhiainen 31.12.2021