Koronarokotukset ja logiikka

Aluksi varoitus. En ole lääketieteen asiantuntija enkä tunne koronan olemusta sitäkään vähää kuin siitä nyt lääketieteessä tiedetään. Jonkin verran olen joutunut tutustumaan kuitenkin epidemiologisiin malleihin ja jopa joskus joutunut osoittamaan aiheen pinnallista hallintaa ammatillisen pätevyyden hankkimisessa. Seuraavassa pohdintaa korona-rokotuksista tältä pohjalta mm. julkisuudessa olevien tietojen pohjalta.

Peruslähtökohta on, että nykyaikaisessa yhteiskunnassa kaikki tulevat kohtaamaan koronan ajan myötä. Silloin taudin vaikutus riippuu siitä, millainen on henkilön suoja tautia vastaan. Sitä voidaan parantaa tehokkaimmin rokotuksella, ehkä lisäksi joillakin lääkeaineilla.

Korona tautina kohtelee ihmisiä hyvin eri tavoin. Osalla se on lähes huomaamaton, osan se tappaa. Suurimmassa kuolemanvaarassa ovat iäkkäät ja perussairaat, keskimäärin väestöstä kuolee n. 1% kun tauti käy läpi väestön, mikä Suomessa vastaisi n. 50.000 ihmistä.  Asian suhteuttamiseksi määrä on kaksinkertainen verrattuna siihen, paljonko suomalaisia kuoli talvisodassa. Kuolemanvaaran lisäksi tauti aiheuttaa pitkäaikaisia vaurioita osalle sairastaneista. Asiaa tunnetaan vielä vähän. Joillekin tauti voi olla vähäoireinen, mutta monille nuorillekin yllättävän vaikea.

Taudista kehittyy jatkuvasti uusia variaatioita, jotka voivat olla alkuperäistä vaikeampia. Esimerkiksi 100 vuotta sitten espanjanjantaudin tappavin variaatio kehittyi myöhemmin. Vaikka rokotteiden teho laskisikin varianttien suhteen, ne yleensä antavat jonkinlaista suojaa ja auttavat lieventämään tautia. Uusia variantteja vastaan joudutaan taistelemaan myös uusilla rokoteversioilla.

Jotta rokotteet pystyisivät sammuttamaan taudin yhteiskunnasta, rokotekattavuuden pitää olla hyvin korkea., mutta sen ei tarvitse olla 100% eli hieman on ns. vapaamatkustajan paikkoja. Joillekin ihmisistä on lääketieteellisten syiden vuoksi mahdotonta ottaa rokotusta ja siksi nuo vapaamatkustajan paikat pitää varata heille. He joutuvat kuitenkin elämään jonkinlaisessa kuplassa, kunnes tauti on hävinnyt – eli pitkään.

Rokotteilla on ongelmansa. Ne eivät ole täydellisiä ja niistä huolimatta korona voi iskeä. Sairaaloiden havaintojen perusteella kuitenkin hyvin paljon harvemmin kuin rokottamattomilla ja vakavia tautimuotoja on paljon vähemmän. Rokotteista voi olla ongelmia, mutta taudin sairastamisesta yleensä paljon pahempia. Jos rokotus aiheuttaa oireita, todennäköisesti tauti sairastettuna aiheuttaisi vastaavia pahempana. Kaikilla meillä on ajan kuluessa edessä toinen näistä.

Yhteiskunnan sulkeminen on äärimmäisen kallis toimenpide. Sillä ei yritetä nujertaa tautia vaan hidastaa taudin etenemistä ja estää suuri määrä kuolemantapauksia ja välttää tilanne, jossa terveydenhuolto ei pysty selviytymään tehtävistään. Paikoitellen Euroopassakin on jouduttu tilanteeseen, jossa joillakin paikoin koronaan kuolleiden polttamisessakaan kapasiteetti ei ole riittänyt. Ruotsissa aluksi aiottiin antaa taudin levitä vapaasti läpi yhteiskunnan ”laumasuojan” saamiseksi. Kun jälki alkoi olla liian paha, muuttivat strategiaa. Nyt kuolintapauksia on 15.000, Suomessa 1000.

Rokotteet ovat ainoa keino hankkia väestölle suoja tautia vastaan ilman sen sairastamista siihen liittyvine riskeineen. Yhteiskunnan sulkutoimet ovat olleet vain ajanpeluuta rokotteiden kehittämistä varten. Nyt niitä alkaa vihdonkin olla tarjolla ja ne ovat Suomessa ilmaisia. Tuolta pohjalta jää ihmettelemään mikä logiikka on sellaisilla, jotka ilman ”hyväksyttävää” lääketieteellistä syytä haluavat varata noita vapaamatkustajan paikkoja itselleen?

LÄHDE: OikeaMedia/blogi/Olli Pusa 16.10.2021