Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Koronaseurantasovellukset ovat roskaa

Valtioiden omat koronaseurantasovellukset lentävät yksi toisensa jälkeen romukoppaan – ja hyvästä syystä

Valtioiden omat tartuntaketjuja jäljittävät koronaseurantasovellukset ovat olleet jo pitkään kuuma puheenaihe.

Artikkeliin liittyvä kuva

Yhä useampi maa on päättänyt luopua oman sovelluksen kehittämisestä ja luottaa Applen sekä Googlen yhteistyössä tuottamaan sovellukseen.

Syy on se, että valtioiden omat sovellukset, jotka pyrkivät bluetoothin avulla pitämään lokia käyttäjiensä mahdollisista kontakteista tartunnan saaneiden kanssa, ovat osoittautuneet epäluotettaviksi.

Valtiollisten toimijoiden ja kahden suuren mobiilitoimijan välejä hiertää se, että Google ja Apple eivät ole suostuneet säilyttämään kerättyä dataa keskitetysti. Sen sijaan yhtiöt haluavat estää käyttäjiin kohdistuvaa seurantaa tarjoamalla yksittäisiin puhelimiin hajautetun järjestelmän.

Lisää tietoa järjestelmän toimintamekanismista voit lukea täältä.

Tästä syystä valtiolliset tahot ovat ryhtyneet kehittämään omia vaihtoehtoisia sovelluksiaan. Hankaluuksia on aiheuttanut kuitenkin se, että iPhone-puhelimien bluetooth-yhteys muuttuu lukukelvottomaksi laitteen ollessa lukittuna.

Esimerkiksi Kolumbiassa valtion kehittämä CoronaApp on paininut ongelman kanssa, uutisoi Reuters. Sovelluksen tarjoama tartuntaketjujen seuranta ennätti olla käytössä vain parin päivän ajan, ennen kuin ongelmista ja turhista hälytyksistä kärsinyt ominaisuus lakkautettiin.

Sovelluksen taustalla toimi portugalilainen HypeLabs, joka pyrki kiertämään iOS-puhelinten bluetooth-rajoitukset. Nyt maassa onkin päätetty siirtyä käyttämään Googlen ja Applen tarjoamaa vaihtoehtoa. Sovelluksen on kerrottu valmistuvan joskus kuluvan kuukauden aikana.

Kolumbian lisäksi esimerkiksi Australia sekä Iso-Britannia ovat luopuneet omista tartuntaketjuja jäljittävistä sovelluksistaan.

LÄHDE: TIVI/Samuli Leppälä 07.05.2020