Koronatartunnan matemaattinen mahdollisuus

Ilmainen laskuri paljastaa: näin todennäköisesti saat koronatartunnan

Laskuri ottaa huomioon myös pelätyn deltavariantin.

Kuviteltu koronavirus. Artikkeliin liittyvä kuva
Kuviteltu koronavirus. Artikkeliin liittyvä kuva

MicroCOVID Project on kehittänyt ilmaisen laskurin, jolla ihmiset voivat mittailla millä todennäköisyydellä he tulevat saamaan covid-19-tartunnan.

Vaikka MicroCOVIDin laskuri pohjaakin runsaaseen määrään tutkimusdataa, se ei itsessään ole terveysviranomaisten hyväksymä laskentatapa. Laskuri antaa kuitenkin hyvää osviittaa eri tapahtumien riskeistä, kuten millä todennäköisyydellä koronavirus tarttuu matkalla kauppaan, tai miten tehokkaasti maskin käyttäminen pienentää riskejä.

Laskuri huomioi runsaasti eri muuttujia, kuten rokotteiden määrän ja valmistajan, lähellä olevien ihmisten määrän ja etäisyyden, tapahtuman kestoajan, muiden ihmisten rokotukset, onko tapahtuma sisätiloissa vai ulkona, maskien käytön ja materiaalin sekä miten kovaäänisesti puhutaan.

Jori Virtanen

Tulos annetaan riskibudjettina: MicroCOVID lähtee siitä ajatuksesta, että vuosittainen yhden prosentin todennäköisyys saada koronavirustartunta on hyväksyttävä. Tämä lasketaan siten, että vuodessa saa ottaa 10 000 kappaletta 1:1000000 tartuntariskiä. Kaikissa aktiviteeteissa piilee näitä minimaalisen pieniä riskejä, ja mitä enemmän niitä ottaa, sitä enemmän viikottaista riskibudjettia se nakertaa.

Esimerkiksi parin tunnin osallistuminen pieniin kekkereihin täysin rokotettujen ihmisten kanssa mutta ilman maskia syö puolet sen viikon riskibudjetista. Tunnin kauppareissu kangasmaski päällä on kaksi prosenttia viikon budjetista. Tiivistunnelmainen baarikierros rokottamatta ja ilman maskia ylittää budjetin satakertaisesti.

LÄHDE: TIVI/Jori Virtanen 16.09.2021

LUE MYÖS

Onko täysrokotetulla Koronavilkulle enää tarvetta? THL vastaa

Koronavirustartunnan saanut voi helpottaa jäljittäjien työtä Hus-alueella uudella keinolla

HUS tuottamassa palvelua tartuntaketjujen jäljittämiseen – avuksi myös tulevaisuuden kriiseissä