– seuraa lopun ajan aiheita

Koronatartunnat rajussa kasvussa

Uusia infektioita on kirjattu kahden viikon aikana yli 5 300 kappaletta

Infektioiden määrän odotetaan nousevan talven aikana. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Infektioiden määrän odotetaan nousevan talven aikana. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Koronavirustartuntojen määrä on ollut viime viikkoina selvässä nousussa myös Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tietojen mukaan vahvistettuja tartuntoja on ollut viimeisen viikon aikana yhteensä 4 052 kappaletta eli yli 200 prosenttia enemmän kuin edellisellä seurantajaksolla.

Infektioita on kirjattu kahden viikon aikana 5 343 kappaletta. Luku on yli nelinkertainen verrattuna aiempaan kahden viikon aikajaksoon. Sairaalahoidon tarve on pysynyt maltillisena.

Talvikauden epidemia-aallosta on varoitettu monissa muissakin länsimaissa. Uuden Pirola- eli BA.2.86-muunnoksen arvioidaan levinneen nopeaan tahtiin viime viikkoina muun muassa Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Australiassa Queenslandin osavaltion terveysjohtaja John Gerrard sanoi tapausmäärien nousun olevan seurausta siitä, että vain pieni osa väestöstä on ottanut uuden tehosterokotteen. Uudet virusmuunnokset pystyvät myös ohittamaan aiemmin syntynyttä suojaa, Gerrard huomautti tiedotustilaisuudessa 7NEWS-kanavan mukaan.

Nykyistä epidemiatilannetta on asiantuntijoiden mukaan vaikea arvioida vähäisen virustestauksen vuoksi.

Talvikaudella influenssan ja RS-viruksen aiheuttamat tartunnat tulevat lisääntymään koronan ohella. Huolta herättänyt ”kolmoisepidemia” jäi kuitenkin viime vuonna ennakkovaroituksia lievemmäksi.

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Antti Kirkkala 26.10.2023