Kuinka pandemia rakennetaan

Vuoden 2019 tammikuussa flunssakomissaari, belgialainen Marc van Ranst piti Chatham Housessa esitelmän, jossa hän opasti kuulijoita pandemia-ajan strategisessa viestinnässä nojaten vuoden 2009 sikainfluenssa-viestinnän yhteydessä saamaansa kokemukseen.

Ohessa opitaan mediastrategiat, joilla pandemia myydään suurelle yleisölle.

(video) Influenssapandemiavalmius-sidosryhmien konferenssi 22.1.2019

Auktoriteetti muotoilee uutisoinnin

Flunssakomissaari on pr-henkilö, joka hoitaa tiedotusta. Virallinen titteli on sisäministeriöllinen influenssapandemiavalmistautumisen suunnittelun komissaari (Interministerial commissary for pandemic influenza preparedness planning). Ilmeisistä syistä tittelin nimi lyheni puhekielessä flunssakomissaariksi, naurahtaa Ranst.

(0:24) Marc van Ranst on toiminut neuvonantajana useille lääkeyhtiöille:
GlaxoSmithKline (GSK), Sanofi-Pasteur, Merck, Johnson & Johnson, Abbott ja Biocartis.

24. huhtikuuta 2009 Maailman terveysjärjestö WHO sanoi: ”Okei, nyt tulee pandemia”. Ja silloin editoiminen alkaa, Ranst kertoo. ”On vain yksi mahdollisuus hoitaa se oikein: ensimmäisenä päivänä aloitat kommunikaation lehdistön kanssa, ihmisten kanssa. Täytyy olla vain yksi viesti, yksi ääni.”

(1:03) Yksi viesti, yhteen ääneen

Ranst painottaa olevan tärkeää vastata median kyselyihin, vastata puheluihin heti. Näin hyötyy heti ensimmäisistä päivistä ja saa levitettyä (carpet coverage) oman viestinsä kaikkialle – eikä media lähde etsimään vaihtoehtoisia ääniä.

”Voi viestiä maamme olevan valmistautunut pandemiaan – vaikka se onkin törkeää liioittelua”, Ranst sanoo. Yleisö nauraa.

(2:23) Maamme on valmis pandemiaan.

Ensimmäisten viikkojen aikana on helppoa, koska vastaääniä ei ole ja kaikki tarvitsevat uutisia – ja tulevat flunssakomissaarin luo saadakseen niitä, Ranst hahmottelee. ”Voi jakaa paljon neutraalia tietoa ja siihen tartutaan.”

(3:36) Alkuun on helppoa kun vastustavia ääniä ei ole…
…ja uutisissa esitetään asia siten, kuten sinä olet sen kertonut. (3:55)

Siis: uutisia tuotetaan sillä tavalla kuin asiat esität – onnistuu vain alkuvaiheessa.

Mainostoimistona vallanmedia – pro bono

Ranst painottaa, että saadakseen oman viestinsä läpi on hallittava informaatio-ilmatilaa. Se onnistuu nollabudjetilla, jos on jo ennalta mediaan hyvät suhteet.

Ranst kertoo heidän kysyneen kaikkien tv-kanavien uutisankkureilta: Oletteko halukkaita osallistumaan ilman palkkiota mainoskampanjaan (infomercial), josta te maksatte – te kaikki. Media vastasi kyllä. Yleisö nauraa.

Mainoskampanjalla oli valtava vaikutus, Ranst kertoo. ”Meillä ei olisi ollut – kenelläkään ei olisi varaa maksaa jostain tällaisesta. Mutta jos sinulla on ennalta hyvät suhteet mediaan, voit pyytää vastapalvelusta (return favour), ja he saattavat suostua.”

Kommentti

Jollakulla saattaisi tulla mieleen kysyä, mitä ovat olleet ne palvelukset, joita journalistiset toimijat ovat vastaanottaneet, kun heiltä pyydetään vastapalvelusta, ei palvelusta (eikä yhteisölle).

Ei ole ongelmatonta, että mediataloissa hyödytään julkisen vallan käyttäjien toimista – sen sijaan että niistä tehtäisiin tutkivaa journalismia, kuten ”vallan vahtikoirien” tulisi.

Johanna / AM
(5:00) Maksuton mainoskampanja mediasuhteilla.

Eräs juttu, jota kokeilimme kymmenen vuotta sitten, oli Facebookin ja Twitterin käyttäminen mutta siihen aikaan Facebookissa ja Twitterissä ei ollut tarpeeksi ihmisiä, jotta sillä olisi ollut vaikutusta.

Jos tekisimme sen nyt, ne olisivat ensiluokkainen kommunikaatiokanava.

Kuitenkin, se toimii kahteen suuntaan. Tarkoitan, että myös valeuutiset leviäisivät nyt paljon nopeammin Facebookin ja Twitterin kautta kuin mitä tapahtui kymmenen vuotta sitten.

(5:02) Belgialainen flunssakomissaari Marc van Ranst 22.1.2019
Kommentti

Noin saattoi olla tammikuussa 2019, jolloin Ranst piti esitelmäänsä. Nykyisin Facebook, Googlen omistama Youtube, Twitter, LinkedIn, Reddit, Google ja Microsoft ”ohjaavat käyttäjät” WHO:n hyväksymän tiedon ääreen, pois eriävien äänien ulottuvilta – sensuroimalla eriävät äänet.

Some-alustojen ja internetjättien valikoiva sensuuri synnytti tarpeen puolustaa sananvapautta. Valkoinen talo, siis Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi toukokuussa 2020 määräyksen (kuva alla), jossa kielletään online-sensuuri ja vahvistetaan sananvapautta:

RS
”Sananvapaus on amerikkalaisen demokratian kulmakivi.”

Mediadraama – varma kuin kuolema

”Päivän kysymykseen” vastaaminen – riippumatta mitä journalistit kysyvät – on varsin tärkeää. Meillä oli puhelukeskus, ja piti olla jokin idea siitä, mitä kysymyksiä ihmiset tulevat kysymään, Ranst muistelee. Matkustamisesta ja matkustusrajoituksista kysyttiin paljon. Tulevaisuuden ennustaminen ei ole helppoa, mutta sitä täytyy tehdä yleisön valmistelemiseksi.

Ensin kerrotaan, että meilläkin Belgiassa tulee olemaan sikainfluenssatapauksia. Pari päivää myöhemmin kerrotaan ensimmäisestä tapauksesta – tämän voi tehdä vain, kun on valmistanut näyttämön ennalta tarkoitusta varten. Sen jälkeen kerrotaan, että meillä tulee olemaan sikainfluenssakuolemia.

Ranst kertoo käyttäneensä ohjaavassa kerronnassaan hyväkseen Ison-Britannian johtavan lääkärin, Sir Liam Donaldsonin lausuntoa, että epidemia-huippuna päivässä kuolee 40 ihmistä. Vieraan valtion terveysviranomaisen lausunnon perusteella Ranst kertoi laskeneensa Belgiassa kuolevan seitsemän ihmistä per päivä – ja syöttäneensä tiedon medialle.

”Se on totta joka päivä
vaikka pandemiaa ei olisikaan

jatkaa flunssakomissaari luentoaan pandemiavalmius-konferenssissa. Mediaväestä, järjestöjen ja organisaatioiden edustajista, virkamiehistä ja poliitikoista koostuva yleisö nauraa.

(7:46) ”Seitsemän flunssakuolemaa Belgiassa per päivä on realistinen arvio”

Kuolemantapauksista puhuminen on tärkeää, sillä ihmiset reagoivat siihen, Ranst painottaa. ”Ja tietenkin pari päivää myöhemmin sinulla on ensimmäinen sikainfluenssa-kuolemantapaus maassa. Näyttämö oli valmisteltu ja kuolemista oli jo puhuttu.” Puhelukeskus koki kolmannen kyselyhuipun.

Ranst kertoo käyneensä parin ensimmäisen sikainfluenssaan kuolleen hautajaisissa. ”On tärkeää näyttää, että välittää.” Media ikuisti välittämisen osoitukset etusivulle.

Ranst kertoo, että tulee vaihe, jossa aletaan julkaista julkaista hyväolo-artikkeleita, jotka kertovat flunssakomissaarista: perhe, lapsuus, harrastukset, kaikki uutisoidaan. Tämä vaihe edeltää seuraavaa, jossa media alkaa käydä kriittiseksi. (Media-alalla puhutaan draaman kaaresta, toim.huom.)

(10:24) ”Flunssakomissaari on aivan mahtava tyyppi”

Ranstin esitelmässään käyttämät ”City Examiner -lehden” otsikot eivät tietenkään ole aitoja, ne ovat esitelmän kuvitusta, jolla otsikoidaan yleisön ohjailuun käytetyn strategisen viestinnän eri vaiheita.

Vaivana väärinajattelijat

Loma-ajat ovat vaarallisia, koska vakinaiset toimittajat ovat lomalla ja kesätoimittajat kysyvät mitä omituisimpia kysymyksiä. Lehdissä on muista maista poimittuja uutisia täytteenä ja ne sotkevat sinun viestisi, Ranst harmittelee.

Kun lehdet alkoivat moittia, ettei hallitus tee tarpeeksi, ja pelotella rokotteiden loppumisella, flunssakomissaari esitteli rokotevarastoja osoittaakseen, että rokotteita on ja ne ovat jo maassa. Ranst kertoo, että kampanjointi toimi hyvin Flanderissa mutta ei Valloniassa, flaamien puolella:

(14:9)

Kaksikielisen Vallonian puolella rokotuskattavuus jäi olemattomaksi monipuolisemman ja vapaamman uutisoinnin takia. Belgian ranskaa puhuvassa osassa seurataan sekä hollanninkielisiä että ranskankielisiä uutisia. Ranskankielisissä ohjelmissa tuli kaikenlaisia erilaisia viestejä, ja se oli todella saastuttavaa rokotuskampanjan kannalta, Ranst sanoo.

(14:28) ”Vaarallinen sikainfluenssarokote tappaa sinut”
– esimerkki ”saastuttavasta viestinnästä”

Ranst kertoo, että ”kriisin” mentyä ohi media kirjoitti hallituksen tehneen liikaa. Hänen mukaansa unohtui, että ”kriisiä” edeltäneenä aikana päätökset tehtiin murto-osalla niistä tiedoista, mitä ”kriisin” jälkeen oli saatavissa.

Toimitus huomauttaa

Päätöksiä – ja tiedettä – ilmeisesti tehdään todellakin pienillä tiedoilla. Brittien yleisradioyhtiö BBC on harjoittanut tutkivaa journalismia ja seurauksena paljasti ohjelmassa ”Lockdown 1.0 – Following the Science?”, että tieteellisiksi uskotellut koronaviruspandemiaennusteet, joilla eristyssulkua (lockdown) perusteltiin ovat humpuukia.

Ennusteita laatineet – Gatesien säätiön – tiedemiehet käyttivät Wikipediaa lähteenään, koska se oli ”ainoa julkisesti saatavilla oleva lähde, joka heillä oli käytössään”. Globaalin kriisin hetkellä huippututkimusta tekevien toivoisi panostavan – tutkimukseen. Wikipedia ei välttämättä ole se luotettavin – tai jäävein – lähde terveysasioissa.

Wikipediaa ylläpitää säätiö, Wikimedia Foundation, jonka rahoittajista löytyvät mm. rokotteisiin sijoittava Bill & Melinda Gates Foundation, lääkeyhtiöiden säätiöt Pfizer Foundation ja Merck Foundation sekä lääkeyhtiöt AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb, Johnson & Johnson, ja Novartis.


Ranstin paheksuvan muistelun kohteeksi nousee Wolfgang Wodarg, keuhkospesialisti ja epidemiologi, joka kutsui sikainfluenssapandemiaa valepandemiaksi ja piti meteliä WHO:n ja lääketeollisuuden keskinäisistä kytköksistä. Aiheesta, kuten myöhemmin kävi ilmi.

(15:23)

Ranst johtaa kuulijoitaan harhaan, eivätkä nämä – naurusta päätellen – huomaa sitä. Ranst nimittäin väittää, ettei kukaan ollut kuullutkaan Wodargista ennen sikainfluenssapandemian jälkipuinteja.

Ranstin esittämä graafi kertoo kuitenkin muuta: sininen kuvaaja, joka esittää Wodargin nimellä tehtyjä Google-hakuja, alkaa jo ”pandemian” alkupuolella, ei ”pandemian” jälkeen, kuten Ranst antaa ymmärtää.

(15:43)

Ranstin esitelmän yleisökysymysosiossa British Medical Journalin edustaja kysyy, kuinka viestit saadaan läpi nyt, kun eletään valeuutisten ja sosiaalisen median aikaa? Ranstia pelottaa, koska ihmiset eivät enää kunnioita auktoriteetteja. Rokotekriittisyys lisääntyy poliittisten johtajienkin keskuudessa.

Ranst mainitsee vuoden 2019 tammikuussa kuluneen lähes 10 vuotta sikainfluenssa”pandemiasta”, ja ihmisten alkavan unohtaa – pääministerimmekin mukaan – huijauksen, jota itse pitää hyvänä harjoituksena isolle pandemialle.

Toimitus huomauttaa

Lääke- ja teknologiayritysten sekä muiden edunsaajaryhmien rahoittama WHO muutti ennen sikainfluenssapandemian julistamista pandemiamääritelmää siten, että taudin ei tarvinnut aiheuttaa suurta määrää sairastumisia, eikä yhtään kuolemaa – riittää että se leviää.

Alkuperäisessä määritelmässä pandemia edellytti useita, saman aikaisesti eri puolilla maailmaa puhjenneita epidemioita sekä ”valtavia kuolleisuus- ja sairastuvuuslukuja”. Lisäksi kerrotaan epäsuorasti, että viruksia ei voi hävittää rokotteilla, koska virusten pintaproteiinit muuntuvat vastauksena ihmisten kehittämään luontaiseen immuniteettiin tai rokotteisiin.


Vuonna 2020

Koronavirustautiin liittyvät kuolemat Suomessa
(THL 18.12.2020)

  • Tiedot COVID-19-potilaiden kuolemantapauksista kuolinpäivän mukaan ja kuolemantapausten ikäjakauma löytyvät THL:n koronakartalta.
  • Tarkempaa tietoa siitä, missä menehtyneet ovat olleet hoidossa välittömästi ennen kuolemaansa, on kertynyt kaikista sairaanhoitopiireistä raportoiduista 489 henkilöstä:
    Menehtyneistä 23 prosenttia on ollut erikoissairaanhoidossa, 39 prosenttia perusterveydenhuollon yksikössä, 37 prosenttia sosiaalihuollon ympärivuorokautisessa yksikössä ja 1 prosenttia kotona tai muualla.
  • Perjantaihin 18.12. mennessä tartuntatautirekisteriin on kertynyt tietoa 477 kuolleesta ja näistä on saatavilla tarkempia tietoja. Heistä 50 prosenttia on miehiä ja 50 prosenttia naisia. Kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta
  • Kuolleista, joista tällä hetkellä on saatavilla tarkempia terveystietoja, yli 95 %:lla eli valtaosalla yksi tai useita pitkäaikaissairauksia
  • Työikäisten kuolemantapaukset ovat hyvin harvinaisia ja lasten ja nuorten koronavirustautiin liittyviä kuolemia ei ole Suomessa todettu lainkaan.

Koronavirusepidemia ei ole lisännyt kokonaiskuolleisuutta Suomessa.

Koronatoimille ja -sensuurille kritiikkiä lääkäreiltä

Koronatoimien takia lähes 700 lääkäriä sekä yli 2200 muuta terveydenhuollon ammattilaista perusti Docs 4 Open Debate -järjestön, koska koronatoimien hyödyllisyydestä ja tarpeellisuudesta ei anneta keskustella avoimesti.

He ottavat avoimessa kirjeessään kantaa niin maskipakkoon, koronakuolleiden määrään kuin myös PCR-testeihin, eri maiden sulkutiloihin ja median toimintaan. Rapsodia-yhteisö on suomentanut kirjeen.

Koronarokotuspaine kasvaa

Euroopan lääkevalvontavirasto EMA , European Medicines Agency, harkitsee väliaikaisten, ehdollisten myyntilupien myöntämistä. Rokotevalmistajat on vapautettu vastuusta mahdollisten haittavaikutusten suhteen – myös Suomessa.

Hätätilassa, kuten pandemia, voidaan hyväksyä käyttöön valmisteita, vaikka data olisi vajavaista. Tieto tehokkuudesta ja turvallisuudesta voidaan kerätä jälkikäteen tilastoimalla käyttöön oton jälkeen tehdyt haittavaikutusilmoitukset.

Useissa maissa suunnitellaan digitaalista ”terveyspassia”, johon merkityt otetut koronarokotukset antaisivat pääsyn esim. kulmakuppilaan. Käytännössä tällaiset lakiehdotukset – EUsta tuleva ”ehdotus” on Suomessa laki – tarkoittaisivat väestön pakkorokottamista.

”Vapauspassi” ja WHO:n uus-määritelmät

AvoinMedia 26.12.2020

LÄHDE: AvoinMedia/Riikka Söyring 28.12.2020