Laboratoriossa luotiin hirviöinfluenssa 2011

Karkuun päästyään olisi tappanut 50 % ihmiskunnasta – ”Pelottavinta mitä olemme nähneet”

Lintuinfluenssavirus muunnettiin tarttumaan ilman kautta. Kyseessä on pelottavin taudinaiheuttaja, minkä useat tutkijat sanovat nähneensä.

Tavallinen virus. Tässä elektronimikroskooppikuvassa näkyy tavallisia lintuinfluenssaviruksia vuodelta 2009. C. S. Goldsmith & A. Balish / CDC
Tavallinen virus. Tässä elektronimikroskooppikuvassa näkyy tavallisia lintuinfluenssaviruksia vuodelta 2009. C. S. Goldsmith & A. Balish / CDC

Lintuinfluenssavirus H5N1 muunnettiin hollantilaisessa laboratoriossa erittäin tarttuvaksi. Keinotekoisesti ärhäköitetty virus on niin paha, että se kykenee tappamaan jopa puolet ihmiskunnasta, jos se pääsee irti. Lintuinfluenssaa on todettu viimeisten kymmenen vuoden aikana 600 tapausta [ts. vuosina 2000–2010]. Noin puolet tartunnan saaneista menehtyy.

Tarina kuulostaa katastrofielokuvan johdannolta, mutta valitettavasti se on totta. Koetulokset julkistettiin syyskuussa [2011] Maltalla pidetyssä influenssakonferenssissa, kertoo uutispalvelu RT.

Tähän saakka lintuinfluenssa on yleensä tarttunut vain linnuista ihmisiin, mutta ei enää ihmisistä ihmisiin, joten sen leviäminen on ollut hallittavissa eikä siitä ole syntynyt epidemiaa.

Nyt viruksesta on tehty pahempi keinotekoisesti. Eräät tutkijat ovat avoimesti todenneet, että kyseessä on pelottavin taudinaiheuttaja, minkä he ovat nähneet. Pelätty pernarutto on siihen verrattuna kesy.

Eettinen kiistely käy kuumana

Virusta tutkittiin ja muunnettiin frettien avulla. Fretti reagoi influenssaan samalla tavalla kuin ihminen. Virusta siirrettiin eläimestä toiseen ja 10 sukupolven jälkeen virus alkoi tarttua ilman kautta eläimestä toiseen, eli tartuntaan riitti oleskelu sairastuneen eläimen lähellä.

Viruksen tarttuvassa versiossa on viisi mutaatiota verrattuna alkuperäiseen lintuinfluenssavirukseen. Kaikki viisi mutaatiota tunnetaan luonnonympäristöstä, mutta kaikkia viittä ei ole luonnossa esiintynyt samassa viruksessa. Nyt on, joten viruksen tarttuvuus on samaa luokkaa kuin tavallisten kausi-influenssojen.

Tutkijat ja bioaseasiantuntijat kiistelevät parhaillaan siitä, pitäisikö viruksen tuotantotapa julkistaa. Osa on sitä mieltä, että niin olisi pitänyt tehdä jo virusta muunnettaessa. Monet kuitenkin pitävät ajattelemattomana jo sitä, että ihmiselle muutenkin hyvin vaarallista virusta on menty vielä muuntelemaan erittäin tarttuvaan muotoon. Kriitikoiden mielestä sellaisen viruksen tietoja ei pidä levittää lainkaan, jotta tieto ei kulkeudu potentiaalien terroristien käsiin.

Puolustajien mielestä H5N1-viruksen muuntelu laboratoriossa antaa lisää tietoa influenssaviruksen toiminnasta ja mutatoitumisesta. Samalla se helpottaa varautumista vaaralliseen lintuinfluenssapandemiaan, koska laboratoriokokeen tulos osoittaa, ettei sellaisen synty ole niin kaukana kuin ehkä on kuviteltu.

Joka tapauksessa ainakin Yhdysvaltain kansallinen bioturvallisuusvirasto valmistelee parhaillaan ohjetta vastaavien kokeiden suhteen.

  • Lue myös:

Koronavirus saattoi karata korkeimman turvatason laboratoriosta Wuhanista, väittää saksalaisprofessori – suomalaistutkijan mukaan se on mahdollista

Maailman vaarallisimpia mikrobeja tutkitaan yli 50 laboratoriossa – Aasian ja Afrikan maat rakentavat uusia, WHO huolissaan

Tanska kielsi tappavan ruoka-aineen – Suomessa sitä saa laittaa vaikka mihin

Korona ei ole ainoa ankara sairaus: Maailman toiseksi pahimpaan loistautiin sairastuu vuosittain 1,5 miljoonaa ja kuolee 20 000 – Rokotteen kehityksessä ”tärkeä askel”

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Marko Laitala 03.04.2021