Taakka tiedonjakosivusto – seuraa lopun ajan mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa lopun ajan mielenkiintoisimpia aiheita

Koronavirusta tuhoava valohuone

Suomalaisyritys kehitti koronavirusta ja muita mikrobeja valon avulla tuhoavan huoneen – käytössä jo Turussa ja Sipoossa

Yli 99 prosentille bakteereista ja viruksista käy Vetrospacen huoneessa kalpaten.

Koronavirus ei selviä suomalaisyhtiön kehittämässä huoneessa. Huonetta viruksia ja bakteereita vastaan alettiin kehittää kolmisen vuotta sitten, kun nykyisestä epidemiasta ei ollut tietoakaan. ZUMA WIRE
Koronavirus ei selviä suomalaisyhtiön kehittämässä huoneessa. Huonetta viruksia ja bakteereita vastaan alettiin kehittää kolmisen vuotta sitten, kun nykyisestä epidemiasta ei ollut tietoakaan. ZUMA WIRE

Varsinais-Suomessa toimiva Vetrospace-yhtiö on kehittänyt koronaviruksenkin sisältään tuhoavan huoneen. Vetrospacen moduulirakenteiset huoneet tuhoavat jopa yli 99,9 prosenttia bakteereista ja viruksista, koronavirus mukaan lukien, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Mikrobien tuhoaminen perustuu fotonidesinfiointiin joka yhdessä fotokatalyyttisen nanopinnoitteen kanssa tuhoaa tilasta bakteerit, virukset, sienet, homeet, VOC-yhdisteet ja tuoksut. Toisin kuin UV-valo tai desinfiointikemikaalit, ratkaisu on ihmiselle sekä materiaaleille täysin vaaraton ja se on Suomen säteilyturvakeskuksen testaama. Fotonidesinfiointi ei myöskään edesauta resistenttien mikrobikantojen muodostumista.

Huoneet ovat ylipaineisia, mikä tarkoittaa että kaikki niihin sisälle virtaava ilman tulee kaksitoimisen suodatusjärjestelmän läpi vaikka ovi olisi auki. Suodatusteho on jopa 99,9 prosenttia riippuen partikkelien koosta. Vetrospacen kaikki huonemallit saavuttavat yhtiön mukaan ISO-7-puhdastilan arvot.

”Aloittaessamme antimikrobisen tilakonseptimme kehittämisen vuonna 2017 emme tietenkään olleet tietosia koronaviruksesta, mutta halusimme kehittää huoneen joka tuhoaa sisältää kaikki virukset – nyt siis myös koronan”, yhtiön toimitusjohtaja Jouko Urpolahti sanoo tiedotteessa.

Puhtausominaisuuksien lisäksi tilat ovat myös erittäin hyvin äänieristettyjä. Luottamuksellisimmat keskustelut voidaan käydä ilman riskiä riskiä yksityisyyden suojan vaarantumisesta.

Vetrospacen huoneissa käyttämä teknologia on patentoitu niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Turun yliopistollissa keskussairaalassa on jo käytössä yhtiön antimikrobisia puhdastiloja lääkäreiden vastaanotto- ja sanelutiloina.

Sairaaloissa fotonidesinfiointihuoneet soveltuvat lisäksi esimerkiksi karanteeni-, toipumis- tai valmistelutiloiksi.

Vetrospace toimittaa myös toimistohuoneita. Huonosta sisäilmasta aiemmin kärsinyt Sipoon kunta on ottanut Vetrospacen teknolgian isossa mittakaavassa käyttöön. Siellä työskennellään nyt noin 30 antimikrobisessa huoneessa.

Huoneiden standardikoot ovat yhdestä kahteentoista neliötä, mutta tarvittaessa niistä voidaan tehdä myös isompia esimerkiksi kokous- tai opetuskäyttöön soveltuvia tiloja, jolloin yhteen huoneeseen mahtuu jopa 20 henkeä.

Vetrospacen teknologia on marraskuisten Medica-messujen jälkeen herättänyt suurta kansainvälistä kiinnostusta. Yhtiö kertoo koronavirusepidemian entisestään lisänneen yhteydeottoja.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Sofia Virtanen 03.03.2020