Koronavirusta vaarallisempi tauti

Tämä Suomessa leviävä tauti on koronaa vaarallisempi: flunssa se ei ole, mutta rokote siihen on

Rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee Suomessa.

Puutiainen
Puutiainen. Artikkeliin liittyvä kuva

Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajenee tänä vuonna Kustaviin, missä taudin ilmaantuvuus on noussut viiden seurantavuoden aikana joka vuosi. Rokotusohjelma laajenee myös Lohjalla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL verkkosivullaan.

Viime vuonna rokotusohjelmaan lisättiin alueita Lohjanjärven lounaisosissa. Tänä vuonna siihen liitetään uusia osia Lohjanjärven saaristoaluetta.

Näiden lisäksi maksuttomia TBE-rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla ja Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa sekä Raahen edustalla Preiskarin saaressa.

”TBE-rokote on tarpeen vain riskialueilla. On hyvä muistaa, että rokote ei suojaa punkeilta eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta. Perinteinen punkkisyyni kerran vuorokaudessa on tarpeen alueilla, joilla puutiaisia esiintyy erityisesti borrelioositartunnan estämisessä”, ylilääkäri Tuija Leino sanoo.

Puutiaisaivotulehdus on TBE-viruksen aiheuttama aivotulehdus, joka leviää puutiaisen pureman välityksellä. Vuonna 2019 kansalliseen tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 69 puutiaisaivotulehdustapausta.

Raportoitujen tautitapausten määrä on vähentynyt hieman kahden viime vuoden aikana. Vuonna 2018 rekisteriin ilmoitettiin 79 tapausta, ja vuonna 2017 tapauksia oli 82.

Vuosien 2015–2019 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen laskennallinen ilmaantuvuus oli aiempien vuosien tapaan korkein Paraisten kunnassa (53 tapausta 100 000 asukasta kohden). Vuonna 2019 Paraisilta raportoitiin yhdeksän puutiaisaivotulehdustapausta.

Muita korkean ilmaantuvuuden alueita olivat Simo (42/100 000) ja Kustavi (30/100 000) sekä Ahvenanmaa (28/100 000). Noin neljässä viidestä kunnasta ei ole todettu lainkaan TBE-tapauksia vuosien 2015–2019 aikana.

”Kuntakohtaisen seurannan lisäksi THL seuraa tarkasti esimerkiksi kesämökkialueita, joiden väestöä on vaikea määrittää ja joilla laskennallinen ilmaantuvuus ei anna luotettavaa kuvaa paikallisesta riskistä. Rajattujen riskialueiden rokotussuosituksia harkitaan aina tapauskohtaisesti”, tutkija Sari Huusko sanoo.

Puutiaisaivotulehdus on taudinkuvaltaan kaksivaiheinen. Oireet voivat olla kuumeilua, epämääräistä pahaa oloa ja sairauden tunnetta, jotka kestävät noin viikon. Valtaosa infektioista päättyy tähän. Noin vajaa kolmasosa sairastuneista saa varsinaisen aivotulehduksen noin viikon kuumeettoman jakson jälkeen. Aivotulehduksen hoito voi vaatia sairaalahoitoa ja aiheuttaa pitkäaikaisia neurologisia jälkioireita.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Risto Malin 06.03.2020