World Watch Listin mukaan islamistinen väkivalta kärjistyy ja leviää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Islamistista terroria lietsovat ihmiskauppa, ilmastonmuutos ja Venäjän johdon tukemien Wagner-palkkasotilaiden läsnäolo Afrikassa. Samalla autoritaariset valtiot järjestäytyvät Kiinan ajaman uuden ihmisoikeustulkinnan taakse. Pohjois-Koreassa ja Afganistanissa kristittyjen tilanne jatkuu äärimmäisen vaikeana, kertoo World Watch List 2023.
Vuonna 1993 julkaistun ensimmäisen WWL-vainoraportin mukaan kristityt kärsivät vakavasta, erittäin vakavasta tai äärimmäisestä vainosta 40 maassa. Nyt 30 vuotta myöhemmin sama luku on lähes kaksinkertaistunut ja koskettaa jo 76 maata.
Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti noin 360 miljoonaa kristittyä eli yksi seitsemästä kärsii vähintään vakavasta vainosta tai syrjinnästä uskonsa vuoksi.
Jihadistinen väkivalta ja siitä johtuva pakolaisuus ovat muodostuneet pysyväksi ilmiöksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Vainon taso on erittäin korkea peräti 26 alueen maassa.
Iskut ovat rajuimmillaan Nigeriassa, missä fulaniheimojen, Boko Haramin ja Länsi-Afrikan ISISin terroristit tuhoavat kristittyjen yhteisöjä. Iskuissa kuoli viime vuonna 5 014 kristittyä, mikä vastaa maailmanlaajuisesti noin 90 prosenttia raportointikauden kristittyjen murhista.
Kiina edistää omaa ihmisoikeusnäkemystään
Kiina pyrkii edistämään kansainvälisesti omia näkemyksiään ihmisoikeuksista ja kampanjoi uskonnonvapauden ja muiden universaalien ihmisoikeuksien uudelleenmäärittelyn puolesta. Hanketta vastustavia tahoja, kuten kristittyjä, vainotaan ja pidetään häirikköinä tai jopa terroristeina.
Vainoon liittyy Kiinassa digitaalista valvontateknologiaa, joka leviää myös muihin autoritaarisiin maihin.
Pohjois-Korea on palannut WWL-raportin kärkeen, jossa se on ollut edellistä raportointikautta lukuun ottamatta vuodesta 2002. Maan vainon tasoa mittaavat pisteet ovat ennätyskorkeat.
Nousun taustalla on ”taantumuksellisen ajattelun” vastainen laki, joka teki kaikista ulkomaisista julkaisuista, kuten Raamatusta laittomia. Laki lisäsi kristittyjen pidätyksiä ja johti entistä useamman salaisen kotiseurakunnan sulkemiseen.
Taleban ajoi kristityt näkymättömiin tai pakolaisiksi
Afganistanin sijoitus on pudonnut listalla viime vuoden kärkisijalta yhdeksänneksi. Vuoden 2021 vallankaappauksen jälkeen monet kristityt teloitettiin Talebanin kotietsinnöissä. Jäljelle jääneet piiloutuivat tai pakenivat ulkomaille.
Viime vuonna Taleban keskittyi etsimään aiemman hallinnon kanssa työskennelleitä eikä enää kohdennetusti kristittyjä.
Open Doors on kansainvälinen, poliittisesti sitoutumaton, yhteiskristillinen ja ekumeeninen avustusjärjestö, joka palvelee vainottuja kristittyjä yli 70 kohdemaassa.
World Watch List -vainoraportti seuraa kristittyjen uskonnonvapauden ja seurakuntaan kohdistuvan vainon toteutumista eri maissa. Tutkimus käsittää 50 maata, joissa kristityt kokevat vakaumuksensa vuoksi eniten vainoa. Raportti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1993.
LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Ilkka Ahtokivi 18.01.2023
LUE MYÖS:
Nämä ovat vaarallisimmat maat kristityille – yksi alue ”kulkee kohti katastrofia”
World Watch List -raportin mukaan kristittyjen vaino on lisääntynyt maailmalla.
Kristittyihin kohdistuu vakavaa, erittäin vakavaa tai äärimmäistä vainoa peräti 76 maailman maassa. Joka seitsemäs kristitty eli noin 360 miljoonaa ihmistä kärsii vainosta kristillisen uskonsa vuoksi.
Tämä ilmenee tuoreesta World Watch List -raportista, jossa tarkastellaan vuosittain kristinuskoisten syrjintää ja vainoa maailmalla.
Vaino on raportin mukaan lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Listaus julkaistiin ensimmäisen kerran 30 vuotta sitten, vuonna 1993. Tuolloin maita, joissa kristittyihin katsottiin kohdistuvan vähintään vakavaa vainoa, oli 40 kappaletta.
Nykyään tilanne on hankala etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa kristittyjen asemaa tukaloittaa jihadistinen väkivalta. Alueen jihadisti-iskuissa kuoli viime vuonna 5 014 kristittyä, mikä vastaa noin 90 prosenttia kaikista kristittyjen murhista, World Watch List -raportissa kerrotaan.
– Alue on kulkemassa kohti katastrofia, tutkimusta johtanut Frans Veerman sanoo tiedotteessa.
Nousevana haasteena on myös Kiina, joka pyrkii levittämään omia ihmisoikeustulkintojaan ja jossa vainoon liittyy digitaalista valvontateknologiaa. Kaikista vaarallisin maa kristityille on kuitenkin Pohjois-Korea, jossa ”taantumuksellista ajattelua” pyritään nyt kitkemään uuden lain avulla.
Pohjois-Korea on ollut rankingin kärkisijalla lähes koko 2000-luvun ajan. Viime vuonna ykkössijalla käväissyt Afganistan putosi uudessa listauksessa yhdeksänneksi, sillä Taliban on nyt keskittynyt vainoamaan kristittyjen sijaan edellisen hallinnon kanssa työskennelleitä.
Venäjä on listan sijalla 62.
World Watch List -raporttia julkaisee kansainvälinen Open Doors -avustusjärjestö, joka tukee vainottuja kristittyjä. Listauksen taustalla olevan tutkimuksen tekoon osallistuu järjestön kenttätyöntekijöitä, kohdemaissa olevia yhteistyöverkostoja ja ulkopuolisia asiantuntijoita. Raportin auditoi Kansainvälinen uskonnonvapausinstituutti (IIRF).
VAARALLISIMMAT MAAT KRISTITYILLE
- Pohjois-Korea
- Somalia
- Jemen
- Eritrea
- Libya
- Nigeria
- Pakistan
- Iran
- Afganistan
- Sudan
Lähde: World Watch List 2023 -raportti
LÄHDE: Iltalehti.fi/Joonas Lehtonen 18.01.2023