Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Kuluttaja-asiamies huolissaan

Kuluttaja-asiamies: Voiko leivänpaahtimeenkaan enää luottaa? – ”voidaan värvätä tekemään palvelunestohyökkäyksiä”

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Risto Malin 31.05.2019

Artikkeliin liittyvä kuva

Kodin tietoturvaa ei voi jättää yksin kuluttajan harteille, katsoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen tuoreessa blogissaan.

”Tulevaisuuden älykodeista puhutaan paljon, mutta jo tällä hetkellä asumme monenlaisten tietoliikenneyhteyksiä käyttävien digilaitteiden ympäröimänä. Nettiin kytkeytyvät muutkin kodin tavarat kuin tietokoneet ja älypuhelimet, kuten jääkaapit, hammasharjat ja jopa lasten lelut. Nämä tuotteet kuljettavat tietoa ja viestivät paitsi käyttäjänsä myös muiden kodin älytuotteiden kanssa. Lisäksi ne viestivät kodin ulkopuolisille vastaanottajille, kuten laitteen valmistajalle”, Väänänen kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että hinnaltaan edullisimmat tuotteet eivät välttämättä ole niitä, joissa tietoturvallisuus on kattavimmin huomioitu. Tuotteiden valmistajat ja myyjät joutuvat tekemään hankaliakin valintoja tasapainoillessaan hinnan ja laadun välillä.

Toisaalta kotitalouksien budjetti on rajallinen ja kuluttajat harkitsevat tarkkaan, millaisesta laatutasosta kannattaa maksaa ja milloin. Monella kuluttajalla ovat mielessä myös ympäristökysymykset ja se, pitääkö aina ostaa uusin laite vai voiko kierrätetty olla turvallinen valinta.

”Vaikka älylaitteet sujuvoittavat ja hauskuuttavat arkea monin tavoin, niihin liittyy monenlaisia riskejä. Leivänpaahdin voidaan värvätä bottiverkkoon tekemään palvelunestohyökkäyksiä tai kodin valvontajärjestelmä voi levittää kuvaa asunnosta ulkopuolisille. Harvalla kuluttajalla on sellaista tietoteknistä osaamista, että hän osaisi itsenäisesti selvittää näitä riskejä”, Väänänen toteaa.

”Verkottuvien tuotteiden turvallisessa käytössä erityistä merkitystä on sillä, miten tuote ohjaa käyttäjäänsä. Onko valmistaja huolehtinut, että kuluttaja pääsee tekemään tietoturvaan liittyvät valinnat ottaessaan laitteen käyttöön? Nämä valinnat ja asetukset on paljon helpompi tehdä ohjatusti kuin tutkiskelemalla usein vaikeaselkoisia käyttöohjeita. Kaikissa digituotteissa verkottumista ei kuitenkaan tehdä edes näkyväksi kuluttajille. Verkottuminen tulisi nähdä sellaisena olennaisena ominaisuutena, josta myyjän olisi aina kerrottava kuluttajalle ennen ostopäätöstä.”

Muista päivittää

Kuluttajien tiedontarve älytuotteiden toiminnoista on huomioitu kuluttajansuojalaissa jo siten, että myyjän on kerrottava muun muassa digitaalisen sisällön yhteentoimivuudesta laitteistojen ja ohjelmistojen kanssa.

Verkottuviin tuotteisiin liittyy myös jatkuva tarve päivityksille, jotta ne olisivat toimivia ja tietoturvallisia. EU:ssa hyväksyttiin huhtikuussa 2019 uudet kuluttajaoikeuden direktiivit, joiden mukaan myyjän on kerrottava ja toimitettava tuotteen turvalliseen toimintaan tarvittavat päivitykset.

”Kotien tietoturvaa ei voi jättää yksin kuluttajien osaamisen varaan. Kuluttajien pitäisi voida luottaa siihen, että korkeatasoinen ja helposti käyttöön otettava tietoturva on yhtä itsestään selvä suoja älylaitteessa kuin turvavyö autossa. Myytävien tuotteiden aito tuntemus ja kuluttajille annettava oikea ja ajantasainen tieto vaativat osaamisen kehittämistä ja yhteistyötä myyntihenkilöstön, myyjäyrityksen ja valmistajan välillä”, Väänänen kirjoittaa.

 

Ilmainen mainos!
Haluatko Tekniikka&Talouden uutiskirjeen päivittäin sähköpostiisi? Tilaa se tästä!