– seuraa lopun ajan aiheita

Kunnat varautuvat poikkeusoloihin

Kunnat varautuvat poikkeusaikoihin – kenttäkeittimiä ostetaan kymmenillä tuhansilla euroilla

Teuvan Keitintehtaan toimitusjohtaja Henri Penttilä kertoo, että suosituin malli kunnille ja kaupungeille on ollut toiseksi järein kenttäkeitin. Penttilä mukaan sen vetoisuuden lasketaan riittävän jopa 450 hengen siviiliryhmälle. Puolustusvoimissa mitoitus on hieman eri. [timo aalto / kl]
Teuvan Keitintehtaan toimitusjohtaja Henri Penttilä kertoo, että suosituin malli kunnille ja kaupungeille on ollut toiseksi järein kenttäkeitin. Penttilä mukaan sen vetoisuuden lasketaan riittävän jopa 450 hengen siviiliryhmälle. Puolustusvoimissa mitoitus on hieman eri. [timo aalto / kl]

Erityisesti kuntien ja kaupunkien kova kiinnostus isoihin kenttäkeittimiin yllätti valmistajan.

  • Järeiden kenttäkeittimien suosio on kasvanut voimakkaasti Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen myötä.
  • Suomen ainoa kenttäkeittimien valmistaja kertoo saaneensa kymmeniä yhteydenottoja kunnilta kaupungeilta ympäri maata.
  • Suomalaisia kenttäkeittimiä on päätynyt avustusjärjestöjen mukana myös Ukrainaan. Keski-Euroopassa keittimistä on myös kova kysyntä.

Suomen ainoassa kenttäkeittimiä valmistavassa yrityksessä Teuvan Keitintehdas Oy:ssä Etelä-Pohjanmaalla on pitänyt kiirettä viime kuukausina. Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäyssota Ukrainaan ja sen myötä paljon esille päässyt poikkeusoloihin varautuminen on aiheuttanut kovan kiinnostuksen myös järeitä kenttäkeittimiä kohtaan. Keitintehtaan suurin ja pitkäaikaisin asiakas on puolustusvoimat, mutta nyt keittimistä ovat olleet erityisen kiinnostuneita kuntien ja kaupunkien päättäjät.

– Tänä vuonna ja erityisesti syksyn mittaan kysyntä vilkastui selvästi. Kyselyitä on tullut kuntapuolelta kymmenittäin ja toteutuneita tilauksiakin on paljon. Monilla kunnilla on myös nyt menossa päätöksenteossa hankinta, Teuvan Keitintehtaan toimitusjohtaja Henri Penttilä kertoo Iltalehdelle.

Penttilän mukaan kunnat ovat kyllä aiemminkin ostaneet kenttäkeittimiä, mutta nyt kysyntä on aivan omassa luokassaan. Kuntien yhteydenotoissa on korostunut miten Ukrainan sodan myötä ne haluavat nyt huolehtia varautumisesta kriisitilanteisiin.

– Esimerkiksi sähkökatkoihin halutaan nyt varautua, Penttilä sanoo.

Hän kertoo, että yhteydenottoja on tullut kunnilta ja kaupungeilta tasaisesti ympäri Suomea ja aina Lappia myöten. Kenttäkeittimien hankkimisesta päättäminen saattaa kestää, sillä ostos pitää kuntien päätöksenteossa yleensä hyväksyä erikseen. Tämä johtuu siitä, että keittimet ovat arvokkaita laitteita ja järein malli maksaa jo useita kymmeniä tuhansia euroja. Toki kyseessä on myös pitkän ajan hankinta, sillä keitin saattaa kestää hyvin käytössä 30 vuotta.

Penttilän mukaan kysytyin kenttäkeittiömalli on ollut tehtaan toiseksi järein malli LFK150, jolla pystyy muonittamaan jopa 450 henkilöä kerrallaan. Sen hinnat alkavat 17 500 eurosta ja sitä pystyy suurimman mallin tapaan vetämään autolla perässä. LFK150 on ollut aiemmin suosittu esimerkiksi avustusjärjestöjen keskuudessa.

– Pieniä 30 litran keittimiä on myös mennyt paljon, mutta järeintäkin mallia on myyty, Penttilä sanoo.

Keitintehtaan suurimmalla FK2000 -mallilla voidaan valmistaa yhdellä kertaa ruokaa jopa 500 hengelle.

Haluttu jopa heti

Penttilä kertoo, että Teuvan keitintehtaalla ryhdyttiin keväällä kyllä varautumaan kasvavaan kysyntään, mutta silti kesällä alkanut kova kiinnostus yllätti.

Kovan kysynnän myötä toimitusajat ovat venyneet, sillä tehtaan kapasiteetin kasvattaminen ei käy aivan hetkessä.

– Selviämme kyllä toimituksista, Penttilä vakuuttaa.

Järeitä keittimiä joutuu tällä hetkellä odottamaan muutaman kuukauden. Varastossa niitä ei ole valmiina.

– Joitain kyselyjä on kyllä tullut, että tarvittaisiin heti keitintä.

Pakolaisten avuksi

Suomen lisäksi kenttäkeittimien kysyntä on noussut Penttilän mukaan myös Keski-Euroopassa ja koko markkina on nyt vilkastunut selvästi.

– Meillekin on tullut kyselyjä sieltä. Esimerkiksi Saksassa ja Puolassa on paljon julkisia toimijoita kuten kouluja, terveydenhuolto- ja vankeinhoitoalaa, missä on nyt kova kysyntä.

Keittimiä ovat hankkineet myös eri avustusjärjestöt, jotka auttavat esimerkiksi Ukrainan sotaa paenneita. Suomalaisia kenttäkeittimiä on päätynyt sodan aikana sekä avustusjärjestöjen mukana Ukrainaan, että sen naapurimaihin. Niissä keittimiä tarvitaan pakolaisvirtojen ruokkimiseen.

Kenttäkeittimiä on Teuvalta lähtenyt toki jo vuosikymmenien ajan maailman eri kriisipesäkkeisiin, sillä keitintehdas on tehnyt pitkään yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin (SPR) kanssa.

Keski-Euroopassa suomalaisten kenttäkeittimien suosiota on avittanut keitinten eri polttoainevaihtoehdot. Siinä missä Suomessa keittimiä käytetään paljon puulla, ovat muualla nestekaasu ja diesel-polttimot olleet toimivia ratkaisuja.

– Diesel tosin tarvitsee avuksi myös sähköä, joten sähkökatkon sattuessa tarvitaan myös varavoimaa, Penttilä kertoo.

Hevoset vaihtuivat autoihin

Teuvan Keitintehdas toimitti ensimmäiset kenttäkeittimet puolustusvoimille jo ennen viime sotia vuonna 1925. Lähes sadassa vuodessa on tapahtunut Penttilän mukaan toki paljon kehitystyötä ja isoimpia keittimiä vetävät nykyään perässään hevosten sijasta autot.

– Työergonomia, paino, puhdistettavuus, työturvallisuus ja esimerkiksi mukavuus ovat parantuneet paljon, Penttilä listaa muutoksia.

Kenttäkeittimissä on myös lämmönsiirtojärjestelmä, eli keittimessä kiertää lämpöä kuljettava neste. Tämän myötä polttimen liekistä syntyvä lämpö jakautuu tasaisesti koko kattilan pohjaan ja reunoihin, eikä ruoka pala pohjaan.

Keitintehtaan mukaan nykyiset keittimet on myös suunniteltu siten, että ne on helppo puhdistaa vaativissakin olosuhteissa. Keittimien ison haudekattilan saa kipattua ja pestyä, eikä laitteissa ole likaa kerääviä pintoja tai koloja. Kenttäkeittiöt ovat myös energiataloudellisia, sillä niiden polttoainekulutus on pieni.

– Nykyään on tarjolla paljon eri ruuan valmistusvaihtoehtoja. Puolustusvoimissa haudekattila ja pakkiruoka ovat kyllä yhä merkittävässä roolissa, mutta siviilipuolella paistamista käytetään paljon ruuan valmistukseen, Penttilä kertoo.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Matti Tanner 28.11.2022