Kyberhyökkäykset sairaaloihin

Varoitus: kyberhyökkäyksistä sairaaloihin tulossa globaali trendi, kasvu Euroopassa ”hälyttävää”

Tilanne Yhdysvalloissa on vielä kehnompi.

Uhka. WannaCry-kiristyshaittaohjelma iski pahanpäiväisesti brittien National Health Serviceen toukokuussa 2017. ANDY RAIN
Uhka. WannaCry-kiristyshaittaohjelma iski pahanpäiväisesti brittien National Health Serviceen toukokuussa 2017. ANDY RAIN

Sairaaloihin ja terveydenhuollon toimijoihin kohdistuvat, kiristyshaittaohjelmilla tehdyt hyökkäykset ovat voimakkaasti yleistymässä, varoittaa tietoturvayhtiö Check Point.

Trendin takana ovat kaksi maailman käytetyintä haittaohjelmaa, Trickbot- ja Emotet-troijalaiset.

Check Pointin mukaan lokakuussa Yhdysvalloissa kiristyshyökkäykset kohdistuivat eniten terveydenhuoltoalaan, ja ne lisääntyivät 71 prosenttia syyskuuhun 2020 verrattuna.

Euroopan ja Lähi-idän alueella kiristyshyökkäykset terveydenhuollon organisaatioihin ja sairaaloihin kasvoivat maltillisemmin, mutta kehitys on Check Pointin mukaan silti hälyttävää. Kasvu oli lokakuussa 36 prosenttia ja vastaavasti Aasian ja Tyynenmeren alueella 33 prosenttia. Yhtiön mukaan hyökkäyksistä onkin tulossa globaali trendi.

”Kiristyshyökkäykset ovat lisääntyneet koronaviruspandemian alusta lähtien, ja ne yrittävät hyödyntää etätyön yleistymisen myötä syntyneitä tietoturva-aukkoja. Etenkin terveydenhuoltoalaan kohdistuvat hyökkäykset ovat lisääntyneet huolestuttavasti viimeisten kolmen kuukauden aikana, ja niiden takana ovat usein TrickBot- ja Emotet-tartunnat. Kehotamme kaikkia terveydenhuollon organisaatioita olemaan erityisen valppaina tämän riskin suhteen ja ehkäisemään näitä tartuntoja ennen kuin ne voivat aiheuttaa todellisia vahinkoja portteina kiristyshyökkäyksiin”, ohjeistaa Check Pointin Suomen ja Baltian maajohtaja Sampo Vehkaoja tiedotteessa.

Suomessa Trickbot oli lokakuun kolmanneksi yleisin haittaohjelma, ja sitä esiintyi yli viidessä prosentissa yritysverkoista. Suomen listakärjessä oli Android-haittaohjelma Hiddad, esiintyvyys yli 10 prosenttia.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat lokakuussa 2020 (Check Pointin tilasto):

1.Hiddad – Android-haittaohjelma, joka paketoi sovelluksia uudelleen ja julkaisee ne sovelluskaupassa. Pääasiassa se levittää mainoksia, mutta pystyy myös nappaamaan puhelimen käyttäjätietoja. Esiintyvyys Suomessa 10,28 %.

2.Formbook – Windows-järjestelmän haittaohjelma, joka kerää uhrien tietoja monin eri tavoin. Esiintyvyys 5,93 %.

3.TrickBot – Pääasiassa pankkihuijauksiin tähtäävä haittaohjelma. Esiintyvyys 5,53 %.

4.Emotet – Kehittynyt, itsestään leviävä ja modulaarinen pankkitroijalainen, jota käytetään nykyään pääasiassa muiden haittaohjelmien levittämiseen. Väistelee virustutkia ja poistoyrityksiä. Pystyy leviämään myös sähköpostiliitteiden ja -linkkien kautta. Esiintyvyys 4,74 %.

5.Dridex – Windows-laitteiden pankkitroijalainen, joka ohjaa uhrin pankkitiedot hyökkääjän hallitsemaan palvelimeen. Dridex ottaa yhteyttä etäpalvelimeen, lähettää tietoja tartunnan saaneesta järjestelmästä ja voi myös ladata ja suorittaa lisämoduuleja kauko-ohjausta varten. Esiintyvyys 4,74 %.

6.XMRig – Monero-kryptovaluutan louhija. Esiintyvyys 3,16 %.

7.Remcos – Jakaa haittaohjelmia roskaposteihin liitettyjen Microsoft Office -asiakirjojen kautta. Esiintyvyys 1,98 %.

8.Mofksys – Esiintyvyys 1,58 %.

9.FalloutEk –Esiintyvyys 1,58 %.

10.Maze – Ensimmäisen kerran vuonna 2019 havaittu kiristysohjelma, joka käyttää kaksoiskiristys-strategiaa. Kiristäjät avasivat erillisen verkkosivun, jossa he uhrien tietojen salaamisen lisäksi alkoivat julkaista uhreilta varastettuja arkaluonteisia tietoja, jos nämä kieltäytyivät maksamasta lunnaita. Esiintyvyys 1,19 %.

11.Resur ja RigEK. Molempien esiintyvyys 1,19 %.

Maailman yleisimmät haittaohjelmat ja haavoittuvuudet lokakuussa 2020 (Check Point):

1.Emotet – Kehittynyt, itsestään leviävä ja modulaarinen pankkitroijalainen, jota käytetään nykyään pääasiassa muiden haittaohjelmien levittämiseen. Väistelee virustutkia ja poistoyrityksiä. Pystyy leviämään myös sähköpostiliitteiden ja -linkkien kautta. Esiintyvyys 12 %.

2.Trickbot – Pääasiassa pankkihuijauksiin tähtäävä haittaohjelma, joka saa jatkuvasti uusia päivityksiä. Esiintyvyys 4 %.

3.Hiddad – Android-haittaohjelma, joka paketoi sovelluksia uudelleen ja julkaisee ne sovelluskaupassa. Pääasiassa se levittää mainoksia, mutta pystyy myös nappaamaan puhelimen käyttäjätietoja. Esiintyvyys 4 %.

Lue lisää:

Rikolliset suosivat huijauksissaan näitä brändejä – kärkipaikalla Microsoft

Kova väite: sadoista miljoonista Android-puhelimista voidaan tehdä salaa vakoilutyökalu

Zoomista löytyi tietoturvaongelma: Hakkerit olisivat voineet lähettää väärennettyjä Zoom-kokouskutsuja yritysten nimissä

Windowsista löytyi järkyttävä tietoturva-aukko: Korkein mahdollinen riskiluokitus ja koskee melkein kaikkia – korjattava välittömästi

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Mikko Pulliainen 12.11.2020