Lääkäriliitto varoittaa

Nyt tuli Lääkäriliitosta varoitus ”universaalin terveydenhuoltojärjestelmän kuolemasta” Suomessa – Iso huoli: Lääkärit katoavat terveyskeskuksista

LÄHDE: Uusi Suomi/Jenni Tamminen 22.10.2019

Suomessa koulutetaan lääkäreitä jo jopa liikaakin, mutta perusterveydenhuollossa kriisi vain syvenee. Lääkäriliitossa puhutaan perusterveydenhuollon pelastamisesta.

Terveyskeskusten lääkärit. Lääkäreitä koulutetaan Suomessa paljon, mutta terveyskeskus ei heitä houkuttele.

”Jos julkisen perusterveydenhuollon pelastamiseen ei löydetä toimivia keinoja ennen sote-uudistusta – joka toteutuu aikaisintaan seuraavalla hallituskaudella – jäljelle ei jää paljoa pelastettavaa. Silloin olisi rehellistä hyväksyä universaalin terveydenhuoltojärjestelmän kuolema ja nykyisen kahden kerroksen järjestelmän pysyvyys.”

Äläkän keskelle joutunut sote-johtaja: Koko Suomessa varaa tehostaa hoitajien työvuoroja – ”Mitä pahaa siinä on, jos johtaja kertoo rehellisesti tilanteen?”

Näin kirjoittaa Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni tuoreimman Lääkäri-lehden pääkirjoituksessa. Sekä Saarni että Lääkäriliiton HYKS-erityisvastuualueen piiriylilääkäri ja koulutusasiantuntija Sami Heistaro ovat huolissaan siitä, että terveyskeskustyö ei houkuttele lääkäreitä.

Heistaro kirjoittaa liiton blogissa, että lääkäreitä koulutetaan Suomessa jo liikaakin, eikä koulutuksen lisääminen ole kestävää. Lääkäriliiton ja Antti Rinteen (sd) hallituksen tavoittelemat tuhat lisälääkäriä ovat jo tulossa, Heistaro toteaa.

Näin Rinteen hallitus aikoo saada 1000 lääkäriä lisää – Krista Kiuru nosti esiin ”kovan käyrän”

”Lähivuosina, 2020-luvulla, suomalaisille työmarkkinoille tulee vuosittain jo nykyisillä koulutusmäärillä merkittävästi enemmän lääkäreitä (noin 900) kuin heitä sieltä poistuu (pääosin eläkkeelle, noin 500-600 vuosittain). Varovaisestikin arvioiden lisäys on nettomääräisesti 150-350 lääkäriä joka vuosi”, Heistaro perustelee.

Saarni puolestaan syyttää sote-järjestelmän rakenteita eli perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon eriyttämistä. Samasta asiasta kirjoitti Sitra-johtaja Antti Kivelä. LUE LISÄÄ:

Sitra-johtaja: 2 500 lääkäriä voisi riittää koko Suomen perusterveydenhuoltoon – ”Lääkäreitä on tällä hetkellä 22 000”

”Tilastot ovat vastaansanomattomia. Vuodesta 2000 perusterveydenhuollon osuus terveydenhuollon menoista on laskenut 20 prosentista 13 prosenttiin ja on reaalisesti kutistunut. Tämä huolimatta väestön ikääntymisestä ja monista tehtävänsiirroista. Vaikka vuodesta 2005 Suomeen on tullut 4 200 työikäistä lääkäriä lisää (24 prosentin lisäys), terveyskeskuksiin heistä on tullut vain 330 (9 prosentin lisäys). Vuodesta 2000 perusterveydenhuollon avohoidon lääkärissäkäynnit ovat vähentyneet 40 prosenttia”, Saarni kirjoittaa.

”Huolestuttavin löydös on kenties tämä: vuodesta 2008 vuoteen 2018 kokeneiden, 40–60-vuotiaiden terveyskeskuslääkäreiden osuus pudonnut 62 prosentista 40 prosenttiin”, Saarni jatkaa.

Lääkäriliiton mielestä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon järjestämisen integraatio on välttämätön ensimmäinen vaihe sote-uudistuksessa.

Huippututkijalta suora viesti Antti Rinteelle: Ilman rahaa ei tule hoitajamitoitusta – ”Joukkopako on pakko saada pysäytettyä”