Lääkejäämät jätevesissä

Lääkejäämät jätevesissä johtaneet outoihin ilmiöihin Ruotsissa – kalojen sukupuoli vaihtunut

Skoonen jätevesistä löytyy isoja lääkejäämiä, jotka vaikuttavat vesistöihin.

Haitallisia. Lääkejäämät saattavat haitata luontoa. Kuvan Viikinmäen puhdistamo ei liity sukupuoltaan vaihtaneiden kalojen tapaukseen. Antti Mannermaa
Haitallisia. Lääkejäämät saattavat haitata luontoa. Kuvan Viikinmäen puhdistamo ei liity sukupuoltaan vaihtaneiden kalojen tapaukseen. Antti Mannermaa

Skoonessa on havaittu jätevesissä haitallisia määriä lääkejäämiä. Näitä ovat muun muassa kivunlievitykseen tarkoitettu diklofenaakki sekä eräiden hormonivalmisteiden jäämät.

Ny Teknikin mukaan seuraukset ovat olleet dramaattiset.

”Diklofenaakin on havaittu vaikuttavan kalojen ja muiden selkärangattomien eläinten kehitykseen. Estradioli voi puolestaan muuttaa kalojen sukupuolen”, asiantuntija Pardis Pirzadeh Skoonen lääninhallinnosta kertoo Ny Teknikille.

Kalojen sukupuolen muuttumisesta vesistöihin päätyneiden ihmistoiminnan tuottamien aineiden vaikutuksesta tunnetaan tapauksia myös muualta maailmasta.

Diklofenaakki ja estradioli ovat esimerkkejä aineista, joista on on löydetty aivan liian kokeita pitoisuuksia skoonelaisista jätevedenpuhdistamoista. Lääninhallitus patistaakin puhdistamoja modernisoimaan tekniikkaansa.

Lue myös: Villi keksintö: Ilokaasu toimii tehokkaana masennuslääkkeenä, ja kerta-annos tepsii 2 viikkoa – Käytetään myös rakettipolttoaineena

Seitsemässä puhdistamossa on havaittu merkittäviä lääkejäämiä ja kymmenessä muussa pitoisuudet ovat riskirajoilla.

Puhdistamoista tutkittiin kaikkiaan 35 aineen jäämiä. Diklofenaakkia havaittiin kaikissa puhdistamoissa, ja 17-beta-estradiolia kolmessa paikassa.

Myös masennuslääke citalopramista sekä rauhoittavasta oxazepamista saatiin havaintoja.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Harri Repo 15.06.2021