Laittomuuksien salliminen loukkaa kansanvaltaa

Kansanedustajan mukaan on vaarallista väittää, että hyvä tarkoitus oikeuttaisi rikkomaan lakeja.

Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen mukaan eduskunnassa on käytävä vakava keskustelu lain kunnioittamisesta ja perustuslakivaliokunnan roolista.

Hän arvioi viime viikon tapahtumien osoittaneen, ettei perusrakenteista vallitse täyttä yhteisymmärrystä.

– Eduskunnasta pitää lähteä lakeja kunnioittava, ei halveksuva viesti. Suomi on luottamuksen yhteiskunta pitkälti sen takia, että noudatamme lakeja. Kun noudatamme sääntöjä ja käyttäydymme asianmukaisesti toisia kohtaan, voimme odottaa samaa muilta. Olemme yhdenvertaisia lain edessä – kenelläkään ei ole erityisoikeuksia. Asuinpaikasta, ihonväristä, sukupuolesta tai tulotasosta riippumatta, Antti Häkkänen kirjoittaa Facebookissa.

– Yhteiskunnallisen keskustelun kiihtyessä tästä lain kunnioittamisen periaatteesta kannattaa pitää kiinni. Se rauhoittaa kummasti salaliittoja ja kärjistymistä, kun tietää myös vastustajan kunnioittavan lakeja. Yhteiskuntaa pitää kehittää vaalien ja lainsäätämisen kautta – ei mielivallan ja lain rikkomisen kautta.

Häkkäsen mukaan ”kansalaistottelemattomuus” tai muu laittomuuksien salliminen on loukkaus myös kansanvaltaa kohtaan. Laki on kansanvallan keskeisin väline, jolla ohjataan yhteiskunnan toimintaa.

– Lainsäätäjät valitaan vaaleissa. Eduskunnan enemmistö päättää, mikä on kulloinkin hyvää ja oikeudenmukaista yhteiskunnan kehittämistä. Tämä kaikki tehdään perustuslain (ja myös YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen raameissa). Lain noudattamisen kiistäminen veisi tältä kaikelta pohjaa pois.

– Ajatus siitä, että eduskunta ei enää päätä lain hyvyyttä tai huonoutta, vaan vallan kolmijako-opin vastaisesti tämän arvion tekisi ministeri tai yksittäinen hallituspuolue, on vaarallinen. Se osoittaa röyhkeyttä eduskuntaa ja demokratiaa kohtaan. Oman puolueen etu ei voi mennä kansanvallan edelle – siis lain kunnioittamisen edelle, Antti Häkkänen sanoo.

Vaarallisia puheita vallankäyttäjiltä

Kansanedustaja viittaa perustuslain toiseen pykälään, jonka mukaan kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

– Tämä tarkoittaa, että virkamiehet ja ministerit ovat velvoitettuja toimimaan eduskunnan säätämien lakien mukaan. Oikeusvaltioperiaate tarkoittaa, että ministerillä ei ole lupaa rikkoa lakeja virkatoimessaan. Oikeusvaltioperiaate tarkoittaa, että ministerin on aina asetettava lain noudattaminen oman puolueen edun edelle. On oikeusvaltioperiaatteen vastaista väittää, että hyvä tarkoitus oikeuttaa rikkomaan lakeja. Nämä ovat vaarallisia puheita keskeisiltä vallankäyttäjiltä, Häkkänen toteaa.

Hän painottaa, että luottamus on oikeusvaltion ja toimivan järjestelmämme keskeinen elementti.

– Luottamus syntyy siitä, että keskeiset päättäjät ymmärtävät valtio- ja oikeusjärjestyksen perusteet. Jokaisen kansanedustajan pitäisi siten ymmärtää kuinka vakava virhe on yrittää perustuslakivaliokunnan jäsenenä tai vaikkapa hallituspuolueen ryhmäpuheenjohtajana vaikuttaa epäasiallisesti perustuslakivaliokunnan tai sen virkamiehen työhön, Antti Häkkänen toteaa.

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 14.12.2020