– seuraa lopun ajan aiheita

Lopun ajan ilmasto

[ Lue myös artikkelit sivun lopussa ja näe omin silmin ]

Lopunajan tappavat helteet

Tutkimusten mukaan ilmastonmuutoksen takia helleaallot yleistyvät ja lisääntyvät, ne ovat pahempia sekä kestävät pitempään, vaatien tulevaisuudessa yhä enemmän kuolonuhreja. Tutkimukset kertovat kuinka helleaaltojen aiheuttamat kuolemat tulevat lisääntymään ympäri maailmaa. Pahimmat vaikutukset ovat subtrooppisilla ja trooppisilla seuduilla, mutta helteiden aiheuttamat kuolemantapaukset tulevat lisääntymään myös Euroopassa ja muualla.

Monet ihmiset eivät usko Raamatun olevan Jumalan sanan ilmoitus ihmiskunnalle. Raamattu (Jesajan kirja) on ilmoittanut jo tuhansia vuosia sitten kuinka lopunajan ihmiskunta tulee kärsimään tappavasta kuumuudesta sen tähden, koska ihmiset ovat hylänneet Jumalan ja rikkoneet Jumalaa vastaan, jonka seurauksena ihmiset ovat saastuttaneet maan, joka johtaa kuumuudesta kärsimiseen. Jesajan kirja on kirjoitettu noin 2500 vuotta sitten. Miten profeetta Jesaja on voinut tietää etukäteen kuinka ilmasto tulee muuttumaan tappavan kuumaksi? Oikea vastaus on sen tähden, koska Raamattu on totisesti Jumalan sanan ilmoitus ihmiskunnalle, niin sen tähden Jumala puhui Henkensä kautta Jesajalle profeetallisen ilmoituksen siitä mitä lopunaikana tulee tapahtumaan ja mikä on synnin kapinan seuraus maan päällä. On paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät usko ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen olevan totta. Viime vuosikymmenten monenlaiset muutokset maailmassa todistavat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen olevan tosiasia. Raamattukin (Jumalan sana) kertoo ilmastonmuutoksen olevan totta lopunajan ihmiskunnassa. Käyn läpi kirjoituksessani nykyisiä tutkimuksia ja arvioita ilmastonmuutoksen aiheuttamista muutoksista sekä siitä mitä Raamattu kertoo tästä asiasta ja mikä on asian ja ongelman ratkaisu.Monet ihmiset eivät usko Raamatun olevan Jumalan sanan ilmoitus ihmiskunnalle

Pohjoismaissa kuten Suomessa ilmasto lämpenee muuta maailmaa nopeammin, mutta ilmastonmuutos näkyy Suomessa kaikista selvimmin talvikuukausina. Tämän vuoden heinäkuu on ollut Suomen historian kuumin heinäkuu. Asiantuntijat sanovat tämän kesän helleaaltojen Euroopassa sekä pohjoisella pallonpuoliskolla johtuvan ilmastonmuutoksesta. Pitkän ajan säätilastot osoittavat maapallon ilmaston muuttuneen ja kuinka kaikkein nopeimmin ilmasto lämpenee pohjoisilla leveysasteilla, missä Suomikin sijaitsee. Napojen läheisyydessä on kylmempää, jolloin lämpötila nousee nopeammin kuin päiväntasaajalla. Kun lumen ja jään määrä pienenee, niin auringon säteily imeytyy paremmin maahan ja mereen. Ilmastonmuutoksen seurauksena joulukuu on lämmennyt Suomen kuukausista eniten.

Tutkijoiden mukaan lämpöennätyksiä ei mitata joka kesä, mutta uusia lämpöennätyksiä tullaan mittamaan kuitenkin koko ajan, silloin tällöin. Sadan vuoden aikana keskimääräinen maailmanlaajuinen merenpinta on noussut noin 19 senttiä. Merenpinnan nousu on johtunut pääasiassa meriveden lämpölaajenemisesta ja vuoristojäätiköiden sulamisesta.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen seurauksena sateisilla alueilla sateet lisääntyvät, mutta maapallon kuivimmat alueet kuivuvat entisestään. Suomessa sateet tulevat lisääntymään erityisesti talvikuukausina. Ennusteiden mukaan vuosisadan loppupuoleen mennessä Suomen sateisuus voi kasvaa jopa 20 prosenttia. Etelä-Suomen ilmasto tulee olemaan hyvin todennäköisesti samankaltainen kuin Tanskan tai Pohjois-Saksan ilmasto. Vaikka Pariisin ilmastonmuutossopimuksen mukaiset tavoitteet täyttyisivät ja globaali lämpötilannousu kyettäisiin rajoittamaan kahden asteen tuntumaan, niin siitä huolimatta ilmastonmuutos etenee ja ilmasto tulee lämpenemään kaikkialla.

Ilmastonmuutoksen myötä syys- ja talvimyrskyt lisääntyvät ja yleistyvät Suomessa. Maailman merien pintalämpötilojen noustessa tuhoisien hurrikaanien ja taifuunien määrä kasvaa. Ilmastonmuutos aiheuttaa pakolaisvyöryn, kun kuivimmilta ja kuumimmilta alueilta ihmisten on pakko siirtyä pois asuinalueiltaan, ympäristöpakolaisten suurten massojen etsiessä uusia asuinsijoja. Sademäärien lisääntyminen aiheuttaa tulvien lisääntymistä. Pohjoinen pallonpuolisko on houkutteleva vaihtoehto ympäristöpakolaisille, koska ilmastonmuutoksesta huolimatta Suomessa ilmasto on keskimäärin viileämpää kuin muualla talvikuukausien takia. Suomi on myös harvaanasuttu maa, joka entisestään lisää painetta asuttaa ympäristöpakolaisia Suomeen. Suuret ja tuhoisat tulipalot tulevat lisääntymään ilmastonmuutoksen myötä. Ilmastonmuutos vaikeuttaa maataloutta, koska kuivuus ja lämpö tulee tuhoamaan viljasatoja, joka johtaa nälänhätään ainakin kaikkein kuivimmilla alueilla. Ympäristöpakolaisten asuttamisen myötä ruoantuottaminen viileämmillä alueilla lisääntyy, joka voi aiheuttaa ruoansäätelyä sekä paikoin nälänhätää ilmastonmuutoksen edetessä. Ilmastonmuutoksen aiheuttama lämmönnousu johtaa alati muuttuviin sääolosuhteisiin, joita ei kyetä etukäteen ennustamaan ja negatiiviset muutokset voivat tapahtua paljon nopeammin kuin mitä ennusteet kertovat.

Ihmiskunnan tulevaisuuden näkymät ovat katastrofaalisia ilmastonmuutoksen tähden. Ilmastonmuutosta tapahtuu myös itsekseen, mutta nykyinen ilmaston lämpeneminen on ihmisten toimien syytä, muun muassa fossiilisten polttoaineiden käyttäminen, sademetsien hakkuu jne. Ilmastonmuutoksen nouseva lämpötila on tutkijoiden mukaan johtamassa eläinten sukupuuttoon, sillä jopa puolet maapallon eläimistä tulisi tuhoutumaan. Ilmastonmuutosta ei kukaan ihminen kykene etukäteen ennustamaan tarkasti, sillä koskien ilmastonmuutosta muuttuvia ja tuntemattomia tekijöitä on monia, jotka voivat aiheuttaa paljon nopeammin ja pahempaa tuhoa kuin ihminen arvioi ja ennustaa.

Raamattu kertoo myös lopunajan ilmastonmuutoksesta, joka on ihmisen aiheuttamaa. Herra Jumala on sanonut profeetta Jesajan (Jes 24 luku) kautta kuinka ihmiset tyhjentävät ja ryöstävät maan, joka saa maanpiirin ja sen asukkaat nääntymään. Jesaja kertoo kuinka maan asukkaat ovat saastuttaneet maan, sillä he ovat hylänneet Jumalan ja rikkoneet Jumalaa vastaan, jonka tähden maan asukkaat kärsivät kuumuudesta oman syynsä tähden. Raamattu kertoo kuinka ihminen ahneudessaan ryöstäessään (väärin käyttämällä) maapallon luonnonvaroja sekä kapinallaan Jumalaa vastaan on saastuttanut, eli muuttanut ilmaston olosuhteita, aiheuttaen ilmaston lämmönnousun, joka johtaa tukalien ja tappavien helleaaltojen ja lämpöaaltojen esiintymiseen maan päällä.

Raamatun Ilmestyskirjan 16 luku kertoo kuinka lopunajan ihmiset paahtuivat kovassa helteessä pilkaten Jumalaa, eivätkä nämä jumalattomat ihmiset halua tehdä parannusta synneistään. Samassa luvussa kerrotaan suuren Eufrat-virran kuivumisesta.

Jooelin kirjan ensimmäinen luku kertoo kuinka lopunaikana (lähellä Herran päivää – Jeesuksen tulemus) maan satoa tulee kohtaamaan kato kuivuuden tähden. Metsän eläimetkin kärsivät, koska vesipurot ehtyvät ja tuli kuluttaa erämaan laitumet. Jooelin kirja kuvaa ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen katastrofaalisia seurauksia maan päällä lopunaikana.

Raamatun profeetallisen sanan mukaan ihminen ei kykene pysäyttämään haitallista ilmastonmuutosta, vaan se etenee tuoden mukanaan tappavan paahtavat helteet, superhelteet, josta tulevat kärsimään ihmiset, eläimet, maan viljasadot sekä luonto kuihtuu ja kuivuu. Raamattu kertoo (2 Piet 3 luku) kuinka tämä nykyinen maapallo tulee lopulta tuhoutumaan ja häviämään olemattomiin. Mikä on ainoa oikea ratkaisu, jonka ihminen voi tehdä tässä lopunajan maailmanajassa?

Raamattu sanoo ihmisen olevan synnin ja saatanan orjuudessa, jonka tähden ihminen kapinoi Jumalaa (Luojaansa) vastaan. Raamatun sanan opetuksen mukaan, ihminen joutuu oman valintansa (elää synnissä, harjoittaa syntiä, ei usko Raamatun Jumalaan) tähden iankaikkiseen kadotukseen ilman uskoa Herraan Jeesukseen. Raamattu sanoo Herran Jeesuksen vuodattaneen verensä ja kuolleen Golgatan ristillä syntien anteeksisaamiseksi. Jos sinä tunnustat syntisi Jumalalle ja uskot Herraan Jeesukseen, niin saat Jumalan armosta ja lahjaksi syntisi anteeksi sekä osallisuuden pelastukseen ja iankaikkiseen elämään. Jumala on luvannut luoda Uuden Taivaan ja Maan, jossa kaikkina aikoina Jumalaan uskoneet ihmiset saavat asua iankaikkisesti Jumalan luomassa täydellisen rakkauden maailmassa, jossa Herra Jumala on ihmisten keskuudessa iankaikkisesti.

Petri Paavola 3.8.2018

Linkki ilmastonmuutos kirjoitukseen, jonka kirjoitin vuonna 2007:
ilmastonmuutos

Lähteet:
Raamattu 33/38
Biblia 1776
King James Version 1769
iltalehti.fi/kotimaa
iltalehti.fi/terveysuutiset

LÄHDE: Petri Paavolan sivut 17.08.2022


Hikeennyttävä tutkimustulos: Jopa yli 5 miljardia ihmistä altistuu ison osan vuotta vaaralliselle kuumuudelle, jos ilmasto lämpenee 3 °C vuoteen 2100 mennessä

Harvardin yliopiston tutkijat selvittivät, miten alueelliset lämpötilat kehittyvät vuosisadan kuluessa.

Kuumaa. Tutkijat arvioivat, että lämpöaallot yleistyvät myös kauempana päiväntasaajasta. Alain Pitton
Kuumaa. Tutkijat arvioivat, että lämpöaallot yleistyvät myös kauempana päiväntasaajasta. Alain Pitton

Maapallon trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä miljardit ihmiset ovat vaarassa vuosisadan loppuun mennessä, jos ilmaston lämpenemistä ei saada hillittyä. Lämpöaallot uhkaavat myös kauempana päiväntasaajasta asuvia, uutisoi New Scientist.

Harvardin yliopiston tuore tutkimus arvioi, että ilmaston lämmetessä kolmella asteella trooppisten alueiden lämpötilat kehittyvät niin korkeiksi, että valtaosa vuoden päivistä vietetään vaarallisissa lämpötilalukemissa. Tutkimus julkaistiin Nature-tiedelehdessä.

Tutkijat selvittivät uhkaa lämpötilaindeksillä, jossa otetaan huomioon ilman lämpötila sekä kosteus. Toisin sanoen sillä voidaan kuvata, miltä lämpötilan ja kosteuden yhteisvaikutus tuntuu.

Indeksi kerrotaan astelukuna. Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu on asettanut indeksin vaarallisuusrajaksi 39 celsiusastetta. Sääpalvelu kuvaa 51 asteen lukemaa erittäin vaaralliseksi.

Väkiluvun ja talouskehityksen päästöskenaario

Tutkijat havaitsivat, että kahden asteen tavoiterajassa pysyminen nostaisi sekin lämpötilaindeksiä trooppisilla alueilla 50–100 prosenttia.

Lucas Zeppetellon johtama tutkimusryhmä mallinsi vaihtoehtoisia päästöskenaarioita maapallon väkiluvun sekä talouskehityksen perusteella. Tutkijat laskivat, että lämpötilat nousisivat 2,1–4,3 celsiusastetta vuoteen 2100 mennessä.

Laskelmien perusteella tutkijat selvittivät, miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaisi alueellisesti. Lähellä päiväntasaajaa vaarallisen lämpimiä päiviä olisi ainakin neljäsosa vuodesta, mutta pahimmillaan jopa puolet vuoteen 2050 mennessä.

Skenaariossa Intiassa, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä Arabian niemimaalla jopa 5,3 miljardia ihmistä altistuisi vaarallisen kuumille olosuhteille. Vuosisadan loppuun mennessä alueilla olisi jopa 15 yli 51 asteen päivää vuodessa.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Lotta Jalli 26.08.2022

LUE MYÖS

Uusi suomalaistutkimus: Arktinen alue on lämmennyt neljä kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin – yleisesti esitetty arvio selvästi alakanttiin

Jättitutkimus kertoo ilmastonmuutoksen pahentaneen yli 50 % tartuntataudeista – vaikutti myös koronaan, tutkija uskoo

Kaikki energia voidaan tuottaa uusiutuvilla jo ennen vuotta 2050, tutkijat linjaavat – Tekniikka on jo olemassa


Kuivuus voi aiheuttaa sähkökriisin – joet kuivuvat kaikkialla

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on aiheuttanut tämän vuoden aikana ongelmia maailmassa.

Reinin joen syvyys Kölnin edustalla on laskenut jopa 73 senttimetriin. [AOP]
Reinin joen syvyys Kölnin edustalla on laskenut jopa 73 senttimetriin. [AOP]

Kova kuumuus ja vähäiset sateet ovat aiheuttaneet monilla alueilla ongelmia teollisuudessa, energian tuotannossa sekä viljelyksillä.

Moni joki on tärkeässä roolissa myös rahdin kuljettamisessa.

Euroopan kuiva talvi ja sitä seurannut vielä kuivempi kesä on saanut suuret joet paljastamaan törmänsä.

The Guardian -lehden mukaan, Eurooppaa saattaa koetella pahin kuivuus 500 vuoteen, mikäli taivaalta ei saada vettä.

Ranskan Atlanttiin laskeva pisin joki, Loire, on paikoin niin kuiva, että sen voi ylittää jalan. Veden virtaus on vähäisintä koko sen mittaushistorian aikana.

Loiren jokilaaksoissa sijaitsee myös laajalti viinitiloja sekä paljon viljelyksiä. Nyt viinin sekä viljan tuleva sato saattaa jäädä vähäiseksi tai erittäin huonoksi.

Manner-Ranskassa 93 maakuntaa on hätätilassa, joista 77 on julistanut kriisitilan. Kriisitilanteessa peltojen sekä maatilojen kastelu on kielletty ja yksityishenkilöt voivat käyttää vettä vain juomiseen sekä peseytymiseen. Maakuntia koko maassa on 450, joista 97 sijaitsee sisämaassa.

Reinin joki Saksassa on laskenut niin matalaksi, ettei moni rahtiyhtiö enää pysty navigoimaan sen läpi, ainakaan kannattavasti. Laivan lastin on oltava huomattavasti vähäisempi, jotta laiva ei ui liian syvällä.

Myös Suomen valtionyhtiö Fortuminen tytäryhtiö Uniper on jo ilmoittanut, että se leikkaa sähköntuotantoa kivihiilen saatavuusongelmien vuoksi.

Saksa yrittääkin löytää nyt keinoja, joilla rahti saataisiin toimitettua perille maateitse. Suurin ongelma on, että yhden rahtilaivan korvaaminen rekoilla vaatii jopa 100 autoa.

Lue myös

Juomavesi loppui useilta alueilta Ranskassa – historian pahin kuivuus jatkuu vielä viikkoja

Doubs-joki virtaa Ranskan ja Sveitsin alueella ja sen vesimäärä on lähes olematon. Tavallisesti se laskee Rhône-jokeen.
Doubs-joki virtaa Ranskan ja Sveitsin alueella ja sen vesimäärä on lähes olematon. Tavallisesti se laskee Rhône-jokeen. AOP

Yhdysvallat ja Aasia

Kahden suurimman tekojärven tilanne Yhdysvalloissa on hälyttävä. Mead- ja Powell järvien pinta on laskenut jo kauan, mutta nyt länsiosia piinannut kuivuus on kutistanut Colorado-joen niin pieneksi, ettei se riitä täyttämään järviä.

CNN julkaisi hälyttävältä näyttävät kuvat jokien tilanteesta.

Pelkästään Mead-järven vaikutusalueeseen kuuluu 40 miljoonaa ihmistä seitsemässä osavaltiossa juomaveden, viljelyn sekä sähkön suhteen.

Aasiassa kuukausia hatkunut helleaalto on pakottanut maan hallituksen sulkemaan tehtaita ja sähkön kulutusta on rajoitettu laajalti.

Lue myös

Kiina luisumassa ahdinkoon – korona ja helle tukahduttavat kasvun

Kuivuus voi aiheuttaa sähkökriisin

Euroopan energiavaihto on keskinäisriippuvainen. Pohjoismaista on lisätty Keski-Eurooppaan sähkönsiirtoyhteyksiä ja Eurooppa pyrkii kattamaan myös Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman energiavajeen.

Norjan hallitus valmistautuu rajoittamaan sähkön vientiä ja keskittymään vesivarantojen täyttämiseen tulevana talvena. Sähköntuotannolle ei jää niin paljon kapasiteettia, jotta sitä saataisiin riittävästi myös vientiin.

Ranskassa ydinvoimaloiden toimintaa on jouduttu ajamaan alas, sillä niiden reaktoreiden jäähdytyksessä on käytetty jokien vettä, jota nyt on liian vähän tai se on liian lämmintä. Tilanne on sama myös Sveitsissä Reinin joen varrella.

Puuttuvaa sähköä korvataan nyt kivihiilellä tuotetulla sähköllä, jonka hinta on päästörajoituksista johtuen kallista.

Suomessa sähkön hintaa nostaa Keski-Euroopan ja Baltian maiden maakaasun saatavuusongelmat.

Kuivuus ei pelkästään aiheuta ongelmia ruoan kuljetuksessa, mutta myös sen tuottamisessa. Jo nyt on tiedossa, että Etelä-Euroopan sato tulee olemaan pieni. Tomaattia ja viljaa ei saada sitä määrää mitä aiemmin.

Lisäksi rehun saatavuuden kanssa on ollut ongelmia ja monella alueella on jouduttu leikkaamaan lihan tai maidon tuotantoa, sillä tuoretta ruohoa ei ole riittävästi.

LÄHDE: Iltalehti/Leo Kirjonen 21.08.2022


Euroopassa pahin kuivuus 500 vuoteen – karmivat ”nälkäkivet” tulleet esiin

Euroopassa pahin kuivuus 500 vuoteen, tutkija kertoo. Kuivuus uhkaa myös taloutta, koska jokilaivat eivät voi kulkea.

Nälkäkivi esillä Elbe-joella Saksassa vuonna 2018. [AOP]
Nälkäkivi esillä Elbe-joella Saksassa vuonna 2018. [AOP]

Eurooppaa kurittava kuivuus on paljastanut niin kutsutut nälkäkivet Elbe-joen pinnan alta, Telegraph kertoo.

Nälkäkivet ovat tavallisesti pinnan alla ja tulevat esiin, kun vedenpinta on vaarallisen alhaalla.

– Jos näet minut, itke, lukee Tšekin Děčínissä paljastuneessa kaiverruksessa vuodelta 1616.

Saksankielisillä yhdyskunnilla oli tapana kaivertaa varoituksia uhkaavasta nälästä 1500-1800-luvuilla. Edellisen kerran kivet tulivat esiin vuonna 2018, jolloin Eurooppa myös kärsi kuivuudesta.

Kuivuutta tutkineen Andrea Toretin mukaan Euroopassa on pahin kuivuus 500 vuoteen, Sky kertoo.

– Uskon, että tämä on vielä äärimmäisempää kuin vuonna 2018, Toreti sanoi.

Kuivuuden takia kärsivät niin luonto, ruoan tuotanto, juomavesi kuin energiantuotantokin, Sky kertoo.

Kuivuus uhkaa taloutta

Vedenkorkeus oli ennätysalhaalla Reinillä maanantaina. Saksalainen laivayritys Contargo varoitti perjantaina, että Reinillä ei voi kulkea ilman vaaraa.

Reinillä kuljetetaan muun ohella kivihiiltä, öljyä ja maakaasua. Liikenteen hiljentyminen uhkaa myös Fortumin tytäryhtiötä Uniperia, joka on varoittanut keskeytyksistä hiilivoimaloissaan.

Kuivuuden taloudelliset vaikutukset ovat merkittävät. Taloustieteilijät arvioivat, että kuljetusliikenteen pysähtyminen Reinillä voi pudottaa puoli prosenttiyksikköä Saksan tämän vuoden bruttokansantuotteesta, Telegraph kirjoittaa.

Helle ei osoita heltymisen merkkejä, joten Euroopan kuivuudelle ei näy loppua.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Onni Kari 16.08.2022


Rein-joen kuivuminen uhkaa pahentaa Euroopan ongelmia – BBC: Voi vahingoittaa Saksan taloutta merkittävästi

Eurooppaa vaivannut kuivuus ja kuumuus näkyvät esimerkiksi Rein-joella, jonka vedenpinta on laskenut jyrkästi. Kuivuus voi aiheuttaa katkoja laivaliikenteeseen, viranomaiset arvioivat.

Matalaa. Kuljetusalus ohitti Pfalzgrafensteinin linnan Rein-joella lähellä Kaubin kaupunkia Saksassa 12. elokuuta. Kuva: Thomas Frey
Matalaa. Kuljetusalus ohitti Pfalzgrafensteinin linnan Rein-joella lähellä Kaubin kaupunkia Saksassa 12. elokuuta. Kuva: Thomas Frey

Rein-joen vedenpinta on laskenut pitkään jatkuneen kuivuuden takia Saksassa jo niin alhaiselle tasolle, että laivayhtiöt ovat valmistautuneet keskeyttämään tavarakuljetukset jokea pitkin, kertoo uutistoimisto AP .

Kuivuus on laskenut jokien vedenpintoja ympäri Eurooppaa, mikä paikoin estää suurien painavassa lastissa olevien alusten kulkua. Tämän vuoksi kuljetuksia on pitänyt tehdä pienemmillä aluksilla ja useammissa pienemmissä erissä.

Viranomaiset ennustavat, että Rein-joen vedenpinta saattaa ensi viikolla laskea niin matalalle, että kulku Reinin pullonkaulapaikkoihin kuuluvan Kaubin kaupungin ohi kulkeminen katsottaisiin kokonaan mahdottomaksi.

Asiantuntijat arvioivat, että vedenpinnan madaltuminen voi vahingoittaa Saksan taloutta merkittävästi, kertoo

BBC . Sveitsistä Pohjanmerelle kulkeva Rein-joki on Saksan teollisuudelle tärkeä kuljetusväylä.

Tilannetta pahentaa se, että kun Venäjä on vähentänyt kaasutoimituksia, on Saksa aiempaa riippuvaisempi hiilivoimasta, ja suuri osa hiilestä kuljetetaan tyypillisesti proomuilla.

Esimerkiksi suomalaisen Fortumin saksalainen tytäryhtiö

Uniper on jo varoittanut , että se saattaa joutua vähentämään tuotantoaan kahdessa hiilivoimalassaan Saksassa Rein-joen laskeneen vedenpinnan takia.

Kuivuminen näkyy monin tavoin myös muissa Euroopan joissa. Uutiskanava

CNN:n mukaan jokiristeilyala voi kärsiä Reinin lisäksi myös esimerkiksi Tonava-joella.

Ranskassa Loire-joki on

BBC :n mukaan tyrehtynyt paikoin käytännössä kokonaan.

LÄHDE: Uusi Suomi/Saara Niskanen 14.08.2022