Löytyykö tietosi pimeiltä markkinoilta

Näin tarkistat, löytyvätkö tietosi pimeiltä markkinoilta – Tivin testaama sähköpostiosoite 6 tietomurron kohteena

Kaksi palvelua auttaa käyttäjää tarkistamaan, onko käyttäjätietoja vuodettu.

Kaksi palvelua auttaa käyttäjää tarkistamaan, onko käyttäjätietoja vuodettu.
Artikkeliin liittyvä kuva

Yhtiöt ympäri maailmaa ilmoittavat jatkuvasti tietomurroista, joiden kautta käyttäjätietoja on vuodettu.

Vuodettujen tietojen joukossa voi olla esimerkiksi käyttäjän nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite, käyttäjätunnus, salasana ja luottokorttitiedot. Hakkerit voivat käyttää tietoja vaikka tilatakseen käyttäjän nimissä tuotteita tai avatakseen uusia luottotilejä.

CNetin mukaan näitä käyttäjätietoja liikkuu pimeillä markkinoilla miljardeja. Ne on paketoitu valmiiksi ja jaossa ilmaiseksi.

Selainvalmistajat ovat tarttuneet ongelmaan ja kehittäneet palveluita, joiden avulla voi katsoa, onko omat tiedot vuodettu verkkoon.

Mozillan Firefox Monitor

Mozilla on julkaissut oman tarkistussivuston nimeltä Firefox Monitor. Siinä käyttäjää pyydetään syöttämään kenttään oma sähköpostiosoitteensa, jonka jälkeen sivusto ilmoittaa kaikki osoitteen sisältäneet tietovuodot vuodesta 2007 saakka.

Painamalla tietovuodon alla olevaa lisätietolaatikkoa, sivusto kertoo kaikki tiedot, joita vuodossa on paljastunut. Lokakuussa 2019 tapahtunut tietovuoto oli lisäksi paljastanut tietoja käyttäjän työnantajista, maantieteellisestä sijainnista, nimistä ja sosiaalisen median profiileista.

Lisätiedoista näkee myös Mozillan ehdottamat suositukset, mitä tietovuodon kanssa pitäisi tehdä. Vaihtoehtona on esimerkiksi salasanan vaihtaminen.

Googlen Password Checkup

Googlen salasanahallintaan kuuluva Password Checkup -salasanatarkistus puolestaan näyttää listan vaarantuneista salasanoista. Palvelu toimii vain niillä käyttäjillä, jotka ovat antaneet Chromen tai Androidin tallentaa salasanansa.

Sivustolle syötetään Google-tilin salasana, jonka jälkeen Google näyttää kaikki käyttäjän salasanoihin liittyvät tietoturvaongelmat. Sen kautta voi esimerkiksi katsoa, onko kussakin palvelussa käytetty salasana heikko, vaarantunut tai jo kertaalleen käytetty. Kahden viimeisen vaihtoehdon kohdalla on nappi, jota painamalla salasanan voi vaihtaa turvallisempaan.

LÄHDE: TIVI/Sonia Savonen 18.12.2019