Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Maailmantalous romahtaa tänä vuonna

Nyt tuli harvinaisen karu ennuste: Amerikkalainen Citi ennustaa koronakvartaalille rujoa pohjakosketusta

Maailmantalous romahtaa tänä vuonna, eikä käännettä parempaan ole vähään aikaan odotettavissa.

Epävarmuus heikentää kuluttajien tunnelmia ympäri maailmaa. Kuva: FRIEDEMANN VOGEL
Epävarmuus heikentää kuluttajien tunnelmia ympäri maailmaa. Kuva: FRIEDEMANN VOGEL

Varsinkin vuoden 2020 toisen neljänneksen bkt-luvuista on tulossa musertavan huonoja.

Näin arvioi amerikkalaispankki Citi koronapandemian vaikutuksia koskevassa makrokatsauksessa. Citi varoittaa, että myös toisen vuosipuoliskon kasvuluvut jäävät heikommiksi kuin ekonomistit yleisesti odottavat.

Citin ennuste lähtee siitä, että maailmantalouteen toivottu V-muotoinen elpyminen jää toteutumatta.

”Jos epävarmuus jatkuu ja pitkittyy, paluu koronaa (covid-19) edeltävään kasvuun lykkääntyy. Lopputuloksena voi olla odotettua pidempi maailmantalouden taantuma”, Citin ekonomistit esittävät.

”Vaikutukset osuvat niin laajalti kulutuskysyntään, kuluttajien luottamukseen, maailmantalouden kasvuun ja yritysten liiketoimintaan.”

Viruksen synnyttämä epävarmuus heikentää kuluttajien ja yritysten tunnelmia ympäri maailmaa. Yksityinen kulutus ja vienti vaimenevat yhtä aikaa.

Pandemiasta johtuvia rajoituksia puretaan eri maissa vähitellen, mutta koronavirus tai uhka sen leviämisestä painavat maailmantaloutta myös ensi vuonna. Näissä oloissa yritysten tulosnäkymät ovat pitkään heikot.

LUE MYÖS

Euroalueelta taas uusi synkkä tilasto – Ekonomistit epäilevät ettei 500 miljardin euron paketti ehdi ajoissa apuun: ”Toiveet v-mallin elpymisestä voidaan nyt haudata”

Piikki auki? Tätä Macronin ja Merkelin 500 miljardin ehdotus tarkoittaa Suomen ja EU:n kannalta

Hyytävä ennuste: Korona jarruttaa Suomea pahemmin kuin muita Pohjoismaita – Luottoluokittaja: ”Suuria vaikutuksia” suomalaispankkeihin

Maailmantaloutta koettelevat tänä vuonna voimakkaimmin yksityisen kulutuksen ja viennin alamäki. Maailmankauppa supistuu poikkeuksellisen voimakkaasti.

Pankin arviossa maailmantalouden toipumiseen liittyy ”lukematon määrä” epävarmuustekijöitä. Citin mukaan tämä koskee romahduksen suuruutta ja toipumisen aikataulua, mutta myös pidemmän ajan kasvunäkymiä.

Koronakvartaalin musertavat luvut

Kun ihmisten liikkumista rajoitetaan ja taloudet pysähtyvät, ovat seuraukset musertavia: Citi on pudottanut maailmantalouden kasvuennusteet selvästi miinuksen puolelle.

Citin tuoreessa (20.5.) ”Real GDP Growth” -makroennusteessa USA:n talous supistuu toisella neljänneksellä 7,9 prosenttia. Japanin talous putoaa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 14,3 prosenttia ja euroalueen talous 14,9 prosenttia.

Toisen neljänneksen bkt-miinukset ovat huimia kautta linjan. Britannia (-21,2%) Saksa (-11,8%), Ranska (-18,9%), Italia (-19,8%), Espanja (-19,6%), Sveitsi (-12,8%) ja Ruotsi (-11,2%) kirjaavat Citin ennusteen perusteella surullisia lukuja.

Suomelle tärkeät vientimaat kärsivät ennusteen perusteella poikkeuksellisen vakavia iskuja.

Muualla maailmassa toisen kvartaalin luvut ovat yhtä surkeita. Citi ennustaa, että Intia (-16,0%), Brasilia (-9,9%), Meksiko (-16,7%) ja Etelä-Afrikka (-27,0%) kirjaavat toisella neljänneksellä heikkoja bkt-lukuja.

Citin ennusteessa toinen vuosineljännes on pohjanoteeraus, mutta käänne parempaan on hidasta. Ennusteen perusteella globaalit bkt-luvut ovat varovaisesti plussan puolella vasta vuoden 2021 ensimmäisellä kvartaalilla.

Koronakriisistä ensimmäisenä kärsineen Kiinan talous elpyy ennen muita, ennustaa Citi.

Suomalaisekonomistit antavat suhdanteista paremman kuvan.

Esimerkiksi OP Ryhmän ekonomistit ennustavat Suomen talouden supistuvan 6,0 prosenttia vuonna 2020. OP:n ennusteessa Suomen talous kääntyy ensi vuonna 3,5 prosentin kasvuun.

Lue seuraavaksi:

Miljardöörisijoittaja havahtui kuolevaisuuteensa koronakriisin keskellä ja huolestui Euroopan pärjäämisestä – Ennustaa laajoja muutoksia maailmantalouteen rokotteen löytymisen jälkeen

Koronakriisin mittasuhteet ovat ”uskomattomat” – Monet kriisit ytimestä nähnyt suomalaispankkiiri: Käynnissä on maailmantalouden ”global reset”