Masennus vie eläkkeelle

Mielenterveyden ongelmat nousivat työkyvyttömyys­eläkkeelle siirtymisen suurimmaksi syyksi: ”Historiallinen muutos”

Yleisin eläkkeelle ajava mielenterveyssyy on jo pitkään ollut masennus.

Masennus ajaa suomalaisia työkyvyttömyyseläkkeelle aiempaa useammin. Kuva: Emmi Korhonen
Masennus ajaa suomalaisia työkyvyttömyyseläkkeelle aiempaa useammin. Kuva: Emmi Korhonen

Kolmannes työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisistä johtui viime vuonna mielenterveyssyistä, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) luvuista.

Aiemmin yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle on ollut tuki- ja liikuntaelinten sairaus. Nyt mielenterveys nousi kärkisijalle ensimmäistä kertaa.

”Tätä voidaan pitää historiallisena muutoksena. Mielenterveyssyistä myönnettyjen eläkkeiden määrä on kasvanut 20 prosenttia vuodesta 2016”, ETK:n tilastoyksikön päällikkö Tiina Palotie-Heino sanoo tiedotteessa.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisistä 31 prosenttia johtui viime vuonna tuki- ja liikuntaelinsairauksista. Mielenterveys oli taustalla 33 prosentissa tapauksista.

Kaikkiaan työeläkelakien mukaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 20 300 henkilöä, mikä oli hieman enemmän kuin vuonna 2018.

Lue lisää: Masennus ajaa yhä useampia alle nelikymppisiä eläkkeelle – monet päätyivät työkyvyttömyyseläkkeelle myös aktiivimallin takia, sanoo tutkija

Masennus on ollut jo pitkään suurin yksittäinen mielenterveyssyy eläkkeelle siirtymiseen. Masennuksen perusteella työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi viime vuonna 3 862 henkilöä, kolmannes enemmän kuin vuonna 2015.

Erityisesti nuorten ja lähellä eläkeikää olevien naisten masennusperusteiset eläkkeet ovat lisääntyneet. Mielenterveyssyistä eläkkeelle jääneistä naisia oli kolme viidestä.

”Lähes kaikissa ikäryhmissä masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden naisten määrä oli kaksinkertainen miehiin verrattuna”, Palotie-Heino sanoo.

Viime vuosina alle 35-vuotiaiden ja 60 vuotta täyttäneiden naisten masennusperusteiset eläkkeet ovat Eläketurvan mukaan lisääntyneet huomattavasti.

Masennus ylipäänsä näyttäisi olevan naisten sairaus: kaksi kolmesta vuonna 2019 masennuksen perusteella eläkkeelle siirtyneestä oli naisia. Heidän keski-ikänsä oli 47 vuotta.

Työkyvyttömyyseläkkeellä oli vuoden 2019 lopussa 134 000 henkilöä, miltei 5 000 henkilöä vähemmän kuin edellisenä vuonna. Työkyvyttömyyden vuoksi eläkkeellä olevien määrä on laskenut kymmenessä vuodessa lähes 40 prosenttia.

Sen sijaan työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä alkoi nousta vuonna 2018. Ennen tätä määrä oli ollut laskussa kymmenen vuotta.

LÄHDE: HS/Laura Kukkonen 08.04.2020