Maski vähentää viruspilveä

Maski vähentää ilmoille lentävää viruspilveä yli 20-kertaisesti

Aerosolipilven arvioidaan haihtuvan 5–8 sekunnin kuluessa.

Viruspartikkelit voivat levitä pitkiä matkoja aerosolipilvinä. / Aalto-yliopisto
Viruspartikkelit voivat levitä pitkiä matkoja aerosolipilvinä. / Aalto-yliopisto

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvomaskin käyttäminen voi rajoittaa huoneilmassa leviävää aerosolipilveä jopa yli 20-kertaisesti.

Intian teknologiainstituutin tutkijat toteavat Covid-19-infektion saaneen henkilön saastuttavan yskimisellään suuria määriä ympäröivää ilmaa. ”Kuin suihkuvirtana” etenevät viruspartikkelit lisäävät tartuntariskiä erityisesti heikosti ilmastoiduissa sisätiloissa.

Kirurginen suu-nenäsuojian pienentää yskäpilveä seitsemänkertaisesti ja N95- eli FFP2-maski 23-kertaisesti.

– Havaitsimme, että yskäpilvi pysyy kasassa viidestä kahdeksaan sekuntia, minkä jälkeen se alkaa haihtua riippumatta maskin käytöstä, professori Amit Agrawal ja apulaisprofessori Rajneesh Bhardwaj kirjoittavat Physics of Fluids -tiedejulkaisussa.

Pilven partikkelit mukautuvat lopulta huoneenlämpöön, mutta pysyvät hieman ympäristöä kosteampina. Tutkijat uskovat analyysin helpottavan koronaviruksen aerosolileviämisen jatkoselvityksiä.

– Kasvomaskin käyttö vähentää partikkelien määrää rajusti ja pienentää samassa huoneessa olevien henkilöiden tartuntariskiä merkittävästi. Pilven kulkua voi rajoittaa myös yskimällä käsivarteen tai nenäliinaan, mikä vähentää viruksen leviämismahdollisuuksia, Agrawal ja Bhardwaj sanovat

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 23.10.2020