Metallit saattavat tehota bakteereihin

Tutkimus: Metallit saattavat tehota bakteereihin antibiootteja paremmin

Metalliyhdisteet saattavat tarjota yhden vaihtoehdon niiden bakteerien aiheuttamien sairauksien hoitoon, joihin antibiootit eivät tehoa.

Artikkeliin liittyvä kuva

Australialaisen Queenslandin yliopiston tutkijat ilmoittavat saaneensa lupaavia tuloksia metallien kyvystä tuhota bakteereja. 23 tutkitun yhdisteen sisältämiä metalleja ovat esimerkiksi sinkki, hopea, mangaani ja rutenium.

Tutkimusta on esitelty Chemical Science-tiedelehdessä.

Tutkitut yhdisteet tehosivat esimerkiksi vaaralliseen stafylokokkibakteeri MRSA:han. Se on kehittynyt vastustuskykyiseksi tavallisille antibiooteille.

Uusia antibiootteja tulee markkinoille harvakseltaan. Uusien antibioottien kehittäminen ei ole ollut lääkeyritysten mielenkiinnon kärkipäässä, sillä se on hyvin hidasta ja kallista.

Lisäksi uudet antibiootit ovat usein entisen johdannaisia ja bakteerit voivat nopeasti muuntautua sellaisiksi, että uudetkaan antibiootit eivät niihin tehoa. Metallit tai niiden yhdisteet toimivat eri mekanismeilla, joten ne saattavat tuoda uuden ratkaisun hoitoon.

Metallien käyttö lääkkeenä ei ole ainutlaatuista. Itse asiassa ensimmäinen bakteereja tuhoava synteettinen lääke valmistettiin arseenista. Tämän ensimmäisen kuppaan tehoavan lääkkeen kehitti Nobel-palkittu saksalaiskemisti Paul Ehrlich 1900-luvun alussa.

Reumatautien hoidossa käytetään pistoksina annettavaa liukoista kultavalmistetta eli aurotiomalaattia.

Suomalaistutkimus: Lääketieteellisten laitteiden pinnoitteet mahdollistavat sairaalabakteerien leviämisen – tarttuu mikroskooppisen pienillä sormilla

Uutta ei ole kehitetty 1987 jälkeen – tutkijat löysivät ainakin 20 eri bakteeria torjuvan antibiootin: klamydia, kolera, tippuri…

LÄHDE: Uusi Suomi/Jukka Lukkari 25.03.2020