Microsoft neuvoo

Microsoftin neuvo: näin et kannusta kyberrikollisia

Haittaohjelmien hyöky on pannut amerikkalaiset taas kerran ihmettelemään sitä, pitäisikö lunnaiden vaatijoille maksaa vai ei. Microsoft on ensi kertaa tehnyt oman kantansa selväksi: ei missään nimessä !

Artikkeliin liittyvä kuva

Ohjelmistojätin mukaan kaikkien organisaatioiden on syytä varautua ajoissa kiristyshaittaohjelmien kaltaisiin hyökkäyksiin. Kyse on ennemminkin ”kun”- eikä ”jos”-tilanteesta, Microsoft arvioi yritysten tietoturvan yleistä tilaa.

Alkuviikolla ohjelmistoyhtiö tarkensi ensimmäistä kertaa kantaansa kiristyshaittaohjelmiin ja lunnasvaatimuksiin.

”Emme koskaan rohkaise kiristyksen uhreja maksamaan minkäänlaisia lunnaita. Maksaminen on kallista ja vaarallista. Sitä paitsi se vain lisää kyberrikollisten kykyä ja halua jatkaa laittomuuksiaan”, Microsoftin ensi linjan DART (Detection and Response Team) -turvatiimin vetäjä Ola Peters kirjoittaa blogissaan.

Rikollisiin ei pidä luottaa

Toisaalta Peters ymmärtää sen, että organisaatioilla on usein vain yksi vaihtoehto. Lunnaat on pakko maksaa, koska kadonneesta datasta ei ole tarvittavia varmuuskopioita tai koska nekin on saastutettu.

Samaan syssyyn hän varoittaa uhreja luottamasta liikaa kyberrikollisten lupauksiin.

”Ei ole mitään takeita siitä, että edes maksaminen saa roistot luovuttamaan kryptausavaimet. Salauksen purkamisessa tarvittavat avaimet voivat sisältää bugeja ja aiheuttaa lisää tuhoja niitä käytettäessä. Kaiken huipuksi roistoilla ei saata edes olla tarvittavia työkaluja datan vapauttamiseksi, vaan kyseessä on viimeisen päälle huijaus”, hän huomauttaa.

Asia nousi jälleen esille viime perjantaina, kun New Orleans joutui sulkemaan kaikki kaupungin tietokoneet ja julistamaan hätätilan kiristyshaittaohjelmien takia.

New Orleansin lisäksi kyberrikolliset iskivät samaan aikaan kahteen muuhunkin amerikkalaisen suurkaupunkiin eli Atlantaan ja Baltimoreen. Ainakin New Orleansin kaupunginjohto on sanonut, että lunnaita ei ole edes vaadittu.

FBI voi horjua, mutta Microsoft ei

Yhdysvalloissa kiristyshaittaohjelmat ovat pysyneet jo muutaman vuoden mittaisena ja aika ajoin kiihtyvänä vaivana. Tänä aikana maan viranomaisten ja it-alan kellokkaiden ”virallinen kanta” nimen omaan lunnaiden maksamiseen on vaihdellut laidasta laitaan.

Yrityksissä on kyselty asiantuntijoiden apua ja oltu erittäin tyytymättömiä heidän häilyviin neuvoihinsa. Tämän huomasi myös liittovaltion poliisi FBI, joka joutui epäselvistä ohjeistaan ristituleen jo vuonna 2015. Tuolloin eräs liittovaltion agentti myönsi julkisesti, että FBI on suositellut monille haittaohjelmien uhreille lunnaiden maksamista.

Seuraavana vuonna FBI:n oli pakko muuttaa ohjeistustaan senaattoreiden kysellessä sen perään, miksi liittovaltion lainvalvojat auttavat rikollisia. Vielä tämänkin jälkeen FBI on heilunut suhtautumisessaan kyberkiristäjiin ja edellyttänyt lähinnä sitä, että uhrit raportoivat iskujen kohteeksi joutumisesta ja viivyttelevät mahdollisten lunnaiden maksamista.

Nyt ainakin Microsoftin kanta on tässä asiassa selvä: vaikka liittovaltion poliisi horjuisikin, redmondilaisjätti ei anna periksi, ZDnet kirjoittaa.

LÄHDE: TIVI/Markku Pervilä 17.12.2019