Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Mika Niikko koronaviruspandemiasta

Mika Niikko koronaviruspandemiasta: ”Ainoa oikea linja on radikaalit ennaltaehkäisytoimet”

”Italiassa tilanne eskaloitui kahdestakymmenestä tartunnasta kansalliseksi hätätilaksi hieman yli kahdessa viikossa.”

Mika Niikko. Artikkeliin liittyvä kuva

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikon (ps) mukaan tiukkoihin korona-viruksen vastaisiin varotoimiin on ryhdyttävä välittömästi. Muissa Pohjoismaissa tilanne on jo nyt huomattavasti vakavampi. Suomessa tilanne pahenee hyvin nopeasti.

”Italiassa tilanne eskaloitui kahdestakymmenestä tartunnasta kansalliseksi hätätilaksi hieman yli kahdessa viikossa. Nyt on korkea aika ottaa maailman terveysjärjestön varoitukset tosissaan ja ryhtyä radikaaleihin toimenpiteisiin kansalaisten suojelemiseksi”, kommentoi Niikko.

”Ei riitä, että ministeriöt suosittelevat epidemia-alueilta palaavia opettajia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä jäämään kotiin. Siihen täytyy määrätä. Parasta olisi, että kaikki maahantulijat asetettaisiin karanteeniin Israelin mallin mukaisesti”, Niikko vaatii.

Italiassa koulut suljettiin, kun tartuntoja oli 3000; Japanissa sata. Puolassa tartuntoja on vasta 31, mutta koulujen sulkemisesta ilmoitettiin tänään. Liittokansleri Merkel on ilmaissut ymmärtävänsä viruksen tartutuspotentiaalin. Ministeriöiden odotteleva linja ei nyt riitä. Suomessa ei kielletä edes vielä suuria yleisötapahtumia. Erityisen varomatonta on, että myöskään tämän ja tulevien viikkojen lääkäri- ja sairaanhoitajapäiviä ei ole peruttu. Terveydenhuoltohenkilöiden terveydestä huolehtiminen on nyt äärimmäisen tärkeää. He voivat joutua seuraavina kuukausina hyvin raskaaseen tilanteeseen. Voimia ja tietoa tulisi nyt kerätä muilla tavoin kuin joukkotapahtumissa.

”Tässä tilanteessa on jonkin tahon otettava johtajuus ja sanoa miten toimitaan. Sosiaali- ja terveysministeriön, ulkoministeriön ja THL:n on toimittava nopeasti. Tässä ei voi mennä talous edellä vaan epidemia on estettävä ennen kuin tilanne on katastrofaalinen. Suomessa loppuvat tehohoitopaikat jo siinä vaiheessa, jos noin 2000 henkeä sairastuu saman aikaisesti. Tämä perustuu tilastoon, että kriittiseen tilaan päätyy noin 8 prosenttia sairastuneista. Nyt ainoa oikea linja on radikaalit ennaltaehkäisytoimet, ajan voittaminen ja riskiryhmien suojelu.”

”Tilannearvioissa on otettava huomioon, että sekä kotimaassa että maailmanlaajuisesti ei kaikkia tartuntoja onnistuta diagnosoimaan. Testauksien kynnystä tulisi pudottaa huomattavasti havaitaksemme tartuntalähteet aiemmin. Heikoimpien suojelemiseksi vierailut hoivakoteihin ja vuodeosastoille on lopetettava. Koska tauti leviää lieväoireisten potilaiden kautta, koko väestöön kohdistuvat toimet ovat välttämättömiä taudin suitsemiseksi.”

Maailman terveysjärjestö julisti tänään koronavirusepidemian pandemiaksi. Mika Niikko (ps) on ajanut aktiivisesti ennaltaehkäiseviä toimia koronavirusepidemian hillitsemiseksi muun muassa blogikirjoituksissaan.

LÄHDE: OikeaMedia/Jukka Rahkonen 11.03.2020