– seuraa lopun ajan aiheita

Mikä on metaversumi?

Metaversumi saattaa pian muuttaa kaiken – ja itse asiassa muutos on jo alkanut

Metaversumi ei ole pakopaikka, vaan fyysisen todellisuuden jatke.

Metaversumi nousi esille, kun Facebook eli nykyinen Meta ilmoitti aikeistaan muovata yhtiöstä metaversumiyhtiön. Uudistuvaa yhtiötä kehittämään Meta kertoi palkkaavansa 10 000 työntekijää Euroopasta.

Metaversumi yhdistää eri todellisuuksia toisiinsa ja vapauttaa käyttäjän yhden laitteen näyttöpainotteisesta kaksiulotteisesta maailmasta. Käsitteen tiivistäminen lyhyesti on haastavaa, mutta sitä voisi kuvailla tilanteeksi, jossa virtuaalinen todellisuus sekä oikea todellisuus nivoutuvat jollakin tavalla yhteen. Yksinkertaistetusti metaversumia voisi kuvailla perinteisen internetin jatkajana.

Meta on yrittänyt kiteyttää metaversumin näin:

– Metaversumi on joukko virtuaalisia tiloja, joita voit luoda ja tutkia muiden ihmisten kanssa, jotka eivät ole samassa fyysisessä tilassa kuin sinä.

Aihe ei ole Metalle mitenkään uusi. Facebook osti VR-laseja kehittävän Oculuksen vuonna 2014. Yhtiö julkisti hiljattain myös omat älylasinsa, jotka on kehitetty Ray-Ban-laseja valmistavan Luxottican kanssa. Lisäksi Meta on vuosien saatossa kaventanut somepalveluidensa rajoja ja linkittänyt niitä vahvemmin yhteen.

Ei pelkkää scifiä

Metaversen eli metaversumin käsite esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1992 Neal Stephensonin kirjassa Snow Crash. Kirjassa viitattiin virtuaalimaailmaan, jota asuttivat oikeiden ihmisten avatarit.

On olemassa monia muitakin kirjoja ja elokuvia, jossa on maalailtu tulevaisuutta, jossa metaversumi on suuressa osassa. Yksi tällaisista kirjoista, joista on myös tehty elokuva, on Ernest Clinen Ready Player One, joka kertoo nuoresta miehestä, joka viettää lähes koko aikansa OASIS-virtuaalitodellisuudessa. Virtuaalitodellisuudessa voi tienata rahaa, jota voi käyttää myös oikeassa elämässä. Kyseisessä todellisuudessa ihmiset voivat olla juuri sitä, mitä haluavat.

Ready Player One -elokuvassa päähenkilö Wade yrittää ratkaista arvoitusta virtuaalitodellisuudessa. Warner Bros. Entertainment Inc

Sijoittaja ja tuottelias blogikirjoittaja Matthew Ball ei kuvaile metaversumia vain virtuaalimaalimaksi tai -tilaksi, vaan ”eräänlaiseksi mobiili-internetin seuraajaksi. Metaversumi luo Ballin mukaan puitteet elämälle, jossa ollaan äärimmäisen tehokkaasti yhteydessä.

– Tulevaisuudessa ei voida rajata aikaa ennen metaversumia ja jälkeen metaversumin. Sen sijaan metaversumi tulee ajan myötä hiljalleen esiin, kun eri tuotteet, palvelut ja ominaisuudet sulautuvat yhteen, Ball kirjoittaa.

Metaversumi onkin muuta kuin vain virtuaalitodellisuus, jonne hypätään VR-lasien avulla. Metaversumi yhdistää oikean elämän virtuaalitodellisuuteen, mutta myös sosiaaliseen mediaan sekä koko internetiin. Mahdollisuudet ovat melkein rajattomat, eikä latenssi tai yhteysnopeudetkaan ole enää este 5G:n yleistyessä.

Käytännössä metaversumin voisi kiteyttää niin, että asiat, joita aiemmin menimme tekemään johonkin palveluun esimerkiksi puhelimen sovelluksen tai selaimen kautta, voi tehdä vaivatta ”oikeassa maailmassa” osana suurempaa kokonaisuutta, jossa eri palvelusta toiseen voi vaihtaa saumattomasti. Samalla metaversumi kuitenkin pohjautuu pitkälti yhteisöllisyyteen ja siten perinteisempään sosiaaliseen mediaan.

Ole kaikkialla

Metaversumi tarjoaa lukemattomia työkaluja, joiden avulla käyttäjät voivat olla lähempänä toisiaan, kuin koskaan ennen.

Voit olla yhteydessä ystäviisi virtuaalimaailmoissa, hypätä sieltä työpaikalle etäkokoukseen tai koulun luennolle avatarillasi, käydä verkko-ostoksilla ja tilata tuotteita suoraan kotiovellesi. Illalla voit osallistua yhdessä kavereidesi kanssa jättimäiseen moninpeliin tai käydä esimerkiksi keikalla virtuaalitodellisuudessa.

Kaikki tämä on jo mahdollista, ja oikean elämän esimerkkejä tapahtuu jatkuvasti. Kyse on siitä, miten tämä kaikki nivotaan yhteen.

Jo pelkkä avatarin käyttäminen oman profiilikuvan kohdalla Teamsissa sivuaa jo metaversumia.

Suoraan virtuaalimaailmaan ihmisten ei täydy sukeltaa, vaan todennäköisesti lisätty todellisuus tulee yhä suositummaksi tavaksi olla fyysisen ympäristön lisäksi yhteydessä virtuaaliseen ympäristöön.

AR-lasit eli lisätyn todellisuuden lasit voivat auttaa esimerkiksi navigoinnissa, antaa ilmoituksia käyttäjälle tai pitää käyttäjällä vaikka nähtävyyskierroksen uudessa kaupungissa. Ihmiset voivat olla toisiinsa saumattomasti yhteydessä lasien avulla, jolloin eri todellisuuden rajat alkavat häilyä.

VR-lasit kuljettavat virtuaalimaailmoihin. Adobe Stock / AOP
VR-lasit kuljettavat virtuaalimaailmoihin. Adobe Stock / AOP

Pelit näyttävät suuntaa

Verkkomoninpelit ovat yksi niistä esimerkeistä, jotka kuvaavat metaversumin ajatusta jo nyt hyvin. Peleissä ihmiset tapaavat toisiaan riippumatta siitä, missä he fyysisesti ovat. Tavallisesti hahmoja voi muokata ulkonäöltään mieleisekseen esimerkiksi digitaalisia vaateita ostamalla.

Peleihin liittyy yhteisöjä, joissa suorittaminen ei välttämättä ole keskiössä, vaan pelissä olemisen tarkoitus on viettää aikaa yhdessä kavereiden kanssa, joita ei ole välttämättä koskaan tavannut kasvokkain. Peleissä voi laittaa viestejä ja monet niistä sisältävät jo sosiaalisesta mediasta tuttuja ominaisuuksia, kuten kuvien ja videoiden jakamista.

Lisäksi esimerkiksi supersuositussa Fortnite-pelissä on järjestetty virtuaalinen Travis Scottin konsertti, joka oli jättihitti.

– Se on enemmän kuin peli. Rakennamme tätä metaversumiksi kutsuttua asiaa – sosiaalista paikkaa, Fortniten kehittäneen Epic Gamesin markkinointijohtaja Matthew Weissinger on todennut aiemmin.

Fortniten lisäksi aiheeseen liittyvistä peleistä esiin voisi nostaa varsinkin lapsille suunnatun Robloxin, jossa pelaajat voivat luoda omia pelimaailmoja. Roblox on noussut todella suosituksi ja tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sen parissa vietettiin yhteensä noin 10 miljardia tuntia. Pelaajat ovat käyttäneet pelinsisäisen Roblux-virtuaalivaluutan ostamiseen 652 miljoonaa dollaria.

Robloxin perustajajäsen Dave Baszucki kiitteli pelaajia yhtiön arvonnoususta maaliskuussa viitaten metaversumin rakentamiseen.

– Kiitos niille, jotka auttoivat meitä ottamaan askeleen lähemmäs visiomme täyttämistä metaversumista, Baszucki tviittasi.

New York Times kertoi 16-vuotiaasta Ammon Rungerista sekä 23-vuotiaasta Stefan Baroniosta, jotka ovat päässeet kuusinumeroisiin tienesteihin heidän luomallaan Mad City -pakopelillä, joka kerää Robloxissa yli 200 000 pelaajaa yhteen kuukausittain. NYT:N mukaan Baronio on ostanut tuloillaan uuden auton ja maksanut yliopistomaksunsa.

Virtuaaliset hyödykkeet nousussa

Metaversumin yhteydessä on puhuttava myös NFT-tekniikasta (non-fungible token). Yksinkertaistetusti lohkoketjuun perustuvalla NFT-tekniikalla voidaan osoittaa virtuaalisen hyödykkeen omistaja. Omistaa voi esimerkiksi tviittejä, meemejä tai kryptotaidetta. Ketjuun merkitään omistajat, eikä merkintöjä voi muuttaa enää jälkikäteen.

NFT:t tulevatkin varmasti olemaan tärkeä osa metaversumia, sillä ne toimivat pohjana taloudellisen arkkitehtuurin luomisessa. Käytännön esimerkkinä voisi käyttää tapausta, jossa henkilö ostaa esimerkiksi paidan, josta hän saa omistusoikeuden, jotta hän voi käyttää sitä metaversumin eri alustoilla tai myydä sen eteenpäin.

Tällä hetkellä NFT-kauppa käy jo vauhdilla, ja ne voidaan mieltää keräilyesineinä, jotka siirretään toistaiseksi omistajalle esimerkiksi kaksiulotteisena kuvana.

Jättiyhtiöt keskiössä

Metaversumi voi kuulostaa hyvin ruusuiselta, mutta siinäkin saattaa olla varjopuolensa. Kaikkeen teknologiseen kehitykseen liittyy uhkia, joita ei välttämättä osata edes odottaa, kun kehitetään uutta teknologiaa.

Kun Facebook ilmoitti suunnitelmistaan, nousi esiin heti huoli siitä, että yhden jättiyhtiön vaikutus voi olla Metaversumin kehittämisessä kyseenalaista.

Facebookin, kuten myös Googlen tai Amazonin tavoitteena on lopulta tuottaa rahaa, mikä pidetään varmasti mielessä myös metaversumia kehitettäessä. Huolta on kannettu esimerkiksi siitä, että metaversumin käyttäjiä käsiteltäisiin ainoastaan kuluttajina.

Kun mukaan otetaan myös aiemmat yksityisyydensuojaselkkaukset, on soppa valmis. Metaversumin kohdalla suureksi kysymykseksi nouseekin, miten käyttäjien tietoja käsitellään ja miten niitä jaetaan. Käyttäjiltä vaaditaan laajoja oikeuksia, jotta kokemus olisi oikeasti saumaton.

Tulevaisuuden kysymys kuuluukin, miten eri valmistajien tulevaisuuden VR-laitteet toimivat yhteen, ja tukevatko ne toistensa palveluita.

Jo nyt teknologiajätit pyrkivät pitämään käyttäjänsä omien palveluidensa piirissä mahdollisimman tehokkaasti. Samaan aikaan esimerkiksi Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on painottanut, että metaversumi ei ole vain yksi tuote, jota yksi yhtiö rakentaa.

– Kuten internet, on metaversumikin olemassa, oli Facebook sitten mukana tai ei, Facebookin tiedotteessa kerrottiin.

Facebook muutti nimensä Metaksi lokakuussa!

Lähteet: New York Times, Verge, Reuters, Facebook

LÄHDE: Iltalehti/Janiko Kemppi 03.11.2021