Miksi Maan magneettikenttä siirtyy

Miksi Maan magneettinen pohjoisnapa vaeltaa hirmuista tahtia Kanadasta Siperiaan? Siihen löytyi mahdollinen selitys

Maan magneettinen pohjoisnapa sijaitsi vuosisatojen ajan Kanadan arktisessa saaristossa, mutta 1990-luvulta alkaen se on vaeltanut nopeasti Siperiaa kohti.

Keskellä Jäämerta. Maan magneettinen pohjoisnapa sijaitsee nykyisin tällaisissa maisemissa. Andreas Weith (CC-BY-SA 4.0)
Keskellä Jäämerta. Maan magneettinen pohjoisnapa sijaitsee nykyisin tällaisissa maisemissa. Andreas Weith (CC-BY-SA 4.0)

Erikoiselle ilmiölle on keksitty mahdollinen selitys, kertoo Phys.org.

Leedsin yliopistossa ja Tanskan teknillisessä yliopistossa Kööpenhaminassa työskentelevä tutkimusryhmä päättelee satelliittimittauksiin perustuen ilmiön johtuvan siitä, että Maan ulkoytimen pinnalla pohjoisilla leveyksillä on kaksi suurta alaspäin osoittavan magneettivuon lohkoa. Toinen niistä sijaitsee Venäjän ja toinen Kanadan puolella.

1970-luvulta alkaen Kanadan puoleinen lohko on kuitenkin heikentynyt, mikä on saanut magneettisen pohjoisnavan vaeltamaan Siperiaa kohti. Philip W. Livermoren johtamat tutkijat ennustavatkin, että sama liike jatkuu lähivuosikymmeninä vielä noin 400–700 kilometriä nykyisestä sijainnista eteenpäin.

Magneettivuon lohkot aiheutuvat sulasta raudasta muodostuvan ulkoytimen pyörteistä.

Syitä tai spekulaatioita sille, miksi Kanadan pyörre sitten on heikentynyt, ei kerro sen enempää Phys.org kuin tutkijoiden Nature Geoscience -lehdessä julkaistun artikkelin tiivistelmä.

Magneettisten napojen liikkeessä ei ole periaatteellisella tasolla mitään uutta. Nestepyörteet, Maan ytimessä sen enempää kuin muuallakaan, eivät ole koskaan täysin vakioita. Niinpä myös magneettisten napojen paikka muuttuu hitaasti.

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana magneettinen pohjoisnapa on kuitenkin liikkunut noin 50–60 kilometriä vuodessa. Vauhti on suuruusluokkaa 5–10 kertaa suurempi verrattuna tätä vuosisataa edeltäneeseen keskiarvoon, ja nykyisin napa sijaitsee jo itäisellä pallonpuoliskolla.

Magneettisen pohjoisnavan liike on herättänyt kiinnostusta niin luonnonilmiönä sinänsä kuin kompassisuunnistuksen kaltaisten käytännön sovellusten kannalta.

Uusi mallinnus: Magneettinen pohjoisnapa ohitti jo nollameridiaanin matkalla kohti Siperiaa

Suomalaistutkijat jäljittivät rajuimman tunnetun aurinkomyrskyn vuodelta 774 – ”Jos tapahtuisi nyt, vahingoittaisi satelliitteja ja tappaisi astronautteja”

Yhteensä 600 tutkijaa ajelehtii vuoden jään vankina Pohjoisella jäämerellä – mukana myös suomalaistutkijoita

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuomas Kangasniemi 14.05.2020