Mobiilisovellus varoittaa ihmisistä

Mobiilisovellus varoittaa muita ihmisiä koronaan sairastuneesta: jäljittää koronapotilaan liikkeet bussimatkasta lähtien – Saksassa sitä kehitetään tosissaan

Sairastunut voisi luovuttaa paikannustietonsa vapaaehtoisesti viranomaiselle.

Tartuntavaara. Jotkut milanolaiset pakenivat kotiseuduilleen Napoliin viime viikonloppuna sen jälkeen, kun viranomaiset kertoivat rajoittavansa ihmisten liikkumista koronaviruksen takia. CESARE ABBATE
Tartuntavaara. Jotkut milanolaiset pakenivat kotiseuduilleen Napoliin viime viikonloppuna sen jälkeen, kun viranomaiset kertoivat rajoittavansa ihmisten liikkumista koronaviruksen takia. CESARE ABBATE

Saksassa kehitetään mobiilisovellusta, joka pystyy jäljittämään koronapotilaan aiemmat liikkeet ja varoittaa siltä pohjalta muita paikalla olleita infektioriskistä.

Odotuksissa on, että sovellus ehtii hidastamaan nyt jylläävän uuden koronaviruksen etenemistä, mutta sovelluksella saattaa olla käyttöä myös myöhemmin uusien vakavien virusaaltojen iskiessä yhteiskuntiin.

Sovellusta kehittää hampurilainen yritys Unilabs yhdessä Hannoverin lääketieteellisen korkeakoulun kanssa. Sitä on esitelty maan terveysministeriölle ja virustorjunnasta vastaavalle Robert Koch Insititutelle, mutta vielä ei ole tiedossa, kuinka viranomaiset ovat ottaneet vastaan mobiilisovelluksen idean.

Heise Online -uutispalvelun mukaan ideana on, että kun henkilöllä on todettu esimerkiksi koronavirus, hän voi antaa viranomaisille luvan jäljittää liikkeensä kahden edellisviikon aikana. Tietojen luovutus olisi vapaaehtoista.

Tuotekehittäjät lupaavat, että tietojen luovutuksessa ja jakamisessa sairastuneen henkilöllisyys salataan. Sama luvataan sovelluksen käyttäjälle.

Sovelluksen käyttäjät saisivat hälytyksen, jos he ovat oleskelleet samoissa julkisissa tiloissa tai vaikka bussissa tai metrossa samaan aikaan sairastuneen kanssa.

Vihreä valo varoittaisi syntyneestä tilanteesta. Keltainen hälytys tarkoittaisi, että kannattaa kiinnittää huomiota oireisiin ja punainen käskisi ottamaan yhteyttä lääkäriin.

Sovellus perustuu muun muassa paikannustietojen hyödyntämiseen. Viranomaiset joka tapauksessa yrittävät selvittää esimerkiksi koronapotilaiden tapauksessa, missä ja kenen kanssa potilas on liikkunut. Paikannustietojen avulla pyritään liikkeistä saamaan vielä tarkempi käsitys.

Sovelluskehittäjien tavoitteena on myös hidastaa minkä tahansa vaarallisen viruksen etenemistä ihmisistä toisiin, mikä helpottaa terveydenhuoltojärjestelmän toimintaa äärimmäisissä tilanteissa kuten Italiassa nyt.

Idea mobiilisovelluksesta syntyi vuoden 2019 lopulla. Parhaillaan sovellukseen on tekeillä sen käyttöliittymä.

Saksassa oli 1489 koronavirustapausta tänään keskiviikkoaamuna. Todettujen sairastuneiden määrä kasvaa nopeasti Saksassa, ja maassa pelätään sairaanhoidon kriisiytymistä.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuula Laatikainen 11.03.2020