Mobiilivarmenne uudistuu

Mobiilivarmenteen avulla voi jatkossa kirjautua palveluihin näppärästi ilman salasanoja. Luotettava ja nopea kännykkätunnistus vastaa digitalisoituneen yhteiskunnan tarpeisiin ja suojaa käyttäjäänsä tehokkaasti henkilötietojen kalastelulta.

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Mobiilivarmenne on DNA:n, Elisan ja Telian kehittämä tunnistautumisen väline. Se on kotimainen vaihtoehto pankkitunnistautumiselle sekä sosiaalisen median tunnuksilla tapahtuvalle tunnistautumiselle.

Mobiilivarmenne uudistuu lähiaikoina, operaattorit kertovat tiedotteessaan. Jatkossa se toimii myös yleiskäyttöisenä kirjautumisen tunnistusvälineenä esimerkiksi palveluissa, joissa riittää henkilön todentaminen käyttäjätilin haltijaksi ilman henkilötunnusta.

Käytännössä tähän mennessä Mobiilivarmenne on toiminut siten, että käyttäjä hyväksyy palveluun vahvan tunnistautumisen aina erikseen omalla mobiililaitteellaan. Jatkossa käyttäjä voi unohtaa monet kevyempienkin palveluiden käyttäjätunnus-salasana-yhdistelmät ja korvata ne mobiilitunnistautumisella.

Mobiilivarmenteen keskeinen hyöty on luotettavuus, sillä se ei ole kytköksissä käyttäjän pankkitileihin tai käyttäjäprofiileihin.

Mobiilivarmenteella voi jo nyt kirjautua yli tuhanteen sähköiseen palveluun ja uudistuksien myötä määrä kasvaa edelleen. Uusien ominaisuuksien myötä Mobiilivarmenteesta on tulossa käyttäjämäärältään Suomen laajimmin käytetty tunnistautumisväline, palvelu lupaa.

Kaksi tapaa: tunnistaminen ja kirjautuminen

Mobiilivarmenne tarjoaa edelleen luotettavan, lainmukaisen vahvan tunnistamisen sekä uutena ominaisuutena kevyemmän kirjautumismenetelmän. Tunnistautuminen tapahtuu käyttäjän omalla puhelinnumerolla ja kasvoilla, sormenjäljellä tai tunnusluvulla.

Tunnistamisen avulla voi todistaa henkilöllisyytensä muun muassa sähköisiä allekirjoituksia, viranomaisten kanssa asiointia tai oman yrityksen perustamista varten. Mobiilivarmenteella kirjautumisen avulla voi puolestaan hetkessä luoda tilin tietyn palvelun käyttöön ja kirjautua sisään ilman käyttäjätunnusta ja salasanaa.

Asiakaslähtöisyys ja digiyhteiskunnan turvallisuus

Uusi Mobiilivarmenne on suunniteltu helpottamaan asiointia digitalisoituneessa maailmassa.

Riskitön ja helppo kännykkätunnistus on käytännöllinen vaihtoehto, kun sähköistyneet palvelut vaativat käyttäjältä kymmenien eri käyttäjätilien perustamista.

Samalla käyttäjä suojautuu parhaalla mahdollisella tavalla identiteettivarkauksilta ja tunnuksien kalasteluyrityksiltä.

Mobiilivarmennetta voidaan käyttää sähköisissä palveluissa, puhelimessa asioidessa, chatissä sekä kivijalkamyymälässä. Palvelua voidaan näissä käyttää muun muassa asiakkuuden, iän tai valtuutuksen todistamiseen.

Uudistettu tunnistautumisväline on tänä vuonna koekäytössä operaattorien omissa palveluissa, ja sen saa käyttöönsä omalta puhelinoperaattoriltaan vuoden 2021 puolella.

LÄHDE: TIVI/Olli Vänskä 13.11.2020