Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Muovipakkausten kemikaaleista

Ruoan muovipakkauksissa on yli 4 000 erilaista kemikaalia – ”Tällaisia kemikaaleja ei pitäisi olla muoveissa ensinkään”, sanoo tutkija

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Rosa Lampela 18.09.2019

Artikkeliin liittyvä kuva. LM Kuluttaja: Muovinkeräys taloyhtiöissä Pekka Peura

Ruoan muovipakkauksiin ja muiden päivittäistuotteiden muoveihin käytetään ainakin 4 000 erilaista kemikaalia. Arvio on varovainen, ja sen tehneet norjalaisyliopiston tutkijat uskovat todellisen lukumaan olevan vielä korkeampi. Aiheesta kertoo Interesting Engineering.

”Ongelma on siinä, että muovit valmistetaan monimutkaisista kemikaalikoktaileista, joten usein emme tiedä, mitä aineita käyttämissämme tuotteissa on. Tuhansista kemikaalista useimpien kohdalla emme pysty sanomaan, ovatko ne turvallisia vai eivät”, sanoo biologi Martin Wagner Norwegian University of Science and Technology (NTNU) -yliopiston tiedotteessa.

”Tämä johtuu siitä, että kaikkien näiden komponenttien jäljittäminen on käytännössä mahdotonta. Valmistajat saattavat tietää tuotteidensa raaka-aineet, tai sitten eivät, mutta vaikka tietäisivätkin, heidän ei tarvitse kertoa niitä.”

Lue myös:

WWF: Ihminen nielee ja hengittää jopa 5 g mikromuovia viikossa

Tutkijat löysivät mikromuovia Pyreneiden koskemattomasta vuoristosta – ”Emme hengitä mikromuovia vain kaupungeissa, vaan se voi matkata pitkiäkin etäisyyksiä”

Wagner tutkii muovien ympäristö- ja terveysvaikutuksia NTNU:lla. Hän johti tutkijatiimiä, joka selvitti kahdeksan erilaisen muovin myrkyllisyyttä ja kemiallista koostumusta. Tutkittuja muoveja käytetään päivittäistuotteissa kuten jogurttipurkeissa ja pesusienissä.

Tutkituista tuotteista kolme neljästä sisälsi myrkyllisiä kemikaaleja.

Kuudessa kymmenestä tuotteesta oli yleisesti myrkyllisiä kemikaaleja, neljästä tuotteesta kymmenestä paljastui hapetusstressiä ja kolmessa tuotteessa kymmenestä oli hormoneja häiritseviä vaikutuksia. Havainnot tehtiin soluviljelmistä.

On mahdotonta sanoa, mitkä nimenomaiset kemikaalit ovat ongelmallisia, tutkijat sanovat Environmental Science & Technology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. On siis olemassa paljon muovikemikaaleja, joita ei vielä tunneta, ja joita on mahdotonta määrittää, jotta niiden terveysriskejä kuluttajille voitaisiin tutkia.

”Muovit sisältävät kemikaaleja, jotka saavat aikaan negatiivisia vaikutuksia viljelyastiassa”, Wagner sanoo tiedotteessa. ”Vaikka emme tiedä tuleeko tämä vaikuttamaan terveyteemme, tällaisia kemikaaleja ei yksinkertaisesti pitäisi olla muoveissa ensinkään.”

Tutkimuksen pääkirjoittaja oli Lisa Zimmermann.