NSA paljasti Windows haavan

“Poikkeuksellisen pelottavaa” – NSA paljasti pahan Windows-haavan, Microsoftin toimet mielenkiintoisia

Windowsista löytyneeseen erittäin vaaralliseen haavoittuvuuteen liittyy kaksikin poikkeuksellista asiaa.

Artikkeliin liittyvä kuva

Windows 10:n koodista on löytynyt vakava haavoittuvuus, jonka avulla hyökkääjä voi saada oman koodinsa näyttämään täysin viattomalta. Ongelma on Windowsin crypt32.dll-komponentissa. Turva-aukon avulla hyökkääjä pystyy sorkkimaan tapaa, jolla Windows tunnistaa digitaalisia varmenteita.

Ensimmäinen merkillisyys asiassa on, että haavoittuvuuden paljasti Microsoftille USA:n turvallisuusvirasto NSA. Erittäin vahva käsitys on, että virasto kuten monet muutkin valtiotason toimijat ovat erittäin kiinnostuneita erilaisista haavoittuvuuksista, joita ne voivat vaivihkaa käyttää omiin tarkoituksiinsa. Niistä ei siis välttämättä huudella ohjelmisto- ja laitevalmistajille.

NSA päätti siis tällä kertaa toimia toisin. BBC toteaa kuitenkin, ettei ole tiedossa, kuinka pitkään turvallisuusvirasto on tiennyt haavoittuvuudesta ennen kuin päätti kertoa siitä Microsoftille. NSA:n kyberturvajohtaja Anne Neuberger sanoo, että viraston rooli julkistettiin Microsoftin pyynnöstä.

Asiantuntijat pitävät tapahtumaa kuitenkin yllättävänä. ”En ole nähnyt tällaista aiemmin. Ei tule mieleeni yhtään tapausta, jossa hallitus olisi kertonut nollapäivähaavoittuvuudesta valmistajalle ja ilmoittanut vielä itse tehneensä niin”, Tenablen toimitusjohtaja Amit Yoran kommentoi CNBC:lle.

Poikkeuksellista on myös Microsoftin reagointi tapaukseen. Se luonnollisesti ryhtyi kiireen kaupalla laatimaan turvapäivitystä aukon tukkeeksi. Tunnettu tietoturvatutkija Brian Krebs sanoo, että Microsoft on lähettänyt turvapäivityksen USA:n puolustusvoimille ja muille korkean tason käyttäjille ennen sen laajempaa jakelua. Tätä hän pitää poikkeuksellisen pelottavana.

Sekä Microsoft että NSA uskovat, ettei haavoittuvuuteen vielä ole hyökätty. Windows 10 on suurimmassa vaarassa ennen korjauspäivityksen asentamista, mutta sama haavoittuvuus löytyy myös Windows Server 2016- ja 2019-versioista. Vanhemmat Windows-versiot ovat tiettävästi turvassa.

Maailmalla on huonoja kokemuksia siitä, mitä voi tapahtua, kun viranomaiset pitävät löytämänsä haavoittuvuudet omana tietonaan. CNBC muistuttaa, että vuonna 2016 julki vuodettiin NSA:n ”työkalupakissa” olleista haavoittuvuuksia hyödyntävistä menetelmistä. Tämän seurauksena pidetään seuraavan vuoden vaarallista WannaCry-hyökkäystä, joka saastutti satoja tuhansia tietokoneita 150 maassa.

LÄHDE: TIVI/Ari Karkimo 15.01.2020