Nuorten väkivalta-aalto

”Nuorten väkivalta-aalto on saatava kuriin”

Kansanedustajan mukaan yhteiskunnalle vaaraksi olevat nuoret eivät kuulu kadulle.

Poliisin mukaan Helsingissä liikkuu vaarallisten nuorten joukkoja. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Poliisin mukaan Helsingissä liikkuu vaarallisten nuorten joukkoja. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä varoittaa Ruotsin kaltaisesta kehityksestä nuorisorikollisuuden ja jengiytymisen suhteen.

– Samanlainen kehitys kuin naapurimaassa on myös Suomessa menossa. Tilanne aggressiivisen ja piittaamattoman väkivallan suhteen on todella huolestuttava. Miksi asiantuntijat väheksyvät ilmiselvää kehityskulkua, Markku Eestilä kysyy Facebookissa.

Hän viittaa rikoksentorjuntaneuvoston kehittämisneuvos Aarne Kinnusen arvioon, jonka mukaan Helsingissä on vältytty asuinalueiden eriytymiseltä. Kotimaisten lähiöiden asukaskunta on pysynyt kansainvälisessä vertailussa melko heterogeenisenä.

– Esimerkiksi Rinkeby [Tukholman lähiö] on aivan erilainen maailma. Se on maahanmuuttajaväestön omaksi maailmaksi eristäytynyt todellisuus, Kinnunen sanoi Helsingin Sanomille.

Markku Eestilän mukaan yhteiskunnalle vaaraksi olevat nuoret eivät kuulu kadulle.

– Heidät on otettava talteen ja yritettävä saada irti huumeista ja alkoholista. Pehmolinja, jota olemme kokeilleet vuosikymmeniä, ei vaan toimi, Eestilä sanoo.

– Jokainen meistä tarvitsee rajansa, myös lapset ja nuoret. Maassa on elettävä maan tavalla, eli suomalaista lainsäädäntöä on noudatettava. Kuri voi olla hieman väärä sana, mutta ehkä sitä tässä tilanteessa pitää juuri käyttää, kansanedustaja jatkaa.

Hänen mukaansa ”nuorison ala-arvoinen väkivalta-aalto” on saatava nopeasti kuriin.

– Asiantuntijoiden ei kannata vähätellä ilmiötä ja sen kerrannaisvaikutuksia. Sisäinen turvallisuus on selvästi uhattuna, Markku Eestilä toteaa.

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 11.11.2020