– seuraa lopun ajan aiheita

Nuorten väkivaltarikokset ovat raaistuneet

Puukko heilui yläasteella kesken koulu­­päivän – näin nuorten väkivalta­rikokset ovat raaistuneet

Lähiaikoina ilmenneet väkivallanteot vahvistavat huolestuttavaa ilmiötä. IS:n julkaisema tilasto näyttää, kuinka rankkoja rikosepäilyjä nuoriin on viime vuosina kohdistunut.

Vaikka nuorisorikollisuus on kokonaisuutena vähentynyt, on alaikäisten vakava väkivaltarikollisuus noussut. Kuva: LEHTIKUVA, IS
Vaikka nuorisorikollisuus on kokonaisuutena vähentynyt, on alaikäisten vakava väkivaltarikollisuus noussut. Kuva: LEHTIKUVA, IS

Suomessa on kuluvalla viikolla raportoitu kahdesta alaikäisen tekemäksi epäillystä vakavasta väkivaltarikoksesta. Tiistaina yläkoululainen puukotti toista oppilasta Rovaniemellä Rantavitikan koulun ruokalassa. Puukotuksen uhri joutui sairaalahoitoon.

Maanantaina poliisi tiedotti väkivallanteosta, jossa 14-vuotias poika oli puukottanut kiusaamansa pojan isää Helsingin Vuosaaressa kauppakeskuksen läheisyydessä maaliskuussa.

Poliisi on jo pitkään ollut huolissaan nuorten väkivaltarikollisuuden merkittävästä kasvusta ja raaistumisesta, eikä kuluva vuosi viimeaikaisten uutisten perusteella näytä merkkejä ilmiön taittumisesta.

Lue lisää: Rovaniemellä koulu­puukotus

Poliisin maaliskuussa julkaiseman raportin pääsanoma on, että väkivaltarikollisuus vähentyi 2010-luvun alkupuolella, mutta vuoden 2015 jälkeen alaikäisten ja erityisesti alle 15-vuotiaiden rikosepäilyt ovat kasvaneet merkittävästi.

Tästä saatiin kouriin tuntuva esimerkki vuoden alussa tammikuussa, jolloin poliisi tiedotti epäilevänsä 14-vuotiasta ja 15-vuotiasta poikaa 14-vuotiaan ikätoverinsa puukotuksesta Turun Puolalanpuistossa. Uhria oli isketty puukolla kahdesti kylkeen.

Lue lisää: 14-vuotiasta poikaa puukotettiin kylkeen Turussa – poliisi epäilee kahta teiniä tapon yrityksestä

IS pyysi Poliisihallitukselta tilastotiedot alaikäisten tekemiksi epäillyistä henki-, väkivalta- ja ryöstörikoksista vuosilta 2011–2021. Rikosepäilyjen vuosittaiset määrät ovat nähtävissä alla olevassa kuvaajassa.

Runsasta nousua on esimerkiksi tapon yrityksissä ja törkeissä ryöstöissä. Poliisin raportin mukaan kasvu on ollut lukumäärällisesti merkittävintä perusmuotoisia pahoinpitelyitä koskevissa epäilyissä.

Niiden määrä on noussut viiden vuoden ajanjaksolla hieman yli 1 800 rikosepäilystä lähes 3 500:aan.

Tilastot alaikäisten tekemistä epäillyistä henkirikoksista, pahoinpitelyistä ja ryöstöistä vuosilta 2011–2021.

Nuorten väkivaltarikollisuuden kasvu ei poliisin raportin mukaan ole paikkakuntakohtainen ilmiö, vaan tilanne on nähtävissä niin kaupungeissa kuin maaseutumaisemmissakin kunnissa. Nousu koskee sekä suomalais- että ulkomaalaistaustaisia nuoria.

Teräaseiden yleisyys ja sosiaalinen media

Oman sävynsä ilmiöön tuovat teräaseiden yleisyys ja sosiaalinen media. Näistä kummatkin olivat läsnä tammikuussa Kuopiossa tapahtuneessa rikosvyyhdissä, josta luettiin viime viikolla syytteet kahdelle nuorelle. 18-vuotias nainen oli syytteen mukaan puukottanut tuttavaansa kerrostaloasunnossa ja myöhemmin puukko viuhui myös paikallisbussissa. Täysi-ikäistyneen naisen mukana oli tapahtumailtana 16-vuotias tyttö. Naista syytetään murhan yrityksestä ja 16-vuotiasta muun muassa avunannosta murhan yritykseen ja törkeän pahoinpitelyn yritykseen.

Puukotuksen jälkeen 18-vuotias julkaisi TikTok-sovelluksessa tunnekuohuisan videon, jossa hän kertoi teosta.

Lue lisää: Nuori nainen sai Kuopiossa syytteen murhan yrityksestä – julkaisi tunnustuksen TikTokissa

Poliisin selvityksessä rikosylikonstaapeli, tutkinnanjohtaja Irmeli Korhonen kertoo havainnoista, joita hän on tehnyt nuorista rikosepäillyistä. Poliisin kokemuksen mukaan monet lapset toimivat äkkipikaiseen tyyliin, ottavat oikeuden herkästi omiin käsiinsä ja sietävät pettymyksiä aiempaa heikommin.

– Lasten käytöksessä myös toistuu aikuisten maailmasta tuttu velanperintäilmiö eli lapset kostavat uhrille kaverin puolesta, Korhonen sanoo poliisin selvityksessä.

Lue lisää: Nuorten pahoin­vointi näkyy poliisin väki­valta­tilastoissa –  raakoja rikoksia entistä enemmän

Samalla nuorten tekemät väkivaltaisuudet ovat virkavallan näkökulmasta raaistuneet.

– Kyse ei ole nahistelusta vaan jopa silmittömästä hakkaamisesta tai maassa makaavan potkimisesta. Nämä nuoret elävät hetkessä eivätkä ajattele tekojensa seurauksia tai sitä, millaisia vammoja he saattavat uhrille aiheuttaa, Korhonen sanoo.

Selvityksen mukaan poliisin kirjaamien rikosten kasvuun voivat vaikuttaa rikollisuuden tosiasiallisen kasvun lisäksi viranomaisten kontrollissa, kirjauskäytännöissä ja ilmoitusalttiudessa tapahtuneet muutokset.

Lue myös: Ala­ikäisten raaka väki­valta on lisääntynyt Suomessa – nämä 7 tapausta kertovat synkästä ilmiöstä

LÄHDE: IltaSanomat.fi/Sanni Mattila 13.04.2022