Omistatko todella Windows-tietokoneesi

Omistatko todella Windows-tietokoneesi? Päivitykset ja sovellukset voivat latautua itsestään

Käyttäjän paluu tietokoneen ääreen saattaa olla yllätyksiä täynnä. Windows voi ladata päivityksiä ja sovelluksia huomaamatta.

Artikkeliin liittyvä kuva

Windows 10 voi yllättää tietokoneelle tullessa, sillä järjestelmäpäivitys on voinut asentua ilman käyttäjän lupaa. Päivityksen kanssa saattaa myös tulla epätoivottuja sovelluksia, kuten Microsoftin Word, Powerpoint, Excel ja Outlook, The Verge kertoo.

Ilman käyttäjän lupaa ladatut sovellukset ilmestyvät käyttäjän aloitusvalikkoon, jota Microsoft käyttää ilmaisena mainostilana. Kyseiset sovellukset eivät nimittäin ole täysiä versioita, vaan verkkoversioita, joita pystyy käyttämään millä tahansa tietokoneella ja selaimella ilman lataamista.

Sovellukset pyörivät todellisuudessa Microsoftin palvelimella joten ne eivät vie kiintolevytilaa tai muutenkaan koneen resursseja. Jos aloitusvalikkoa ei juuri käytä, voivat sovellukset pysytellä piilossa pitkäänkin. Siitä huolimatta sovellukset osoittavat kuinka Microsoft ei välitä siitä kuka tietokoneen todella omistaa.

Käyttöjärjestelmän mukana tarjottavista lisäosista vääntäminen on tuttua Microsoftille jo 90-luvulta, jolloin yhtiö vietiin oikeuteen selaimen yhdistämisestä osaksi käyttöjärjestelmää. Nykyään Windowsin mukana tulee kaikille käyttäjille poistamaton selain ja sovelluksia, jotka käynnistyvät vain kyseisessä selaimessa.

LÄHDE: TIVI/Joona Komonen 18.10.2020