Onko Apotti-järjestelmä vaarallinen?

Aiheuttiko Apotti-potilastietojärjestelmä kuoleman? – HS: 54 vaarailmoitusta tehty

Apotti-potilastietojärjestelmän käyttö laajenee tuntuvasti tulevana viikonloppuna.

Artikkeliin liittyvä kuva

Apotti otettiin käyttöön aluksi Peijaksen sairaalassa ja myöhemmin muualla Vantaalla. Helmikuun alussa perässä seuraavat muun muassa Porvoon, Lohjan ja Hyvinkään sairaalat, myöhemmin keväällä lukuisat HUS-yksiköt Helsingissä.

Helsingin Sanomat on selvittänyt, minkä verran terveydenhoitoa valvovalle viranomaiselle Valviralle on tehty tähän mennessä ilmoituksia Apottiin liittyvistä vaaratilanteista. Niitä on ilmoitettu 54. Suurinta osaa niistä kuvaillaan läheltä piti -tilanteiksi, mutta joukossa on yksi potilaan kuolemaan johtanut tapaus.

Viime vuoden maaliskuussa Peijaksen sairaalan päivystyspoliklinikalta siirrettiin kriittisesti sairas potilas Helsingin Töölöön. Sinne lähetettiin Apotista tulostettu siirtoraportti, josta piti nähdä nopeasti olennaiset hoitotiedot.

Potilaan tila heikkeni matkalla ja hänet vietiin saman tien leikkaussaliin. Potilas kuitenkin menehtyi. Kohtalokkaasti päättyneen vaaratilanteen aiheuttajaksi Valviralle tehtyyn ilmoitukseen merkittiin Apotti.

”Siirtoraportti sisältää paljon epäolennaista informaatiota, eikä tulosteen ulkoasu ole saavutettava eikä selkeä”, vaarailmoituksessa todettiin. Näin ei tarpeeksi nopeasti saatu tietoja potilaan voinnista ennen siirtoa tai tämän lääkityksestä.

Uuden potilastietojärjestelmän on ollut määrä säästä niin aikaa kuin rahaakin. HS:n artikkelin ja myös muualta kuultujen tietojen mukaan kumpikin säästö alkaa näyttää hyvin kyseenalaiselta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri julkaisi torstaina Helsingin Sanomien artikkeliin oman vastineensa. Sen mukaan Husissa ei ole todettu yhtään Apotin vuoksi tapahtunutta kuolemantapausta

HS:n haastattelemat Apotin käyttäjät kuvailevat järjestelmää vaikeaksi, sekavaksi ja vanhanaikaiseksi. Erään lääkärin mukaan esimerkiksi leikkauksen jälkeen tehtäviin rutiininomaisiin tietojen kirjaamisiin kuluu kaksin verroin enemmän aikaa – ei enää varttia vaan puoli tuntia.

Apotin käyttöönotot ovat heikentäneet yksiköiden kykyä hoitaa potilaita ja kasvattaneet työntekijöiden kuormaa. Kuorma ei ainakaan kevene sillä, että henkilökunnan lomia perutaan tältä keväältä.

Luvatuista satojen miljoonien eurojen säästöistä ei tietenkään tässä vaiheessa ole vielä mitään näyttöjä. Tosin ennemminkin näyttää siltä, että rahaa menee enemmän kuin tarkoitus oli, eikä sillä ole monenkaan mielestä saatu luvattuja hyötyjä.

Tanskassa on jo aiemmin otettu käyttöä Apotille läheistä sukua oleva Sundhedsplatform-potilastietojärjestelmä, jonka on toimittanut sama yhtiö, Epic. Siellä järjestelmää ja sen käyttöönottoa on kuvailtu katastrofiksi.

Samaa sanomaa kertovat HS:n artikkeliin haastatellut terveydenhuollon ammattilaiset: säästöjä ei ole saatu, potilasturvallisuus on kärsinyt ja henkilökunta on tyytymätöntä.

Päivitetty klo 12.19 – Lisätty maininta Husin vastineesta.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Ari Karkimo 30.01.2020