Operaattoreiden verkot murrettu

”Tämän tasoisia hyökkäyksiä ei tee tavallinen rikollisryhmä” – taitavat hakkerit murtautuneet useiden operaattoreiden verkkoihin vuodesta 2012

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Joona Komonen 27.06.2019

Artikkeliin liittyvä kuva

Huipputaitavat hakkerit ovat murtautuneet useiden mobiilioperaattoreiden verkkoihin vuodesta 2012 alkaen.

Hakkereiden haaviin on päätynyt suuri määrä henkilökohtaista ja yritysdataa viimeisen seitsemän vuoden aikana. Halutessaan hakkerit ovat myös voineet katkaista asiakkaiden yhteyksiä.

Tutkijat yhdysvaltaisisraelilaisessa kyberturvallisuusyrityksessä Cybereasonissa kertoivat hyökkääjien murtautuneen yhtiöihin yli 30 maassa. Vaikka hakkereilla oli pääsy miljoonien ihmisten tietoihin, he varastivat tietoja vain alle sadalta henkilöltä. Todennäköisesti hakkerit tähtäsivät vain korkean profiilin henkilöihin hallituksissa ja armeijoissa, sekä viranomaisiin ja poliitikkoihin. Tietoja kohteista pystyi hankkimaan reaaliajassa, kunhan liittymän tarjoajat eivät huomanneet hyökkäystä.

Hyökkäyksessä käytettiin työkaluja, jotka on aiemmin yhdistetty Pekingistä peräisin oleviin hyökkäyksiin. Cybereasonin toimitusjohtaja Lior Div spekuloi New York Timesin mukaan tekijöiden taustaa: ”Tämän tasoisia hyökkäyksiä ei tee tavallinen rikollisryhmä – vaan valtio jolla on keinot tällaiseen.”

Kiinan ulkoministeriön edustaja kertoi ettei ollut kuullut raportista, mutta kommentoi asiaa: ”Emme ikinä antaisi kenenkään tehdä tällaisia asioita Kiinan maaperällä tai käyttäen Kiinalaista infrastruktuuria”.

Cybereason kieltäytyi nimeämästä yrityksiä joihin hyökkäykset kohdistuivat tai maita missä uhreiksi joutuneet yritykset toimivat. Kiinan hakkerioperaatioihin perehtyneet tahot uskovat kohteena olleet eri operaattorit Länsi-Euroopassa.

Cybereasonin tutkijat huomasivat, että hyökkääjät pääsivät sisään yritysten palveluihin käyttäen vanhoja kikkoja. Haittaohjelmia esimerkiksi piilotettiin Microsoft Word-tiedostoihin, tai etsittiin yrityksen verkosta huonosti suojattuja palvelimia.

Hakkereiden päästyä sisään haittaohjelmat levisivät ja etsivät samassa verkossa olevia tietokoneita rummuttaen niitä jatkuvilla sisäänkirjautumisyrityksillä. Lopullisena kohteena haittaohjelmilla oli soittodatan tietokanta. Hakkerit myös loivat itselleen käyttäjätunnuksia, joilla oli pääsy kaikkialle ja piiloutuivat järjestelmissä yhtiöiden henkilökunnan sekaan.

Cybereason kertoi ilmoittaneensa jokaiselle yritykselle joihin hyökkäys on vaikuttanut. Vielä ei ole tiedossa millaisia korjauksia on tehty. Cybereasonin turvallisuustutkimuksen johtaja Amit Serper kertoo, että tutkimuksia jatketaan, ja joka päivä löytyy uusia yrityksiä joita on hakkeroitu. Myös hakkereiden käyttämät komentopalvelimet ovat edelleen olemassa.

Hakkereiden toimien uhreiksi joutuneet ihmiset eivät voi itse tehdä tilanteelle mitään, eivätkä edes ole tietoisia hakkeroinnista. ”Mitään jälkiä ei ole olemassa. He tietävät missä olet ja kenen kanssa puhut, ja he eivät ole ujuttaneet bittiäkään koodia puhelimeesi”, Serper sanoi.