Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

HUS varautuu poikkeusoloihin

HUS varautuu poikkeusoloihin: ”Vakavan häiriötilan määritelmä täyttyy” – Sanna Marin varoittaa poikkeusolojen mahdollisuudesta Ylellä

HUS on nostanut valmiustasonsa täysvalmiuteen koronaviruksen takia. Täysvalmiuteen siirrytään, kun yhteiskunta valmistautuu toimimaan vakavassa häiriötilassa tai valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa.

Kuva: Tiina Somerpuro
Kuva: Tiina Somerpuro

HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen on tehnyt tänään päätöksen nostaa HUSin valmiustason korkeimpaan valmiustilaan eli täysvalmiuteen koronavirusepidemian vuoksi, tiedottaa HUS.

Koronavirustartuntojen määrä HUSin alueella lisääntyy tällä hetkellä kiihtyvään tahtiin. Viime viikolla todettiin pääkaupunkiseudun kuntien olevan epidemian leviämisvaiheessa.

LUE MYÖS

Pian julkaistava kirja kertoo, miten Ruotsi antoi koronan levitä –  Näin useat asiantuntijat yrittivät suitsia Anders Tegnelliä

Vain pääkaupunkiseutu on leviämisvaiheessa, mutta rajoitukset tulossa koko Uudellemaalle – Kansanedustaja ”hiljentäisi” kaupungit

Ensimmäiset rokotteet jo alkuvuodesta? Suomi hyvissä asemissa rokotejonossa

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa on tällä hetkellä HUSin sairaaloissa 36 potilasta vuodeosastoilla ja 5 potilasta teho-osastoilla.

Tartuntojen määrän kasvu näkyy HUSin mukaan noin yhden–kahden viikon viiveellä sairaanhoidon tarpeessa. Nyt on havaittavissa koronaviruspotilaiden määrän lisääntyminen niin HUSin kuin pääkaupunkiseudun kuntienkin sairaaloissa.

HUSin valmiusohjeen mukaisesti täysvalmiuteen siirrytään, kun yhteiskunta valmistautuu toimimaan vakavassa häiriötilassa tai valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa.

HUSin mukaan ”vakavan häiriötilan määritelmä täyttyy” ja HUSin sairaaloissa valmistaudutaan koronaviruspotilaiden määrän kasvuun. Tämä tarkoittaa, että vuodeosasto- ja tehohoitopaikkoja varataan lisää koronaviruspotilaille ja vastaavasti ei kiireellistä toimintaa jouduttaneen jo lähiaikoina vähentämään.

”On todella tärkeää, että tänään voimaan tulevia suosituksia ja rajoituksia noudatetaan, jotta epidemian leviäminen saadaan taittumaan. Toistamiseen tänä vuonna olemme HUSin alueella tilanteessa, jossa joudumme sairaaloissamme laajoihin poikkeusjärjestelyihin”, Tuominen toteaa tiedotteessa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) puolestaan toteaa Ylelle, että turvautuminen valmiuslain käyttöön on mahdollista, jos koronatilannetta ei saada alueilla hallintaan ja tilanne pahenee merkittävästi. Poikkeusolot olivat voimassa keväällä valtakunnallisten koronarajoitusten aikaan.

LÄHDE: Uusi Suomi/Minna Karkkola 23.11.2020