Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Koronan tappavuudelle löytyi uusi syy

Hengenvaaralliset veritulpat voivat selittää myös haju- ja makuaistin katoamista.

Jopa kolmasosalla tehohoidossa olleista Covid-19-potilaista on havaittu veritulppia. LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov
Jopa kolmasosalla tehohoidossa olleista Covid-19-potilaista on havaittu veritulppia. LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

Pienet veritulpat voivat olla monen koronaviruksen aiheuttaman kuoleman taustalla, kertoo CBS-kanava.

Vakavia sairastapauksia hoitaneiden lääkärien mukaan Covid-19-potilailla on havaittu veritulppia erityisesti keuhkoissa ja muissa suurissa elimissä.

Mount Sinai Beth Israel -sairaalan lääkäri Hooman Poor arvelee ilmiön liittyvän SARS-CoV-2:n aiheuttamiin hengitysvaikeuksiin. Veritulpat voivat olla syy siihen, miksi taudinkuva muodostuu usein huomattavasti muita koronavirustyyppejä vakavammaksi.

Osalle potilaista on annettava dialyysihoitoa munuaisvaurioiden vuoksi.

– Veritulppia ei muodostu vain keuhkoihin. [Dialyysipotilaiden] katetrit tukkeutuvat lähes jatkuvasti, Hooman Poor toteaa.

Professori Jeanne Marrazzon mukaan veritulpat voivat selittää myös koronaviruksen aiheuttamia tilapäisiä muutoksia haju- tai makuaistissa. Ne voivat myös romahduttaa potilaan voinnin äkillisesti.

Osa lääkäreistä on pohtinut verenohennuslääkkeiden määräämistä kaikille vakavasti sairaille koronaviruspotilaille. Poor kertoo hoitaneensa vastaavilla lääkkeillä viittä kriittiseen tilaan joutunutta potilasta.

– Ensimmäisen potilaan tila koheni välittömästi ja lähes dramaattisesti. Se kertoi siitä, että potilaan heikko tila oli seurausta veritulppien muodostumisesta, Hooman Poor sanoo.

Alankomaissa tehdyn tutkimuksen mukaan tehohoidossa olleista 184 Covid-19-potilaasta kolmasosalla oli veritulppiin liittyviä komplikaatioita.

Verenohennuslääkkeisiin liittyvien vakavien riskien vuoksi ilmiö edellyttää vielä runsaasti tutkimusta. Tietyissä tapauksissa lääkkeet voivat jopa vauhdittaa viruksen leviämistä kehossa.

– Nämä ovat hyvin vaarallisia lääkkeitä. Ne voivat pahimmillaan heikentää potilaan tilaa ja aiheuttaa katastrofaalisia verenvuotoja, Poor toteaa.

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 28.04.2020