Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Koronarokote kehitetty

Lääkeyhtiö iski juuri kultasuoneen koronarokotteellaan – Jopa 90 prosentin suoja, hurja ralli käynnissä markkinoilla

Lääkeyhtiö Pfizerin ja BioNTechin rokoteuutinen oli odotettua parempi, ja se nostaa toiveita pandemian hallintaan saamisesta. Rokote tarjoaa jopa 90 prosentin suojan koronavirusta vastaan.

Pfizer ilmoitti, että koronarokotteella oltiin alustavasti todettu jopa 90 prosentin suojateho, kun analyytikot ovat puhuneet noin 60-70 prosentin suojasta.Kuva: Jakub Porzycki
Pfizer ilmoitti, että koronarokotteella oltiin alustavasti todettu jopa 90 prosentin suojateho, kun analyytikot ovat puhuneet noin 60-70 prosentin suojasta.Kuva: Jakub Porzycki

Lääkeyhtiö Pfizer julkisti iltapäivällä odotuksia paremmat tuloksensa rokoteaihionsa kolmannen eli viimeisen vaiheen tehotutkimuksistaan.

Pfizer ilmoitti, että rokotteella oltiin alustavasti todettu jopa 90 prosentin suojateho, kun analyytikot ovat puhuneet noin 60-70 prosentin suojasta.

Uutinen on se odotettu ensimmäinen iso rokoteuutinen, jonka myötä sijoittajat voivat odottaa, että pandemia saataneen hallintaan.

Pfizer on aiemmin sanonut, että se voisi hakea toimivan rokotteen myötä hätäkäyttölupaa riskiryhmille marraskuun kolmannella viikolla – kun viimeisistä rokottamisista on kulunut kaksi kuukautta.

Arviot hyväksyntäprosessille ovat liikkuneet 2-3 viikossa, joten periaatteessa Pfizerin rokote voisi olla jakelussa jo joulukuussa. Rokotteen tuotanto on jo käynnissä.

”Tämä on suunnilleen paras uutinen maailmalle, Yhdysvalloille ja kansanterveydelle”, totesi Pfizerin rokotetutkimuksen ja -kehityksen johtaja William Gruber Bloombergille.

Pfizerin mukaan yhtiö pystyy vuoden 2020 aikana valmistamaan 50 miljoonaa rokotetta ja 1,3 miljardia annosta vuonna 2021.

Priorisoitu riskiryhmille

Todennäköisesti rokote olisi aluksi priorisoitu riskiryhmille. Esimerkiksi Suomen rokotetyöryhmä suosittelee tilattavaksi lopulta kolmea eri rokotetta.

Euroopan komissio on käynyt Pfizerin kanssa esineuvottelut rokotteen saamiseksi Eurooppaan. Sopimusta ei vielä ole, mutta asiantuntijat odottavat sen syntyvän nopeasti.

Pfizerin kolmannen vaiheen tutkimuksista oli löytynyt toistaiseksi 94 koronavirustartuntaa, mikä riittää yhtiön asettamien kriteerien mukaan tulosten raportointiin.

Yhtiö jatkaa tutkimustaan, kunnes otoksessa on löydetty 164 tartuntaa. Tutkimukseen osallistui 43 538 henkilöä.

Aiemmin Pfizer oletti saavansa tuloksia jo lokakuun lopussa, mutta tartuntojen määrää ei pidetty tuolloin riittävänä. Pandemia on sittemmin kiihtynyt, ja tartuntoja on oletettavasti ilmaantunut myös rokotteen saaneissa.

USA:n osakefutuurit olivat ennen uutista parin prosentin nousussa, mutta uutisen jälkeen futuurit kohosivat kolme prosenttia lisää. Pfizerin oman osakkeen futuurit nousivat välittömästi 12 prosenttia.

Kilpailevaa rokotetta valmistavan AstraZenecan osake kääntyi laskuun.

AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokote oli ennakkosuosikki kansainvälisessä rokotekisassa, kunnes tämän rokoteaihion kokeet keskeytettiin Yhdysvalloissa sairastapauksen vuoksi syyskuussa. Sittemmin kokeet ovat jatkuneet.

Myös AstraZenecalta odotetaan kolmannen vaiheen tuloksia vielä loppuvuoden aikana.

Pitkällä rokotteensa kanssa ovat myös vastaavaa kuin Pfizerin mRNA-rokotetta kehittävä yhdysvaltalainen Moderna sekä AstraZenecan ohella adenovirusrokotetta kehittävä Johnson & Johnson.

Pfizerin rokotteen isoimpana haasteena on pidetty sen pitkäaikaisen säilytyksen vaatimaa -72 asteen lämpötilaa. Modernan rokotteen edellyttämä miinuslämpötila on huomattavasti vähäisempi.

LÄHDE: Uusi Suomi/Olli Harma 09.11.2020


LUE SEURAAVAKSI:

Kukaan ei ole suojassa virukselta ennen kuin kaikki ovat – Koronarokotteen kehittäminen ei ole pikajuoksu eikä edes maraton

Immuniteetti koronalle vasta 2025? Arvio rokotteesta hämmästyttää Saksassa – savotta jatkuu vuosia

Suomen koronahoitoon saataneen uusi lääke aivan näinä päivinä – Tutkija ennustaa epidemian aaltoilevan tulevat puoli vuotta kuin ”sinikäyrä”