Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Koronavirus iskee koko vartaloon

CNN: Koronavirus iskee koko vartaloon – Poikkeukselliset oireet hämmentävät lääkäreitä

Koronaviruksen aiheuttama tauti, covid-19, ei todellakaan ole pelkkä hengitystieinfektio. Koko ihmiskehossa ilmenevistä oireista hämmentyneet lääkärit kertovat havainnoistaan CNN-kanavalle.

Uusi virus ihmetyttää. Koronaviruksen aiheuttaman, hengitystieinfektiona tunnetun Covid-19-taudin erilaiset, vakavat oireet askarruttavat lääkäreitä.Kuva: Pietari Hatanpää
Uusi virus ihmetyttää. Koronaviruksen aiheuttaman, hengitystieinfektiona tunnetun Covid-19-taudin erilaiset, vakavat oireet askarruttavat lääkäreitä.Kuva: Pietari Hatanpää

”Kuva on hyvin hämmentävä. Tämän ymmärtämisessä menee aikaa”, sanoo floridalainen apulaisprofessori ja lääketieteellisen yliopiston leikkaustiimin jäsen Scott Brakenridge amerikkalaiskanava CNN:lle.

LUE MYÖS:

Hän on yksi yhdysvaltalaislääkäreistä, jotka kertovat kanavalle hämmennyksestään covid-19-taudin edessä. Taudin aiheuttava uusi koronavirus tunnetaan hengitystieviruksena, ja taudin pääasiallisiin oireisiin kuuluvat muun muassa tyypilliset kuume ja yskä. Mutta tauti on myös paljon muuta – ja joillain potilailla se vaikuttaa koko kehoon, lääkärit raportoivat.

Sen on havaittu muun muassa hyökkäävän verisuonien kimppuun, mikä aiheuttaa luonnottomaksi kuvattuja verihyytymiä ja verisuonitukoksia. CNN kertoo 38-vuotiaasta potilaasta, jonka koronaoireet muuttuivat yllättäviksi 10 päivän tavanomaisen sairastamisen jälkeen.

”Yhtäkkiä hän heräsi molemmat jalat tunnottomina, kylmissään ja heikkona, eikä pystynyt kävelemään”, kertoo kirurgi Sean Wengerter New Yorkista.

Miehellä havaittiin aortan tukkeuma, eli suuri verihyytymä ihmisen verenkierron suurimmassa valtimossa, josta veri virtaa muun muassa jalkoihin. Hänet saatiin pelastettua leikkauksella.

Tämänkaltaiset vakavat oireet, joita on havaittu koronapotilailla, ovat yllättäneet lääkärit. Erityisesti verihyytymät ovat melko yleisiä ja niitä on havaittu eri puolilla potilaiden vartaloita.

”Näyttää siltä kuin covid, virus, kehittäisi paikallisen tulehdusreaktion, joka aiheuttaa näitä verisuonitukoksia. Tämä tapahtuu, koska virus kohdistaa hyökkäyksen suoraan itse suoniin”, Wengerter sanoo.

Tuoreimpana on havaittu taudin yhteys lasten immuunijärjestelmän häiriöihin.

”Joissain tapauksissa se vaikuttaa vakavasti ihmisten kykyyn hengittää, ja toisissa se yhdistetään elinten laajoihin toimintahäiriöihin – elinten sammumiseen. Ja nyt se yhdistetään myös vaikutuksiin lasten immuunijärjestelmässä”, Brakenridge kertoo.

Patologit ovat löytäneet mitä pienimmistäkin verisuonista pikkuruisia tukoksia, sanoo koronalääkäri Oren Friedman Los Angelesista.

”Ei puhettakaan – virus näyttää aiheuttavan verisuonitukoksia ja vaikuttavan suoraan verisuoniin”, hän sanoo. Se tarkoittaa, että vaikutukset voivat koskea koko kehoa.

LUE MYÖS:

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 13.05.2020