Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Lievän koronan seitsemän eri tautimuotoa

Viruksen vaikutus näkyy lievissäkin tapauksissa immuunijärjestelmässä verrattain pitkään.

Lievässä koronavirustartunnassa on seitsemän tunnistettavaa taudinkuvaa, itävaltalaistutkimuksesta ilmenee. Löydösten kuvataan auttavan niin potilaiden hoidossa kuin myös rokotteen kehittämisessä.

Wienin lääketieteellisen yliopiston tutkimuksen mukaan koronaviruksen oireet tapaavat esiintyä ”oireryhmissä”. Verkkouutiset listasi tutkimuksessa tunnistetut ryhmät alle.

– Flunssaoireet (kuume, vilunväristykset, väsymys, yskä)

– Vilustumisoireet (nuha, aivastelu, kuiva kurkku, tukkoisuus)

– Nivel- ja lihaskivut

– Silmien ja limakalvojen tulehdukset

– Keuhko-ongelmat (keuhkokuume, hengenahdistus)

– Ruoansulatusvaivat (ripuli, pahoinvointi, päänsärky)

– Haju- ja makuaistin menetys ja muut oireet

Tutkimusta johtaneen immunologi Winfried F. Picklin mukaan haju- ja makuaistin menetyksen havaittiin vaivaavan pääasiallisesti ”nuoren immuunijärjestelmän” omaavia ihmisiä.

– Tämä tarkoittaa, että pystyimme erottamaan selvästi COVID-19-sairauden systeemiset tautimuodot (esimerkiksi ryhmät yksi ja kolme) elimellisistä tautimuodoista (esimerkiksi ryhmät kuusi ja seitsemän), hän toteaa tiedotteessa.

Samassa tutkimuksessa havaittiin myös, että koronavirus jättää sen sairastaneiden vereen pitkään havaittavissa olevia jälkiä. Tätä luonnehditaan eräänlaiseksi viruksen ”sormenjäljeksi”.

Esimerkiksi granulosyytti-valkosoluja löytyy koronan sairastaneiden verestä merkittävästi vähemmän kuin muilta. Tutkijat havaitsivat myös, että koronaviruksen saaneen immuunijärjestelmä reagoi tautiin vielä useita viikkoja tartunnan jälkeenkin. Lisäksi tutkimuksessa todettiin, että mitä korkeammasta kuumeesta lieväoireinen koronapotilas oli kärsinyt, sitä suurempi määrä viruksen vasta-aineita hänen verestään löyty

LÄHDE: Verkkouutiset/Kasperi Summanen 05.11.2020