Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

SARS syöksee Suomen ahdinkoon

Pekka Reinikainen: Suomessa ei ole noudatettu WHO:n ohjeita

Koronaviruksen oikea nimi on SARS-CoV-2. SARSista kirjoitin vuonna 2003 kirjan SARS ja viimeiset vitsaukset. SARS surmasi 770 ihmistä, nykyinen SARS jo kymmenkertaisen määrän. SARS torjuttiin kovalla taistelulla, nyt on heitetty ”pyyhe kehään”. En ymmärrä miksi, eikä myöskään WHO, joka kehotti testaamaan ja kamppailemaan.

Suomessa ei ole noudatettu WHO:n ohjeita

Maamme ongelmatilanne on seurausta siitä, että meillä Suomessa ryhdyttiin torjuntatoimenpiteisiin 2-3 viikkoa liian myöhään. Pahin virhe oli päästää epidemia-alueelta palanneet ihmiset levittämään tautia ja testauksen laiminlyönti. Kaikki tartuntaketjut ja tautiryppäät käynnistyivät tästä. Tauti leviää todella nopeasti. Pelkkä pisara-kosketustartunta ei selitä näin nopeaa leviämistä, vaan virus voi levitä myös tartuttavan henkilön uloshengitysilmassa, missä se voinee säilyä tartuttavana mahdollisesti puolisen tuntia eli virus leviää ”puhumalla lähietäisyydellä” eli jää leijumaan ilmaan, jos paljon ihmisiä on koolla samassa tilassa.

Tartuntatapauksia oli 23.3 jo yli 700 (todellisuudessa testaamattomia voi olla 20-30 kertaa enemmän). Tehohoidossa Suomessa on 13. Ruotsissa puolet teholla olevista on alle 50-vuotiaita! On turha kuvitella, että tauti iskee vain varttuneeseen väkeen, joka on laitettu karanteeniin. Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo, että riskiryhmien karanteeni voi venyä 3 kuukauden mittaiseksi. Näin käynee meilläkin, sillä jos taudin leviämistä ei aggressiivisin toimenpitein estetä, meillä voi toukokuussa olla 400 000 tartunnan saanutta. Heidän hoitamiseensa menee varmasti yli miljardi euroa.
 
Suomessa 20 miljardia taloudelle vai muutama miljoona testaukseen?
 
Suomessa puhutaan paljon taloudesta, mutta jos virusta ei torjuta, talouden tulipalo kiihtyy myös. ”Palomies ei sammuta tulta silmät sidottuina. Epidemiaa on mahdotonta torjua, jos ei tiedetä kuka sairastaa”, totesi WHO:n pääjohtaja.
 
Suomessa epidemian leviämistä on ehdottomasti rajoitettava heti ja otettava käyttöön tehokas ja toimiva testausstrategia. Italia on varoittava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, jos ei toimita heti. Kiinalaiset asiantuntijat ovat kauhistelleet italialaisten saamattomuutta ja välinpitämättömyyttä. Tautiin on Italiassa kuollut enemmän kuin Kiinassa. Myös ihmisten tehohoitojaksot kestävät 1-3 viikkoa Italiassa. Vaarana on, että jopa 70% italialaisista sairastuu, jos kovia otteita ei oteta käyttöön. 5-10% oireisen taudin saaneista joutuu sairaalahoitoon. 21.3 tautiin kuoli Italiassa lähes 800 ihmistä yhdessä päivässä. Yli 60-vuotiaita ei enää laiteta hengityskoneisiin Italiassa. Hoitohenkilökunta on ylikuormittunut ja sairaalat ovat täynnä henkeään haukkovia sairaita. Venäjältä lähetetään apuun 100 asiantuntijaa ja mahdollisesti myös sotilaita pitämään järjestystä Italiassa!
 
Italian kauhukuva voidaan Suomessa estää vain, jos taudin leviäminen pysäytetään 

Rokote ei ehdi apuun ja lääkkeen saaminen voi myös viedä pari vuotta. Ihmisten sosiaalista eristämistä ei voi jatkaa loputtomiin. Koska hoitoa ei vielä ole, ainoa keino estää taudin leviämistä on eristää paikalliset tautiryppäät välittömästi.  Laajan testauksen käyttöön ottaminen ja huolellinen altistuneiden henkilöiden etsintä ja positiivisten henkilöiden eristäminen on ehdottoman välttämätöntä, jos epidemia halutaan pysäyttää. Suomessa pääministeri sanoi 22.3 että tähän ei edes pyritä! Tämä on vaarallista puhetta, sillä nykyisellä tiellä on edessä katastrofi, koska resursseja ei ole tarpeeksi, ei myöskään tarvikkeita eikä henkilökuntaa, jota joutuu jatkuvasti myös karanteeniin. HUS:issa 40 henkilökunnasta on sairastunut.

Hallituksen hurskaat puheet vanhusten ja monisairaiden varjelemisesta tällä taktiikalla kääntyvät todellisuudessa näitä haavoittuvia ihmisryhmiä vastaan, sillä karanteenin loppuessa väestö on kyllästetty taudin tartuttajilla!
 
Testaus on vain yksi osa taudin pysäyttämisen strategiaa
 
Tautitapausten nopea havaitseminen ja eristäminen, huolellinen altistuneiden etsiminen ja eristäminen 2 viikoksi ynnä ihmisten valistaminen tämän järjestelmän tehokkuudesta ovat avainasemassa, niin ettei tarvitse sakottaa yli 50 000 ihmistä tottelemattomuudesta, kuten kävi Roomassa. Oleellisen tärkeää torjunnassa on, että ihmiset ymmärtävät, mistä on kysymys!
 
Testausta tulee olla laajasti tarjolla
 
Eikä testiin pääsyä tule millään tavoin rajoittaa ja testausasemia tulee perustaa sairaaloiden ulkopuolelle, jotta tauti ei leviä sairaalahenkilökuntaan eikä potilaisiin. Koko väestö on avaintekijä ja tuloksia ei saada testaamalla vain tiettyjä ryhmiä, sillä muuten riskiryhmät saavat jatkuvasti virusta koko väestöltä. Puheet siitä, että resursseja ei olisi ovat turhia, sillä kyseessä on pelkkä priorisointikysymys. Tämä asia on pahasti laiminlyöty, mutta järjestettävissä nopealla aikataululla, jos byrokratia sivuutetaan ja näinhän voi tehdä poikkeusoloissa.
 
Miksi testata ja eristää?
 
Testauspaikkoja ja välineitä tulee heti merkittävästi lisätä. Drive-in testaus tulee ottaa käyttöön. Tämä antaa ratkaisevan edun. On vahvaa näyttöä siitä, että laaja testaus, altistuneiden etsintä ja eristäminen on mahdollistanut epidemian hallitsemisen monin paikoin, esimerkiksi Singaporessa. Tästä kerron enemmän 24.3 TV7:ssä kello 18. Ajankohtaista -ohjelma menee myös arkistoon katsottavaksi myöhemmin.

Näiden WHO:n suosittelemien toimenpiteiden pitäisi myös olla myös suomalaisille asiantuntijoille itsestään selvä epidemian hallinnan perusperiaate ja on ällistyttävää, että joku voi kritisoida sitä ja sanoa, ”ettei ymmärrä WHO:n ohjeita”!

Jokainen tautia sairastava levittää sen 2-3 ihmiseen ja pitäisi pyrkiä tilanteeseen, missä potilas levittää tautia vähempään kuin yhteen ihmiseen! 50-70% tartunnoista pitäisi estää. Tämä onnistuu eristämällä sairaat ja kontaktissa olleet henkilöt. Tämä on kiistattomasti todistettu. Kaikki positiiviset henkilöt tulee eristää. Lähikontaktit tulee myös eristää. Näin estetään suurin osa tartuntaketjuista.
 
Tauti alkaa lievin oirein ja oireet saavuttavat huippunsa 8-10 päivän kuluttua. Kuume, kuiva yskä ja lihassärky ovat tyypilliset oireet. Nuhan puuttuminen erottaa taudin influenssasta. Joskus myös haju- ja makuaisti häviävät. Näin oirehtivat henkilöt tulee testata. Positiiviset tapaukset löytyvät testaamalla, samoin myös tautiryppäät ja näin altistuneiden etsintä ja heidän eristämisensä tulee mahdolliseksi. Laajempi testaus mahdollistaa myös kuolleisuuden arvioimisen. Tarkka tieto taudin levinneisyydestä on välttämätöntä, jotta voidaan varata riittävät voimavarat sen hoitoa varten. Kriisiä on mahdotonta hallita, jos sen mittasuhteista ei ole tietoa.
 
Veren vasta-aine testaukset on myös käynnistettävä, sillä vain näin saadaan selville taudin sairastaneiden määrä väestössä. Tästä ei ole hyötyä akuutisti sairastuneiden diagnosoinnissa, mutta näin selviää vasta-aineiden syntyyn kuluva aika, jolloin tiedetään milloin näyte tulee ottaa. Jos henkilöllä on korkea vasta-ainetaso, hän voi turvallisemmin työskennellä riskikohteissa eikä myöskään todennäköisesti levitä tautia.

Eristyksen kesto

 
Altistuneet tulee asettaa 14 vuorokauden eristykseen. Jos näyte on positiivinen, tämän tulee tapahtua välittömästi. Vaikeasti oirehtivat on suojattava erityistoimenpitein. Tuore selvitys osoitti, että 97,5% tartunnan saaneista alkoi oirehtia viimeistään 11,5 vuorokauden kuluttua, joten 14 vuorokauden eristys on riittävä. Taudista parantuneiden tulisi olla erityksissä vielä 2 viikkoa, sillä viruksen käyttäytymisestä tiedetään todella vähän.
 
Laajasta testauksesta saatava hyöty yhteiskunnalle ja taloudelle on merkittävä
 
Testauksen, altistuneiden etsimisen ja eristämisen kustannukset ovat alkuvaiheessa suuret. Myöhemmät kulut koko yhteiskunnan toiminnan pysäyttämisestä taloudelle, yhteiskunnalle ja yksilöille ovat kuitenkin paljon suuremmat ja kokonaishaitta muodostuu erittäin merkittäväksi. Jos lähikuukausista selvitään hallituksen 20 miljardin tukipaketilla, seuraavaa tukipakettia täytyy kääriä jo syyskuussa, jos tautia ei pysäytetä! Etelä-Korean toimenpiteet osoittavat väitteen oikeaksi. Italian kuolemantapaukset ja uudet tartunnat ovat suuremmat kuin Kiinassa, missä uusia kotoperäisiä tartuntoja ei enää ole ja tartuntoja tulee enää muutamia kymmeniä Italiasta palanneiden henkilöiden mukana.
 

Imperial College of Londonin tutkijat puhuvat jo 1,5 vuoden karanteenista

Näin kerrotaan Jerusalem Postissa 20.3.2020. Näin voi meilläkin käydä, jos toimintastrategiaa ei muuteta nykyisestä antautumismielialasta taudin vastaiseen taisteluun. Muuten suomalaisia voi kuolla enemmän kuin talvisodassa, koska terveydenhuoltojärjestelmämme hoitomahdollisuudet ylittyvät.

Kuuntele Pekka Reinikaista Radio Patmoksessa tehdyssä nauhoituksessa tästä