Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Voimakas varoitus koronakaaoksesta Suomessa

Sdp:n Aki Lindéniltä voimakas varoitus ”kaaoksesta” Suomessa – HUS-johtaja puhuu jo ”eksponentiaalisesta kasvusta”

HUSin entinen toimitusjohtaja, kansanedustaja Aki Lindén varoittaa Suomen koronatilanteen eskaloitumisesta. HUSin diagnostikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan Vantaalla ja Helsingissä ollaan siirtymässä tartuntojen eksponentiaalisen kasvun vaiheeseen.

Aki Lindén.Kuva: Inka Soveri
Aki Lindén.Kuva: Inka Soveri

Uudellemaalle tällä viikolla julkistetut koronarajoitustoimet eivät ole riittäviä, katsoo HUSin entinen toimitusjohtaja, nykyinen sdp:n kansanedustaja Aki Lindén.

LUE MYÖS

Aki Lindén varoittaa ”tsunamiaallosta”, kehottaa varovaisuuteen: ”99 % suomalaisista on vielä saamatta tämän taudin”

”Jos Suomessa halutaan estää koronaviruksen leviäminen koko maahan ja ajautuminen Keski-Euroopan kaaokseen, on Uudellemaalle tehtävä nyt heti vielä tiukemmat rajoitukset kuin torstaina 19.11. päätettiin”, Lindén tviittaa.

”Alkusyksyllä pidettiin koronaepidemian hälytysrajana 25 uutta tartuntaa per 100 000 asukasta 14 vrk:ssa. Nyt tuo raja ylittyi Helsingissä PÄIVÄSSÄ. Tilanne paranee tähän vuodenaikaan (ollaan paljon sisällä, ei auringonvaloa) todella hitaasti. Tarvitaan tiukat rajoitukset!” hän myös linjaa.

Lindénin arvio on, että pääkaupunkiseudun tilanteen tasaamiseen menee kaksi kuukautta.

LUE MYÖS

Ensimmäiset rokotteet jo alkuvuodesta? Suomi hyvissä asemissa rokotejonossa

”94,5 %:n koronarokote” nopeutettuun prosessiin – Trumpin toiminta herättänyt pelkoa vaikutuksista Euroopassa

”Optimismi on vahva voima, mutta oma arvioni on, että ’kolmen viikon ryhtiliike’ ei nyt riitä pysäyttämään koronaepidemian leviämistä pääkaupunkiseudulla. Kyllä siihen tarvitaan kaksi kuukautta. Tartuntatilastotkin ovat aina viikon-kaksi jäljessä tartuntahetkestä”, Lindén arvioi.

Koronavirusta maaliskuusta lähtien tutkinut apulaisprofessori Tuuli Lappalainen uskoo, että Suomessa tilanne kyllä saataisiin haltuun.

”Koronan esiintyvyys on nyt Helsingissä suunnilleen sama kuin New Yorkissa ja kasvaa nopeammin. Mutta homma saataisiin siellä helposti haltuun, jos jaksaisitte edes muutaman viikon elää kuten me täällä elämme vuoden päivät”, Yhdysvalloissa asuva Lappalainen tviittaa.

LUE MYÖS: Pian julkaistava kirja kertoo, miten Ruotsi antoi koronan levitä –  Näin useat asiantuntijat yrittivät suitsia Anders Tegnelliä

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi, että Vantaalla ja Helsingissä ollaan siirtymässä tartuntojen eksponentiaalisen kasvun vaiheeseen.

LUE MYÖS: ”Kevään luvut ovat harha” – Totuus ainakin viisinkertainen, nyt tuli selvä ohje talviaamuihin

”Positiivisten näytteiden osuuden päiväkohtainen nopea kasvu kuluneella viikolla viittaa siihen, että olemme Vantaalla ja Helsingissä siirtymässä tartuntojen eksponentiaalisen kasvun vaiheeseen”, Lehtonen tviittaa.

LUE MYÖS: ”Long covid” eli pitkä korona hämmentää lääkäreitä – Mikkelissä törmättiin ilmiöön, josta WHO varoitti

Epidemiologian professori Pekka Nuorti kertoo, mitä koronaviruksesta on opittu ja mitä ei vieläkään tiedetä – Viruksella on pirullinen piirre, joka vaatii etäisyyden pitämistä tänä syksynä

LÄHDE: Uusi Suomi/Jenni Tamminen 22.11.2020