– seuraa lopun ajan aiheita

Pfizerin koronpilleri tehoaa

Pfizerin koronapilleri todisti tehonsa riskiryhmäläisille – pitäisi suojata myös omikronilta

Omikronmuunnoksen levitessä ympäri maailman koronapandemian hoidosta saatiin tiistaina myönteisiä uutisia.

Omikron. Pfizerin koronarokote Comirnaty suojaa aiempaa huonommin omikron-virusmuunnokselta. Lisäsuojaa tuo kolmas annos. Pfizerin koronalääke saattaa sekin ehkäistä sairaalahoidon tarvetta ja koronakuolemia. Kuva: Marius Becker
Omikron. Pfizerin koronarokote Comirnaty suojaa aiempaa huonommin omikron-virusmuunnokselta. Lisäsuojaa tuo kolmas annos. Pfizerin koronalääke saattaa sekin ehkäistä sairaalahoidon tarvetta ja koronakuolemia. Kuva: Marius Becker

LUE MYÖS

Omikron: Norjan ja Tanskan ennusteissa hirmuluvut – Mitä tekee Suomi, kun ”tsunami” sanottiin jo A-studiossa?

Vaikka nykyiset koronarokotteet tepsivät heikommin omikronmuunnoksen aiheuttamia lieviä tautimuotoja vastaan, lääkeyhtiö Pfizerin koronapilleri osoitti tehokkuutensa myös lääkkeen viimeisissä tutkimuksissa – ja tehojen pitäisi olla Pfizerin mukaan hyvät myös omikronia vastaan.

Paxlovid-nimellä kulkeva covid19-antiviraalipilleri vähentää tutkimusten mukaan sairaalahoitoon joutumisen tai kuoleman riskiä 89 prosenttia korkean riskin potilailla, kirjoittaa Financial Times.

LUE MYÖS

Vakava viesti rokottamattomille Ylellä: Nyt on ”viimeinen hetki” ottaa rokote – ”Ilman sitä on aika huono tilanne edessä”

Tavanomaisen riskin potilailla lääke vähentää tutkimusten mukaan sairaalahoidon tai kuoleman riskiä 70 prosentilla.

Lääke toimii parhaiten, jos se annetaan kolmen päivän sisällä oireiden alkamisesta, mutta Pfizerin mukaan teho säilyy hyvänä vielä viiden päivän sisällä oireista.

Pitäisi tepsiä myös omikroniin

Oman koronalääkkeensä tuloksista raportoinut Merck joutui vastikään todistamaan tehokkuuden heikenneen 50 prosentista 30 prosenttiin lopullisissa tutkimustuloksissa.

Pfizerin tutkimustulokset ovat siinäkin mielessä nyt hyvä uutinen, että omikron-variantti leviää monessa paikassa niin nopeasti, ettei sille ehditä saada riittävää rokotesuojaa.

Tuoreiden tietojen mukaan riskiryhmissä kaksi annosta esimerkiksi Pfizerin ja Biontechin rokotetta ei anna riittävää suojaa. Kahden annoksen suojateho myös hiipuu muutamassa kuukaudessa rokotuksesta.

Pfizer on aiemmin todennut alustavissa laboratoriokokeissaan FT:n mukaan, että Paxlovid toimii yhtä lailla omikroniin kuin deltamuunnokseen.

Yhtiö on vasta käynnistämässä lääkkeeensä tuotantoa, ja se on ilmoittanut, että kuluvan vuoden puolella lääkesarjaa on luvassa vain 180 000 kappaletta. Ensi vuoden tuotantotavoitteen se on jo nostanut 80 miljoonaan.

Pfizer on hakemassa lääkkeelleen hätäkäyttölupaa Yhdysvalloissa. Merckin lääke sai Yhdysvaltain viranomaisilta suosituksen, mutta toistaiseksi ei hätäkäyttölupaa.

Briteissä Merckin lääke on saanut hätäkäyttöluovan, mutta Euroopan Unionissa prosessi on kesken, kuten myös Pfizerin lääkkeen osalta.

Euroopan viranomaiset eivät ole kommentoineet sitä, kuinka ison määrän lääkkeitä ne voisivat saada ensi vuoden alkupuolella, mikäli lääkkeelle myönnettäisiin hätäkäyttölupa.

Suomen viranomaiset ovat kommentoineet, että rokotukset ovat yhä pääasiallinen ase taistelussa koronaa vastaan.

Pfzerin tutkimuksessa ei kuitenkaan selvitetty sitä, miten uusi lääke tehoaa rokotettuihin henkilöihin, joilla on valmiiksi parempi vastustuskyky virusta vastaan.

Lääke annostellaan FT:n mukaan yhdessä ritonavirin, eräänlaisen HIV-lääkkeen kanssa. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia joillekin korkean riskin potilaille, joille kyseinen lääkitys ei sovi. Pfizer on kommentoinut, että tähän on ratkaisuja.

Lue lisää

LÄHDE: Uusi Suomi/Olli Harma 15.12.2021

[ Kannatta huomioida, että kyseinen pilleri perustuu osittain ivermektiiniin. Lue lopuksi tietoa ivermektiinistä. taakkatoimitus