Pidä puhelimesi suojassa haittaohjelmilta

Näin poistat Android-puhelimesta piilotetun haittaohjelman

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Haittaohjelmat eivät ole leikin asia, vaikka yleisimmiltä verkon haitakkeilta voikin välttyä puhtaalla maalaisjärjellä. Ihan kaikkia mainoksia ja sähköpostien liitetiedostoja ei kannata kyseenalaistamatta klikata auki.

Kaikista maailman havaituista haittaohjelmista noin puolet löydetään Android-ympäristöstä, Reader’s Digest kirjoittaa. Sivuton haastatteleman asiantuntijan mukaan puolestaan iOS-ekosysteemin haittaohjelmat muodostavat vain yhden prosentin osuuden kaikista haittaohjelmista.

Android-käyttäjän kannattaa tästä syystä olla varpaillaan, mikäli puhelin osoittaa saastumisen merkkejä. Osa oireista voi olla vaikeasti tulkittavissa, sillä haittaohjelmien kirjo on valtava. Osa ohjelmista voi urkkia tietojasi, osa vakoilla salasanoja, osa latailla omia sovelluksia puhelimeen ja niin edelleen. Eräät ikävimmät haitakkeet ovat kiristysohjelmia, jotka voivat lukita puhelimen.

Ongelmallista onkin se, että kaikki haitakkeet eivät löydy vain syvältä verkosta, vaan esimerkiksi Google Play -kaupan sovellusten joukosta saattaa löytyä saastuneita ohjelmistoja. Esimerkiksi Avast on aikaisemmin varoitellut Android-käyttäjiä HiddenAds-sovelluksista, joita oli piilotettu Googlen sovelluskauppaan.

Yleisimmät haittaohjelmien aiheuttamat oireet

  • Puhelimesi on hidastunut huomattavasti.
  • Sovellukset aukeavat hitaasti.
  • Olet havainnut uusia sovelluksia, joita et ole itse ladannut.
  • Akku kuluu loppuun hetkessä.
  • Näet jatkuvasti ruudulle pompahtavia mainoksia.
  • Huomaat outouksia puhelinlaskussa (esimerkiksi palvelunumeroihin lähetettyjä tekstiviestejä).

Haittaohjelmien hoitoon on tarjolla useita ohjelmia, kuten suomalainen F-Secure. Vastaavia ohjelmistoja ovat Avast, Norton sekä McAfee. Osa näiden palveluntarjoajien ominaisuuksista on ilmaisia, osa ei.

Kuitenkin kaikkein varmin tapa päästä eroon kaikista puhelinta piinaavista haittaohjelmista on palauttaa laitteen tehdasasetukset. Radikaali ratkaisu pyyhkii luurin tyhjäksi, joten puhelin on syytä varmuuskopioida esimerkiksi pilveen.

LÄHDE: TIVI/Samuli Leppälä 22.01.2021